Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα: Το κόμμα του Τσάβες κερδίζει το στοίχημα


Le Monde
Ενώ κανείς πια δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα της ασθένειας του ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Λατινική Αμερική, το κυβερνών κόμμα επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες να μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να εκφράσουν την προσήλωσή τους στον ηγέτη τους.
Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του Πρόεδρου Ούγκο Τσάβες κέρδισε την Κυριακή τις περιφερειακές εκλογές καταφέρνοντας να επεκτείνει την κυριαρχία του σε τουλάχιστον 19 από τις 23 περιφέρειες, σαν να ήταν μια δημοσκόπηση υπέρ του ηγέτη τους λίγες ημέρες μετά την τέταρτη εγχείρηση για τον καρκίνο του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για 21 κρατίδια που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) το βράδυ, οι υποψήφιοι του PSUV προηγούνταν σε 19 περιφέρειες έναντι μόλις δύο για την αντιπολίτευση. Πριν από τις εκλογές, το PSUV έλεγχε τις 15. Η CNE θα πρέπει να ανακοινώσει αργότερα τα αποτελέσματα των δύο κρατιδίων που λείπουν (Μπολιβάρ και Αμαζονία) σε σύνολο 23.

Το κυβερνών κόμμα έχει κερδίσει το στοίχημά του, ιδίως για τη κατάκτηση του πετρελαϊκού κρατιδίου Ζούλια, το πλουσιότερο και πολυπληθέστερο της χώρας. Το υποψήφιος του PSUV Φρανσίσκο Αρίας Cardenas νίκησε τον αντίπαλο του και υπάρχον κυβερνήτη Pablo Perez με 50,99% των ψήφων έναντι 46,74%.

Στην Μιράντα, η άλλη πλούσια περιφέρεια-κλειδί,  την οποία ήθελε να επανακτήσει το PSUV, ο ηγέτης της αντι-Τσάβες αντιπολίτευσης, Henrique Capriles, κατάφερε να επανεκλεγεί κυβερνήτη με μόλις το 50,35% των ψήφων έναντι του πρώην Αντιπρόεδρου Ηλίας Jaua. Ο κ. Capriles, ο οποίος κατάφερε να πάρει τον Οκτώβριο το υψηλότερο ποσοστό που έχει πάρει ποτέ αντίπαλο του πρόεδρου Τσάβες (44% των ψήφων), εδραιώνει έτσι το ανάστημα του ως αντίπαλος νούμερο ένα.

Η μόνη άλλη περιφέρεια όπου η αντιπολίτευση καταφέρε να διατηρηθεί είναι η Lara στα βόρειο-ανατολικά, μετά μια ημέρα εκλογών, η οποία έλαβε χώρα χωρίς περιστατικό υπό την επίβλεψη περισσότερους από 140.000 αστυνομικούς. Ο Διευθυντής της εκστρατείας του PSUV του, Χόρχε Ροντρίγκεζ, χαιρέτισε ενώπιον του τύπου την «συντριπτική πλειοψηφία» που έλαβε το κόμμα του και θεώρησε ότι αυτή η νίκη ανήκει «σε όλο τον λαό της Βενεζουέλας», αλλά προπαντός στον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Ενώ κανείς πια δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα της ασθένειας του ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Λατινική Αμερική, το κυβερνών κόμμα επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες να μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να εκφράσουν την προσήλωσή τους στον ηγέτη τους, ενώ η αντιπολίτευση επιχείρησε να επικεντρώσει τη συζήτηση για τα τοπικά ζητήματα της ψηφοφορίας.

Κεντρική φιγούρα στην εθνική πολιτική αφού ανήλθε στην εξουσία το 1999, ο Ούγκο Τσάβες ήταν ο μεγάλος απόν από την εκστρατεία. Είχε φύγει απροσδόκητα στην Αβάνα στις 27 Νοεμβρίου, πριν επιστρέψει στο Καράκας στις 7 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες αργότερα, αναχώρησε πάλι με έκπληξη για τη Κούβα για να εγχειριστεί για τέταρτη φορά για το καρκίνο του στην περιοχή της πυέλου.

Ο Τσάβες που επανεξελέγη στις 7 Οκτωβρίου, αναμένεται να ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου για τη νέα εξαετή θητεία του, αλλά μπορεί να μη είναι σε θέση να τιμήσει αυτό το ραντεβού και φρόντισε μάλιστα να διορίσει τον αντιπρόεδρο Nicolas Maduro για τον διαδεχθεί ως προσωρινός πρόεδρος και υποψήφιος του PSUV για μελλοντικές εκλογές. Την Πέμπτη, ένα επίσημο ανακοινωθέν είχε αναφέρει για πολύπλοκη εγχείρηση με "επιπλοκές" την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης μιας «αιμορραγίας».

Την Κυριακή, ο Υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Jorge Arreaza, ήταν καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας από την Αβάνα, ότι ο πρόεδρος είχε επαναλάβει την εργασία του ως ηγέτης από το νησί. «Η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του είναι θετική και βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα », διαβεβαίωσε ο ίδιος ακόμα.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που έγιναν από δημοσιογράφους του AFP, η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερη από ό, τι στις προεδρικές εκλογές του Οκτώβριου, που είχε φτάσει το 81%.
Πηγή

Tags: , ,

0 Responses to “Περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα: Το κόμμα του Τσάβες κερδίζει το στοίχημα”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks