Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«Πράσινο φως» σε περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα


«Πράσινο φως» σε περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να «ανάψει», τις επόμενες ημέρες, η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε εφαρμογή των ρυθμίσεων για εργασιακά.
Ο υπ. Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, εκτιμά ότι, αν είχαν υιοθετηθεί οι αρχικές απαιτήσεις της τρόικας με περικοπές δώρων και άλλες παρεμβάσεις, θα είχαμε οδηγηθεί σε μείωση 40% των μισθών.
Με το νέο μνημόνιο, προβλέπεται ότι διατηρούνται οι ωριμάνσεις (πολυετείς), το επίδομα τέκνων, επικινδυνότητας και σπουδών, που υπολογίζονται επί του βασικού μισθού, που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση. Το επίδομα γάμου, αν και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, χρήζει διευκρινίσεως, δεν προβλέπεται στο μνημόνιο.
Σε κλαδικές συμβάσεις, των οποίων η μετενέργεια έχει παρέλθει, οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να διαμορφώνουν τις αποδοχές στο όριο των βασικών αποδοχών, που προβλέπονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και τα οποία θα «παγώσουν» για μια τριετία.
Οι μειώσεις στα κατώτατα όρια αφορούν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την οποία θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφισθούν από την Ολομέλεια της Βουλής οι ρυθμίσεις, όπως προβλέπονται με τον εφαρμοστικό νόμο.
Οι μειώσεις των κύριων συντάξεων είναι κατά 12% για το τμήμα της σύνταξης που είναι πάνω από 1.300 ευρώ και, στις επικουρικές συντάξεις, τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα του ΤΑΥΤΕΚΩ, μειώνονται από 1.1.2012 κλιμακωτά κατά 10% για το τμήμα της σύνταξης από τα 200 έως τα 250 ευρώ, 15% για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ και κατά 20% για τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ επίσης για όλο το ποσό.
Ο κ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι, αν είχε υιοθετηθεί το αρχικό σχέδιο του υπουργείου για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δεν θα χρειαζόταν να γίνουν αυτήν τη στιγμή και μειώσεις κύριων συντάξεων, για την εξοικονόμηση των πόρων που απαιτούσε η τρόικα. Οι «κόκκινες γραμμές», που ετέθησαν στη διαπραγμάτευση, οδήγησαν σε μετατόπιση του προβλήματος, όπως εκτιμά ο υπουργός.
Ανοιχτό παραμένει το θέμα των παροχών που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόκειται για 20 παροχές που αφορούν επιδόματα, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά όρια, τα οποία υπολογίζονται με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ο κ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι, αν είχαν υιοθετηθεί οι αρχικές απαιτήσεις της τρόικας, με τις περικοπές δώρων και τις άλλες παρεμβάσεις, τότε θα είχαμε οδηγηθεί σε μείωση 40% των μισθών, ενώ, αν δεν υπήρχε η συμφωνία, σήμερα δεν θα μιλάγαμε για κατώτατο μισθό.
ΟΕΚ - ΟΕΕ
Για τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, δεν έχει αποσαφηνισθεί η διάδοχη κατάσταση. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος Οργανισμός, ο οποίος θα καλύψει και το έργο των δύο καταργούμενων Οργανισμών, επαναξιολογώντας τις παροχές και με σκοπό να διατηρηθούν ο κοινωνικός τουρισμός και το επίδομα ενοικίου. Αποφάσεις θα ληφθούν και για τη μεταφορά προσωπικού.
naftemporiki.gr

Tags:

0 Responses to “«Πράσινο φως» σε περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks