Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

BBC: Οι πολιτικές ανακατατάξεις που προβλέπονται παγκοσμίως για το 2013



Ειδικοί σε ρόλο «σύγχρονης Πυθίας»

Τι μας επιφυλάσσει το 2013;  Στο ερώτημα αυτό απαντούν ειδικοί του βρετανικού δικτύου BBC , οι οποίοι, σε ρόλο «σύγχρονης Πυθίας», προβλέπουν ότι η νέα χρονιά θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Η διεθνής κοινότητα επικεντρώνει την προσοχή της στον ανανεωμένο «Άξονα του Κακού»  - την Συρία, το Ιράν και την Βόρεια Κορέα.

Συρία

Ο πρόεδρος της Συρίας ,  Μπασάρ Αλ ΑΣαντ , έχει... γαντζωθεί στην εξουσία παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι «φωνές» για την απομάκρυνσή του από το προεδρικό αξίωμα και ενώ μαίνεται ο εμφύλιος στη χώρα. Ωστόσο, εντός του έτους, ο Ασαντ θα αναγκαστεί να φύγει άρον - άρον από την πατρίδα του.

Ιράν

Οι πυρηνικές  φιλοδοξίες του καθεστώτος της Τεχεράνης κρατούν σε εγρήγορση την διεθνή κοινότητα, με το Ισραήλ να προειδοποιεί ότι η χώρα του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συνιστά την μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. Ωστόσο, δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση κατά της Τεχεράνης.

Β. Κορέα 

Η επιτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ στις αρχές Δεκεμβρίου προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Δύση, κυρίως στην Ουάσινγκτον αλλά και τη Ν. Κορέα. Εκφράζοντας φόβοι ότι το επόμενο βήμα του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ θα είναι η εκτόξευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Μέση Ανατολή      

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων θα συνεχιστούν. Στο Τελ Αβίβ με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ισραηλινός Μπένζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να επανεκλεγεί και το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να προσπαθήσει να πείσει τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν δράση κατά του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. 

ΗΠΑ

Για τον επανεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι μία καλή χρονιά καθώς θα καταφέρει να αποφύγει τον «δημοσιονομικό γκρεμό» ανορθώνοντας την οικονομία της χώρας του. Ο κατασκευαστικός κλάδος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονομικών δεικτών των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο διάδοχος της Χίλαρι Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα προσπαθήσει να αφήσει το στίγμα του με την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Ευρωκρίση

Η κρίση στην Ευρωζώνη θα επικεντρωθεί σε δύο χώρες : την Ισπανία και την Ιταλία με το Βερολίνο και το Παρίσι να προσπαθούν να χαράξουν μία ενιαία οικονομική πολιτική.

Γερμανία 

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της Ευρωκρίσης, φράου Ανγκελα Μέρκελ , θα ανανεώσει την θητεία της στην καγκελαρία της Γερμανίας κάνοντας «περίπατο» στις εκλογές του Φθινοπώρου.

Ιταλία 

Στην γειτονική  μας χώρα , τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στον Καβαλιέρε. Αν και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας , Σίλβιο Μπερλουσκόνι , δεν θα επιστρέψει στην εξουσία, τα… καμώματά του θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των ιταλικών ΜΜΕ.

Στις πρόωρες  εκλογές του Φεβρουαρίου, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, θα ηγούνται του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ιαπωνία

Στην χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου», ο Καζουμασάσα Ιγουάτα θα είναι ο νέος κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας ο οποίος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ακόμα και υπό τον κίνδυνο του πληθωρισμού. 

Αφγανιστάν 

O πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι θα δεχτεί εντονότατες πιέσεις εν όψει εκλογών αλλά και με την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από τη χώρα το 2014.

Tags: ,

0 Responses to “BBC: Οι πολιτικές ανακατατάξεις που προβλέπονται παγκοσμίως για το 2013”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks