Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τα 27 προγράμματα για 290.000 θέσεις εργασίας και κατάρτισης


Στα προγράμματα κατάρτισης προβλέπεται συμμετοχή μέσω ειδικής επιταγής (voucher) που δίνει δικαίωμα επιλογής του φορέα κατάρτισης και δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτώνται. Επίσης, προβλέπονται εγγυήσεις διαφάνειας για τις τοποθετήσεις ανέργων με κριτήρια τύπου ΑΣΕΠ.
Θέσεις επιδοτούμενης εργασίας και κατάρτισης σε 290.000 άνεργους και «επισφαλείς» εργαζομένους «ανοίγει» η κυβέρνηση από την ερχόμενη Δευτέρα και το αργότερο έως τις αρχές του 2012, μέσα δηλαδή στην περίοδο κατά την οποία αναμένεται νέα αύξηση της ανεργίας. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, ύστερα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παρουσίασε χθες τα νέα 27 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 1,23 δισ. ευρώ που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή για να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στην αύξηση της ανεργίας.
«Πρόκειται για προγράμματα που μέχρι σήμερα κατάφεραν να συγκρατήσουν την ανεργία κατά 4 - 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα και αυτός είναι και ο στόχος και των νέων προγραμμάτων» δήλωσε ο Γ. Κουτρουμάνης παρουσιάζοντας - μαζί με τον υφυπουργό Ι. Κουτσούκο, το διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια, τη γ.γ. Α. Δρέττα και τη γ.γ κοινοτικών πόρων Α. Δαλλαπόρτα -τις νέες δράσεις.
Τα 27 προγράμματα για 290.000 θέσεις εργασίας και κατάρτισης
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και για όλο το υπόλοιπο διάστημα του ίδιου έτους σχεδιάζονται και νέα προγράμματα ανεβάζοντας τα κονδύλια τα οποία συνολικά θα διατεθούν, μαζί με τα ήδη υλοποιούμενα, σε 4,6 δισ. ευρώ. «Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό και ριζική λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν η χώρα δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης» παραδέχτηκε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο όλο αυτό το διάστημα καταβάλλει «προσπάθεια συγκράτησης της ανεργίας».
Νέα στοιχεία
Τα προγράμματα για τις προσλήψεις ανέργων και την κατάρτιση προβλέπουν:
Δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις γιατί, όπως τόνισαν ο υπουργός και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, «σε αντίθετη περίπτωση, θα λειτουργούσαν για την υποκατάσταση των ακριβών εργαζομένων με φθηνότερους». Το υπουργείο έχει υποβάλλει, ωστόσο, αίτημα στην Ε.Ε. να αυξηθεί στις 500.000 ευρώ (από 200.000 ευρώ) το όριο της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα επιδοτήσεων και όσες επιχειρήσεις έχουν πιάσει το όριο αυτό.
Εγγυήσεις διαφάνειας για τις τοποθετήσεις ανέργων με κριτήρια τύπου ΑΣΕΠ και έλεγχο από ειδική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης μέσω ειδικής επιταγής (voucher) που δίνει δικαίωμα επιλογής του φορέα κατάρτισης και δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτούνται κατόπιν εξετάσεων.
Απευθείας καταβολή των εκπαιδευτικών επιδομάτων με πίστωση των ατομικών τραπεζικών τους λογαριασμών.
On line πληροφόρηση μέσω της ιστοσελίδας www.step.gov.gr και τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης των εμπλεκομένων.
Το πρώτο πρόγραμμα θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα αφορά 57.400 άνεργους που θα απασχοληθούν με πεντάμηνες συμβάσεις και καθαρό μισθό 625 ευρώ για πλήρη απασχόληση σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας. Στο πακέτο των επιδοτήσεων θα ενταχθούν και προγράμματα κοινωνικής μέριμνας (όπως «βοήθεια στο σπίτι»).
«Γκρίζες ζώνες» στα βαρέα
Ενώ ο ΣΕΒ διαμαρτύρεται για τις νέες εντάξεις ειδικοτήτων στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων που οι ειδικότητές τους διαγράφονται αντιδρούν εντοπίζοντας και τις «γκρίζες ζώνες» οι οποίες δημιουργούνται κυρίως σε δύο επίπεδα:
Πρώτον, για όσους βγαίνουν από τη λίστα αλλά διατηρούν (καθώς θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2015) το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Η συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων θα είναι ακριβότερη, λόγω του επασφάλιστρου και της καταβολής του επιδόματος που προβλέπουν οι συμβάσεις εργασίας.
Δεύτερον, για ειδικότητες όπως οι σερβιτόροι και οι τεχνικοί τηλεόρασης, που θα είναι στα βαρέα οι μεν πρώτοι εφόσον απασχολούνται τουλάχιστον τρεις ώρες μετά τις δέκα το βράδυ και οι δεύτεροι εφόσον εργάζονται με φορητές κάμερες.
Διευκολύνσεις για δάνεια και παροχές για ανέργους
Συζητήσεις για την Ελληνική Ενωση Τραπεζών
Διευκολύνσεις για την αποπληρωμή δανείων των ανέργων -όπως παράταση στο χρόνο αναστολής για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, επιμήκυνση του χρόνου καταβολής δόσεων- θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας παρατείνοντας και την ασφάλισή τους με λιγότερα ένσημα. Ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ενωση Τραπεζών, προκειμένου να γίνουν διευκολύνσεις ανάλογες με εκείνες που ήδη έχουν γίνει για οφειλές ανέργων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στον ΟΕΚ. Παράλληλα:
  • Θα παραταθεί για ολόκληρο το 2012 η «κάλυψη» ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων με 50 ένσημα (αντί των 80).
  • Θα αυξηθεί το επίδομα κατάρτισης από τα 2 στα 5 ευρώ την ώρα.
  • Θα δοθεί η δυνατότητα επιδότησης των μεταπτυχιακών σπουδών σε παιδιά ανέργων.
πηγη: Ημερησια online

Tags: ,

0 Responses to “Τα 27 προγράμματα για 290.000 θέσεις εργασίας και κατάρτισης”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks