Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

« ΑΦΥΠΝΗΣΗ»


Με ρωτάει ένας φίλος σήμερα σε μία από τις συχνές (τώρα τελευταία) συζητήσεις μας, σχετικά με το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα πως φαντάζομαι τη ζωή μου σε δέκα χρόνια από τώρα σε αυτό τον «αισθησιακής» ομορφιάς κόσμο που ονομάζεται Ελλάδα.
 Δεν ανήκουμε στην κατηγορία της απολιτίκ νεολαίας και προσπαθούμε να αποφεύγουμε  κομματικούς προσυλιτισμούς , τόσο εγώ όσο και ο περίγυρός μου. Δεν μπορούμε όμως να φανταστούμε τον εαυτό μας σε λίγα χρόνια από τώρα και αφού θα έχουμε μείνει για μία τριετία σίγουρα στην «αγρανάπαυση» μέχρι να πάρουμε το πτυχίο μας και να τελέσουμε τη θητεία μας στο στρατό να συνεχίσουμε να παρασσιτούμε εις βάρος κάποιων άλλων.

Ανήκουμε σε εκείνη την νεολαία που βροντοφωνάζει ότι η γνώση και η μόρφωση είναι πηγή δημιουργίας, είναι αναζήτηση της αλήθειας και είναι η μόνη ανάγκη που δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ. Κάνουμε όνειρα για μία ανατρεπτική αλλαγή που θα επιφέρει το «ξύπνημα» στους γονείς μας και σε όσους συνέβαλλαν για την καθεστηκεία τάξη πραγμάτων.
Θα μου πείτε ότι μέχρι τώρα δεν έχω εκθέσει την απάντηση που έδωσα στον φίλο μου. Δεν είναι σκοπός μου να σας ενημερώσω γι αυτό, γιατί μία απάντηση δική μου μπορεί να σας προκαταβάλλει για κάποιες ιδεολογικές μου απόψεις και για κάποιες ιδέες του αξιακού μου συστήματος. Άλλωστε θα ήταν σαν να σας δίνουν τη λύση ενός προβλήματος στο πιάτο. Γράφω γιατί απλά θέλω να είμαι «συνένοχος» στην αφύπνιση όλων μας. Και όχι για να εκθέσω μία στείρα άποψη μου.
Καθημερινά λοιπόν μας βαυκαλίζουν με την ιδέα της ανάπτυξης, της προόδου και εμείς σαν πρόβατα ακολουθούμε τον λύκο που μας οδηγεί στο υπόλοιπο κοπάδι του. Υποτασσόμαστε στην λογική τους και ακολουθούμε την «θεραπεία» του υπνοτισμού που μας υποβάλλουν. Όταν όμως βλέπεις ότι μία θεραπεία δεν επιφέρει ίαση τότε φροντίζεις  να αλλάξεις τον  θεραπευτή σου. Καθημερινά ασκείται προπαγάνδα από τα ΜΜΕ από την κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση όπως την ονομάζουν (για να θεωρήσουμε ότι η συνεργασία τους είναι σωτήρια και να μην ξεσηκωθούμε εναντίον τους) και καταφέρνουν χάρη στη ρητορική τους να ασθενήσουν την μνήμη μας. Καλύτερα όμως να μην χρησιμοποιήσω τον όρο ρητορική γιατί η ρητορική είναι μία τέχνη που παραπέμπει σε ανιδιοτέλεια. Και το δικό μας πολιτικό σύστημα μόνο από ανιδιοτέλεια δεν χαρακτηρίζεται. Ας χρησιμοποιήσω λοιπόν τον όρο προπαγανδιστικός λόγος (έτσι θα τον ονομάσω ) Η προπαγάνδα τους λοιπόν έγγειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν το μυαλό μας σαν αποθήκη. Εισέρχεται σωρός πληροφοριών στον εγκέφαλο μας και το μόνο που κατορθώνουμε είναι να μην συγκρατούμε ούτε τις μισές.
 Αυτή η προπαγάνδα έχει το χαρακτηριστικό της παραπλάνησης. Στοχεύουν στην τοποθέτηση περιορισμών στη συνείδηση μας προκειμένου αυτοί να μπορούν να δρούν ανενόχλητα. Προσπαθούν να σαγηνεύσουν τον «βλάκα» μέσο έλληνα χρησιμοποιώντας ελπιδοφόρο λεξιλόγιο και παίζοντας τζόγο κάτω από τα τραπέζια των ήδη παρμένων αποφάσεων. Και δεν φτάνει βέβαια αυτή η κοροϊδία, έρχεται να συμπληρωθεί το πάζλ με την προσπάθεια τους να κερδίσουν την συμπόνια μας και για το δικό τους δυσβάσταχτο ταξίδι προς την Ιθάκη. Κανείς τους όμως δεν απάντησε, ποτέ,  στο ερώτημα τι θα γίνει με το δικό μας φλεγόμενο μέλλον που καίει την παλάμη μας, όπως λέει και ο Ράϊχ στο βιβλίο του «Άκου Ανθρωπάκο» (ή τουλάχιστον κάπως έτσι)
Δεν θα αναλύσω περισσότερα γιατί τότε δεν θα συγκρατήσουμε τίποτα στο νού μας.
Θέλω απλά να κλείσω τονίζοντας ότι λύσεις υπάρχουν αρκεί να μην κλείνουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Τότε θα δούμε μπροστά μας τις λύσεις να μας χαμογελούν και θα κατορθώσουμε να αξιοποιήσουμε τα όπλα μας. Γιατί τα δικά μας όπλα είναι τα κίνητρα μας, και τα κίνητρα μιας νέας γενιάς μπορούν να προκαλέσουν το γκρέμισμα του παρόντος οικοδομήματος.

Φοιτητής Τμήματος Ψυχολογίας Ρεθύμου:
Σπύρου Δημήτρης  

Tags: , ,

1 Responses to “ « ΑΦΥΠΝΗΣΗ»”

Ανώνυμος είπε...
21 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:43 μ.μ.

συμφωνώ με τα παραπάνω!!!το μόνο που μας εχει μεινει ειναι ελπιδα και αισιοδοξια,βαρεθηκα τη μιζερια και το διασπαρτο πεσσιμισμο που καθημερινα βιωνουμε.δεν λεω οτι ολα ειναι καλα,αντιθετως μαλιστα, αλλα το μονο που μας εχει μεινει ,προσωπικα, ειναι η θεληση μας για προσωπικη παιδεια και δευτερον, να ενδωσουμε σε διαφορες τασεις για αφυπνιση κατι που παντα ,εξυπακουειται οτι αρχιζει απο το ιδιο μας τον εαυτο....


Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks