Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Νορβηγία: 53 δις. ευρώ έσοδα από το πετρέλαιο το 2012


Thomas Nilsen
Ο Ola Borten Moe είναι υπουργός πετρελαίου και ενέργειας της Νορβηγίας.
Οι καθαρές ταμειακές ροές από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της Νορβηγίας το 2012 είναι μεγαλύτερες  από ό, τι αναμενόταν. Σήμερα, ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Ola Borten Moe δήλωσε ότι η νορβηγική κυβέρνηση στοχεύει να ανοίξει το κοίτασμα της νοτιοανατολικής Θάλασσας του Μπάρεντς για γεωτρήσεις.

Οι καθαρές ταμειακές ροές της Νορβηγίας το 2012 είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια NOK (€ 1 δις) μεγαλύτερες από ό, τι αναμενόταν στον αναθεωρημένο εθνικό προϋπολογισμό του 2012, ανέφερε η κυβέρνηση κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2013 την περασμένη εβδομάδα.
Ο εθνικός προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει ότι οι καθαρές ταμειακές ροές του κράτους από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες θα ανέλθουν συνολικά σε σχεδόν 391 δισεκατομμύρια NOK (53 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 2012.  Η άμεση και έμμεση φορολογία αντιπροσωπεύουν περίπου 233 δισεκατομμύρια NOK (€ 32 δις.) του ποσού αυτού. Η άμεση οικονομική συμμετοχή του κράτους θα συνεισφέρει περίπου 144 δισεκατομμύρια NOK (€ 20 δισ.), ενώ τα μερίσματα από τη Statoil θα ανέλθον σε 13,9 δισεκατομμύρια NOK (€ 2 δισ.)

«Η πετρελαϊκή βιομηχανία είναι η πιο σημαντική βιομηχανία της Νορβηγίας, και θα συνεχίσει να δημιουργήσει μεγάλα έσοδα για το κράτος τα επόμενα χρόνια, προς όφελος ολόκληρης της χώρας. Θα παρέχει επίσης θέσεις εργασίας και μεγάλες ευκαιρίες για τη νορβηγική κατασκευαστική βιομηχανία, η οποία είναι εξαιρετικά ικανοή και διεθνώς ανταγωνιστική», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Ola Borten Moe.
Ο Υπουργός επιδιώκει τώρα το άνοιγμα νέων περιοχών ανοικτά των ακτών της βορειότερης ηπειρωτικής Νορβηγίας Finnmark.  Μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εστάλη για επικύρωση από το Υπουργείο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Επιπλέον, λαμβάνει χώρα και μια γεωλογική σεισμική χαρτογράφηση του θαλάσσιου βυθού. Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας δήλωσε ότι ο στόχος είναι να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.
«Αν υποθέσουμε ότι η εκτίμηση επιπτώσεων παρέχει μια βάση για αυτό, η κυβέρνηση θα υποβάλει έκθεση, η οποία θα συνιστά το άνοιγμα των περιοχών για πετρελαϊκές επιχειρήσεις», δείτε τη δήλωση του υπουργού.
Οι εν λόγω χώροι για γεωτρήσεις καλύπτουν τον νοτιοανατολικό τομέα του νορβηγικού τμήματος της Θάλασσας του Μπάρεντς, σε όλο το μήκος μέχρι τα θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία.
 
Tags: ,

0 Responses to “Νορβηγία: 53 δις. ευρώ έσοδα από το πετρέλαιο το 2012 ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks