Home
» Πολιτική
» Κι άλλο βήμα για το δεύτερο Κουρδικό κράτος. Ψηφίστηκαν οι "Νόμοι της Δημοκρατικής Αυτονομίας" στο Δυτικό Κουρδιστάν!
Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012
Κι άλλο βήμα για το δεύτερο Κουρδικό κράτος. Ψηφίστηκαν οι "Νόμοι της Δημοκρατικής Αυτονομίας" στο Δυτικό Κουρδιστάν!
Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 by Unknown
του Σάββα Καλεντερίδη
Ο όρος Δημοκρατική Αυτονομία εφευρέθηκε από τον Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και αποτελεί πολιτικό στόχο των Κούρδων που κατοικούν στα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν, που κατέχονται από το Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράν. Όπως γράψαμε και σε χθεσινό μας άρθρο, μετά το Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), βήμα-βήμα χτίζεται το δεύτερο Κουρδικό κράτος, το Δυτικό Κουρδιστάν ή Ροζάβα, στη ΒΑ Συρία.
Χθες, η Βουλή του Δυτικού Κουρδιστάν, που πραγματοποίησε την 3η Τακτική Σύνοδό της στην πόλη Αμούντε (Amude), που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, όπου το Βόρειο Κουρδιστάν, ψηφίστηκαν οι "Νόμοι της Δημοκρατικής Αυτονομίας της Ροζάβα". Στη Σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι των κουρδικών κοινοτήτων της Δαμασκού, του Χαλεπίου, της Χεσέκε (Heseke), του Αφρίν (Afrin), του Κάμισλο (Qamislo), του Ντερμπισιγιέ (Derbisiye), του Ντέρικ (Derik) και του Κίρκε Λέγκε (Girke Lege). Να σημειωθεί ότι στη Δαμασκό και το Χαλέπι κατοικούν (συνολικά) περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Κούρδοι, ενώ οι υπόλοιπες πόλεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατοικούνται από Κούρδους, οι οποίοι τις ελέγχουν και ασκούν πλήρη διοίκηση από τις αρχές του Φθινοπώρου, οπότε αποχώρησαν σιωπηρά οι μονάδες του συριακού στρατού και οι λοιπές υπηρεσίες του συριακού κράτους.
Στην 3η Τακτική Σύνοδο της Κουρδικής Βουλής της Ροζάβα, που άρχισε προχθές, ψηφίστηκε ο Νόμος περί Ηθών και Πολιτισμού, με βάση τον οποίο απαγορεύονται από τούδε και στο εξής οι γάμοι κοριτσιών σε μικρή ηλικία, οι γάμοι που συμφωνούνται μεταξύ οικογενειών, χωρίς τη συγκατάθεση του κοριτσιού, ο γάμος του άνδρα με περισσότερες από μια γυναίκες, η υποχρεωτική ανταλλαγή κοριτσιών (μπερντέλ), η υποχρεωτική προίκα και άλλες παραδόσεις που θεωρούνται αναχρονιστικές και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.
Χθες, στη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας και μέχρι τις 22:00, συζητήθηκε το πλαίσιο των νόμων που αφορούν τη Λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων, των Δήμων, της Ασφάλειας και της Τάξης, των Δικαστηρίων και της Δικαιοσύνης, και των Κοινωνικών Παροχών.
Κατά τις συζητήσεις συμφωνήθηκε οι νόμοι, όταν ολοκληρωθούν, να μην έχουν χαρακτήρα νόμων κράτους αλλά νόμων ενός εναλλακτικού συστήματος άσκησης εξουσίας, όπως είναι η Δημοκρατική Αυτονομία, και να στηρίζονται περισσότερο σε ηθικές αξίες και όχι σε στυγνές αρχές Δικαίου.
Το ιστορικό της αυτονομίας του Δυτικού Κουρδιστάν
Το Δυτικό Κουρδιστάν ανακήρυξε την αυτονομία του τον προηγούμενο Ιούλιο, όταν οι εκπρόσωποι του κουρδικού λαού κατέλαβαν την εξουσία.
Στις 19 Ιουλίου ο λαός κατέλαβε την εξουσία στην πόλη Κομπάνε (Kobane) και απομάκρυνε τους υπαλλήλους του συριακού κράτους. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι πόλεις Εφρίν, Σερεκάνιγιε, Ντιρμπεσιγιέ, Αμούντε, Ντέρικ, Γκίρκε Λέγκε, Τιρμπεσγιέ και Τιλτεμίρ. Επίσης, οι Κούρδοι έδιωξαν από τις κουρδικές συνοικίες των πόλεων Χαλέπι, Ράκκα και Χεσέκε της καθεστωτικές δυνάμεις και εγκαθίδρυσαν δικό τους σύστημα αυτοδιοίκησης.
Οι Κούρδοι συγκρότησαν τα Λαϊκά Συμβούλια στις πόλεις και τα χωριά του Δυτικού Κουρδιστάν, και ανέλαβαν τη διοίκηση στα πλαίσια της Δημοκρατικής Αυτονομίας, που εμπνεύστηκε ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.
Στις προαναφερθείσες δέκα κουρδικές πόλεις και στις κουρδικές συνοικίες των άλλων τριών, λειτουργούν ήδη τα Λαϊκά Συμβούλια, που αποφασίζουν για όλα τα θέματα που αφορούν τα δυο εκατομμύρια των Κούρδων της Ροζάβα. Παράλληλα έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν Συνοικιακά Συμβούλια και Συμβούλια Κοινοτήτων, στις συνοικίες και τα χωριά αντίστοιχα.
Εξήντα (60) μέλη από τα Λαϊκά Συμβούλια των ως άνω 13 πόλεων, συγκροτούν με τη σειρά τους στη Βουλή του Δυτικού Κουρδιστάν.
Τα Λαϊκά Συμβούλια μέχρι σήμερα πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση των Δυνάμεων Τάξης Ασφάλειας, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν στην Ακαδημία Τάξης και Ασφάλειας που ιδρύθηκε το Καλοκαίρι του 2012. Οι Δυνάμεις Τάξης Ασφάλειας έχουν αναλάβει καθήκοντα και εξασφαλίζουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια σε όλες τις πόλεις από το Εφρίν, που βρίσκεται κοντά στο νομό Αντιόχειας, μέχρι το Ντέρικ, που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας-Ιράκ-Τουρκίας.
Για την καλύτερη κατανόηση του συστήματος Δημοκρατικής Αυτονομίας από τους πολίτες, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στις κυριότερες πόλεις ακαδημίες πολιτικής και δημοκρατικής εκπαίδευσης των πολιτών.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο οι Κούρδοι της Ροζάβα έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι ο τομέας της Παιδείας και ιδιαίτερα της κουρδικής γλώσσας. Ιδρύθηκε το Ίδρυμα Κουρδικής Γλώσσας (SZK) και οργανώθηκε η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην κουρδική γλώσσα. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκαν εκατό σχολεία, στα οποία τοποθετήθηκαν περί τους χίλιους εκπαιδευτικούς. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που η εκπαίδευση στα παλαιά σχολεία του συριακού κράτους γίνεται στην κουρδική γλώσσα.
Επίσης, σε κάθε Περιφερειακό, Δημοτικό και Κοινοτικό Λαϊκό Συμβούλιο συγκροτήθηκαν και λειτουργούν Επιτροπές Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ειρήνης, Γυναικών και Νεολαίας, ενώ οι φοιτητές συγκρότησαν την Ομοσπονδία Πατριωτών Φοιτητών (Federasyona Xwendekaren Welatparez).
Τέλος, άρχισε η συγκρότηση και η στελέχωσης της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελίνου (Heyva Sor a Kurd), η οποία ασχολείται με τα ζητήματα της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των πολιτών του Δυτικού Κουρδιστάν.
πηγη:ινφογνωμων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Responses to “Κι άλλο βήμα για το δεύτερο Κουρδικό κράτος. Ψηφίστηκαν οι "Νόμοι της Δημοκρατικής Αυτονομίας" στο Δυτικό Κουρδιστάν!”
Δημοσίευση σχολίου