Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

¨Πράσινο¨ για την 6η δόση μετά την επιστολή Σαμαρά


Η απεμπλοκή από το αδιέξοδο των έγγραφων εγγυήσεων φέρει τη σφραγίδα των προσπαθειών που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος τόσο στις πρόσφατες συναντήσεις όσο και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους στο τρίγωνο Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι. Γερμανική και γαλλική ικανοποίηση από τη δέσμευση Σαμαρά στο γενικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που θέτει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Της Κ. Γαλανού και του Β. Δεμίρη

Στη «ρότα» για την εκταμίευση της έκτης δόσης βάζει την Ελλάδα η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά, η οποία έγινε αποδεκτή από Βερολίνο και Παρίσι και τερμάτισε χωρίς μεγάλους «νικητές και νικημένους» το μπρα ντε φερ της Ν.Δ. με όσους απαιτούσαν πολιτική «εγγύηση» ότι πιθανή έλευσή της στην εξουσία δεν θα σημάνει και την «αμφισβήτηση» των συμφωνηθέντων. Η απεμπλοκή φέρει τη σφραγίδα των προσπαθειών που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος τόσο με στις πρόσφατες συναντήσεις όσο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους στο τρίγωνο Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους επικεφαλής της Κομισιόν, του Εurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με μια επιστολή, στην οποία επαναδιατυπώνει τις δεσμεύσεις για στήριξη της κυβέρνησης, εφαρμογή της συμφωνίας του Οκτωβρίου, των διαρθρωτικών αλλαγών, της δημοσιονομικής προσαρμογής, την εξάλειψη του ελλείμματος. Στο κείμενο απαλείφονται οι αναφορές περί εκλογών, αλλά παραμένει η αναφορά περί τροποποιήσεων σε συγκεκριμένες πολιτικές, αυστηρά όμως πάντα εντός του πλαισίου που θέτει το πρόγραμμα.
Β. Σόιμπλε 
Το «σήμα» απεμπλοκής έδωσε πρώτο το Βερολίνο διά στόματος συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε που -αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστολή, είπε: «Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogroup να λάβουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης». Και στο Παρίσι υποδέχθηκαν θετικά την επιστολή και έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στην απάλειψη των αναφορών στις εκλογές. Στις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές εστίαζαν επίσης στην απουσία της αναφοράς, σε σχέση με την προηγούμενη επιστολή του προς το ΕΛΚ, για την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι σ' αυτό το «δούναι και λαβείν», ώστε να βρεθεί συμβιβασμός, οι Βρυξέλλες φέρονται να αποδέχονται τελικά την εκτίμηση του κ. Σαμαρά ότι «οι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος».
Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «το Ευrogroup θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά». Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν ότι ανοίγει ο δρόμος, ώστε το Eurogrοup της ερχόμενης Τρίτης να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Χθες, το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την κατάληξη της... διαπραγμάτευσης . «Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα. Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω στην σκακιέρα. Κάνεις κίνηση και περιμένεις την κίνηση του άλλου», είπε, και φέρεται να πρόσθεσε: «Τι θα μου πουν; Ότι δεν μας δίνουν την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;».
Ραντεβού Για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την Τρίτη συζήτησαν χθες σε διαδοχικά ραντεβού που είχαν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς. Ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη, ενώ επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για απόλυτη στήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης, καλύτερο συντονισμό, συνεκτικότητα και αποφασιστική δράση. Υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων για όλες τις εξελίξεις που κυοφορούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη συζήτηση του κ. Παπαδήμου με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, ο πρωθυπουργός τους έθεσε υπόψη τις προτεραιότητες και τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα. Οι κ. Παπαδήμος και Παπανδρέου συμφώνησαν απολύτως ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται συνολικότερα στο επίπεδο της Ευρωζώνης εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα, η οποία πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Σήμερα, εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο τον προϋπολογισμό που συζητείται ήδη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς και σημειώματα για τα πρωτεύοντα ζητήματα του χαρτοφυλακίου τους.
Αντ. Σαμαράς
Ικανοποίηση
Χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την κατάληξη της... διαπραγμάτευσης. «Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα. Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω στη σκακιέρα. Κάνεις κίνηση και περιμένεις την κίνηση του άλλου» είπε και φέρεται πρόσθεσε: «Τι θα μου πουν; Ότι δεν μας δίνουν την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;». Σημειωτέον ότι στο κείμενο της επιστολής Σαμαρά, απαλείφονται οι αναφορές περί εκλογών, αλλά παραμένει η αναφορά περί τροποποιήσεων σε συγκεκριμένες πολιτικές, αυστηρά όμως πάντα εντός του πλαισίου που θέτει το πρόγραμμα.
πηγη: 
Hμερησια on-line

Tags:

0 Responses to “¨Πράσινο¨ για την 6η δόση μετά την επιστολή Σαμαρά”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks