Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οι ευθύνες βαραίνουν την Αγκ. Μέρκελ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 
Πώς θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Ομπάμα την κ. Μέρκελ; Οι αναλυτές πιστεύουν ότι σε πρώτη φάση θα ενδυναμώσει τις σχέσεις του με τη Γαλλία και την ΙταλίαΑκόμα και αν εξευρεθεί λύση και επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας ώστε να εκταμιευθεί η δόση, το λεγόμενο «ελληνικό πρόβλημα» θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό και την Ευρωζώνη, καθώς όσο παραμένει άλυτο τόσο θα αυξάνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών και προς τη χώρα μας αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.



Η ευθύνη της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι χωρίς αμφιβολία μεγάλη, και μέχρι τις εκλογές του ερχομένου Σεπτεμβρίου θα αποφύγει να διευθετήσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης, φοβούμενη το πολιτικό κόστος.Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι μία ολόκληρη ήπειρος και οι λαοί της άγονται και φέρονται από τις διαθέσεις της κ. Μέρκελ και του υπουργού της των Οικονομικών, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο και την παγκόσμια οικονομία.Εχει μεγίστη σημασία ότι η διαπίστωση αυτή εκπορεύεται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει εκπονήσει πολλά εναλλακτικά σχέδια για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης στην αμερικανική οικονομία.Οι αξιωματούχοι του υπουργείου, που ασχολήθηκαν τα τελευταία δύο έτη με την Ελλάδα, έχουν εισηγηθεί στον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ακόμα και σύγκρουση με τους ισχυρούς της Ευρώπης, για να εξαναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Στο ΔΝΤ, και στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, είναι οι πάντες πεπεισμένοι ότι το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην αναποφασιστικότητα της κ. Μέρκελ, αλλά και στο γεγονός ότι «μετρά» τα πάντα με τα πιθανά πολιτικά οφέλη που θα έχει στις εκλογές.Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο κ. Ομπάμα θα ακολουθήσει τις «εντολές» των οικονομικών του συμβούλων, οι οποίοι πρόσφατα του υπενθύμισαν την απαράδεκτη συμπεριφορά μερικών Ευρωπαίων ομολόγων του προς τον κ. Γκάιτνερ, στο Eurogroup της Πολωνίας, αλλά και τα «μεγάλα ψέματα» που του αράδιασε η ίδια η κ. Μερκελ, στις 8 Ιουνίου και στις 22 του ίδιου μήνα, όταν τον διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουλίου θα είχε εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη το «πρόβλημα Ελλάδα».

Είναι αλήθεια πως η συνάντηση, στο Καμπ Ντέιβιντ, μεταξύ του κ. Ομπάμα και της κ. Μέρκελ είχε κυριαρχηθεί από καχυποψία, ενώ απουσίαζε εντελώς η εμπιστοσύνη που διέκρινε τις προηγούμενες επαφές τους.Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάθε δίκιο να διαμαρτύρεται και να ετοιμάζει την «εκδίκησή» του, διότι βλέπει να διαιωνίζεται μία «εύκολη» -κατά την άποψη των συνεργατών του- κρίση, μόνο και μόνο επειδή η καγκελάριος της Γερμανίας αποφάσισε να δημιουργήσει τη «γερμανική Ευρώπη». Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι λανθασμένος, πιστεύουν στην Ουάσιγκτον, και θα προκαλέσει προβλήματα και στην ίδια τη Γερμανία.

Πώς θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Ομπάμα την κ. Μέρκελ; Οι αναλυτές πιστεύουν ότι σε πρώτη φάση θα ενδυναμώσει τις σχέσεις του με τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες που δεν είναι δορυφόροι της Γερμανίας.

Σε δεύτερο στάδιο θα φροντίσει ώστε «η κ. Μέρκελ να τον βρίσκει απέναντί της», αφού πιστεύει ότι η καγκελάριος θα δυσκολέψει την κατάσταση για την Ελλάδα, την Ισπανία και άλλες προβληματικές χώρες. Και σε τρίτο στάδιο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναγκαστεί να αναζητήσει ο ίδιος τρόπους για να στηρίξει τις προβληματικές χώρες της Ευρώπης, διότι στην πραγματικότητα η κρίση δοκιμάζει τον ίδιο και την Αμερική...
mignatiou@aol.com - Twitter: @mignatiou


infognomonpolitics

Tags: , ,

0 Responses to “Οι ευθύνες βαραίνουν την Αγκ. Μέρκελ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks