Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ο Μπερίσα προσπαθεί να ανασκευάσει τις δηλώσεις περί... αλβανικής Πρέβεζας


Μετά την έντονη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης και το διάβημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στα Τίρανα για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας ότι η Πρέβεζα αποτελεί... αλβανικό έδαφος, ο Σαλί Μπερίσα προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

«Η δήλωση του πρωθυπουργού αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής», τόνισε η Έρλα Μεχλίλι, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.Νωρίτερα σήμερα, ευρισκόμενος στον Αυλώνα όπου το 1912 ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Αλβανίας, ο Μπερίσα δήλωσε: «Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ακύρωσε την προγραμματισμένη μετάβασή του στα Τίρανα για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της Αλβανίας κάνοντας λόγο για δηλώσεις που «δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών». Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος προειδοποιούσε με εύσχημο τρόπο ότι η στήριξη της Αθήνας στο αίτημα των Τιράνων για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, δεν είναι δεδομένη.


http://www.protothema.gr

Tags: , ,

0 Responses to “Ο Μπερίσα προσπαθεί να ανασκευάσει τις δηλώσεις περί... αλβανικής Πρέβεζας”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks