Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τράπεζα της Ελλάδος - Η Τράπεζα Φάντασμα

*Άρθρο της Μόνικας  Αλεξιάδου

   Το 1918 η Ελλάδα ξεκινά την Μικρασιατική Εκστρατεία και αναζητά πόρους για την πραγματοποίησή της. Οι επαφές της χώρας με τη Μ. Βρετανία είναι στενές, καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος τη θεωρεί υπερδύναμη της εποχής. 
   Οι αναγκαίοι πόροι έπρεπε να βρεθούν άμεσα και έτσι με πρωτοβουλία τηςΤράπεζας της Αγγλίας και την στήριξη της Κοινωνίας των Εθνών ιδρύεται, με βάση το Πρωτόκολλο της Γενεύης, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1927, η Τράπεζα της Ελλάδος. Στόχος είναι η τύπωση χρήματος, το οποίο όμως δε θα έχει αντίκρυσμα σε χρυσό (κάτι που συμβαίνει και σήμερα, το Ευρώ είναι απόδειξη χρέους
-χρεόγραφο- και όχι απόδειξη αξίας -αξιόγραφο- καθώς δεν αντικατοπτρίζει τίποτα απολύτως και από το 1971 έως και σήμερα ισχύει και για το δολλάριο). Η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά επίσημα τις εργασίες της στις 14 Μαϊου του 1928 με τον πρώτο της Διοικητή να είναι ο Αλέξανδρος Διομήδης.


   Ο πρωταρχικός ρόλος της Τράπεζας της Αγγλίας στην ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος της απέφερε μια σειρά προνομίων. Τα δύο πιο σημαντικά ήταν τα εξής :  
   (1) Η έκδοση χαρτονομισμάτων παραχωρείται στην ίδια. Το εθνικό μας νόμισμα τυπωνόταν στη Μ.Βρετανία, προφανώς υπό την εποπτεία της. Γίνεται σαφές εδώ πως η νομισματική μας υποδούλωση αποτελεί γεγονός όχι και τόσο πρωτόγνωρο όπως πιστεύουν πολλοί σήμερα.
   (2) Το δεύτερο προνόμιο αφορά τη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.(Σας παραξένεψε ο όρος "μετοχική σύνθεση" μήπως;  Δε θα έπρεπε καθώς ηΤράπεζα της Ελλάδος είναι
Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Η  
και όχι δημόσια όπως πιστεύει σήμερα μέρος των πολιτών. Όπως ιδιωτική είναι και η  F.E.D. (Federal Reserve Bank) των Η.Π.Α. η οποία έλαβε έγκριση από το εξαπατημένο Κονγκρέσο , ιδρύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1913 και έτσι οι Η.Π.Α. έχασαν μια για πάντα το δικαίωμα να τυπώνουν χρήμα και δανείζονται από την F.E.D. τα αναγκαία κεφάλαια με υπέρογκους τόκους.) Μεγάλο πακέτο των μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος πέρασε στα χέρια επιφανών χρηματιστών της εποχής όπως ο Οίκος Ροθτσαϊλντ (The Rothschilds), ο Οίκος Χάμπρο (The Hambros Bank), κ.ά..

   Το 1946 μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η Τράπεζα της Αγγλίας εθνικοποιείται. Δε συμβαίνει το ίδιο με την Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία παραμένει ιδιωτική, με ελάχιστα στοιχεία για την διαμόρφωση του μετοχικού της σχήματος.
   Η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί από την ίδρυσή της 
το αποκλειστικό δικαίωμα(;) έκδοσης χαρτονομισμάτων και τη χάραξη(!) της νομισματικής πολιτικής μέχρι το 2002 , που έχουμε την εισαγωγή του κοινού νομίσματος του Ευρώ. Με την εισαγωγή του Ευρώ οι Εθνικές(;) Κεντρικές Τράπεζες  αποτελούν τους αποκλειστικούς μετόχους της E.C.B. (European Central Bank), τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, πλέον, είναι υπεύθυνη για τη χάραξη της κοινής νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης.
   Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σήμερα, είναι ο Γεώργιος Α. Προβόπουλος , ενώ Διοικητής έχει διατελέσει και ο πρώην, μη εκλεγμένος, πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και μάλιστα την εποχή ( από 26/10/1994 έως 31/5/2002) που μπαίναμε με "δημιουργική λογιστική" στη ζώνη του Ευρώ (τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά.). 
   Όπως προαναφέρθηκε, η Τράπεζας της Ελλάδος είναι ιδιωτική και όχι κρατική. Είναι δηλαδή μια Ανώνυμη Εταιρία; Όχι ακριβώς. Η Τράπεζας της Ελλάδοςαπολαμβάνει ασυλίες και διευκολύνσεις που προκαλούν σοβαρά ερωτήματα. ΗΤράπεζα της Ελλάδος έχει εξαιρεθεί από το νόμο περί Ανωνύμων Εταιριών. Με λίγα λόγια, όχι μόνο δεν είναι κρατική αλλά δεν αντιμετωπίζεται ούτε σαν Α.Ε.. Σύμφωνα με το Καταστατικό της, το κράτος μπορεί να συμμετέχει στη μετοχική της σύνθεση (πάλι καλά) με ποσοστό όμως το οποίο ΔΕΝ θα ξεπερνά το 35% (πώς σας φάνηκε;), ενώ απαγορεύεται να λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα. 
   Ο κρατικός παρεμβατισμός περιορίζεται και υποδεικνύεται ξεκάθαρα με το 35% , εκείνο που ΔΕΝ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ  είναι η μετοχική σύνθεση της. Κανένας σήμερα (από εμάς) δε γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η τελευταία έχει το δικαίωμα της μη δημοσίευσης της μετοχικής της σύνθεσης. Έαν επισκεφτείται το site της Τράπεζας της Ελλάδος (www.bankofgreece.gr) δε θα βρείτε καμία επιλογή με τίτλο "Μετοχική Σύνθεση" ή "Μέτοχοι" ή "Διοικητικό Συμβούλιο", σε αντίθεση με τα site κάθε άλλης Α.Ε..
   Η Τράπεζας της Ελλάδος επιτελεί μία γκάμα εργασιών όπως η έκδοση χαρτονομισμάτων, εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, διαχείρηση του συναλλάγματος κ.ά.. Η πιο σημαντική της αρμοδιότητα είναι η διατήρηση και η διαχείρηση των ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΧΡΥΣΟΥ του ελληνικού δημοσίου.  Ποιοι είναι οι μέτοχοι και συνεπώς οι υπεύθυνοι για τις αρμοδιότητες της ;
   Αγγίζει τα όρια της παράνοιας μια Τράπεζα Φάντασμα επί σειρα δεκαετιών να χαράζει τη νομισματική πολιτική της χώρας ,την ίδια ώρα που η πολιτική σκηνή και η κοινωνία έχουν πλήρη άγνοια για τους επικεφαλείς της. Ποιοι είναι εκείνοι που κατέχουν στα χέρια τους το απόθεμα χρυσού (υπολογίζεται στους 147 τόνους περίπου) που ανήκει στη χώρα; Φανταστείτε, τούρκικες μεγαλοεπιχειρήσεις να κατέχουν ποσοστά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ή μήπως οι βασικοί μέτοχοι είναι τα γνωστά διεθνή τραπεζικά καρτέλ;(Να σημειωθεί πως το ελληνικό δημόσιο κατέχει σήμερα περίπου μόλις το 8% των μετοχών με το υπόλοιπο 92% να μην είναι γνωστό σε ποιον ή ποιους ανήκει).
   Για αυτό δέχτηκαν πυρά από κάθε πλευρά οι κύριοι Καμμένος και Τσίπρας όταν ανακοίνωσαν κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος στα προγράμματα τους εν όψη των εκλογώνΠνίγηκαν οι προθέσεις τους από την προεκλογική τρομοκρατία. Φυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας της Ελλάδος,αφαιρώτας από το λαό τη δυνατότητα να γνωρίζει αυτό που δικαίως θα έπρεπε να γνωρίζει. 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ Ή ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ  ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ "ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ.

*

Tags: ,

0 Responses to “Τράπεζα της Ελλάδος - Η Τράπεζα Φάντασμα”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks