Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αμερικανός ειδικός: «Ο Χάρτης των Βαλκανίων δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί»…Ιανουάριος 21, 2012.

Βελιγράδι- TANJUG

«Προβλέπει αλλαγή συνόρων σε Σκόπια- Κοσσυφοπέδιο- Βοσνία»

Ο Αμερικανός ειδικός για τα Βαλκάνια, Steven Mayer, πιστεύει ότι ο τελικός χάρτης με τα σύνορα στα Βαλκάνια δεν έχει ακόμη συνταχθεί.

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, η Δύση έπρεπε να αποδεχθεί λύση, ώστε να έρθουν κοντά  το Βελιγράδι και η Πρίστινα.

Ο Μάγιερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Novostima», δήλωσε ότι εκτός από τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η ανταλλαγή εδαφών της νότιας Σερβίας με το βόρειο μέρος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν  για αυτήν – χωρίς τις επιταγές της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών  ή του Βερολίνου.

Το Κοσσυφοπέδιο, λέει, έχει γίνει υποβόσκουσα αιτία σύγκρουσης και συνεπώς «ούτε το Βελιγράδι, ούτε η Πρίστινα δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι».

Ο Μάγιερ έκρινε ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι η Σερβία πρέπει να επιμείνει για τα δικαιώματα που απορρέουν από το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ.

Οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον και κυρίως η Γερμανία, ισχυρίζεται ο Μάγιερ, με διπλωματικό τρόπο να σταματήσουν τις πιέσεις και τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις , και έστω προσωρινά, να ανασταλεί ο διάλογος με την Πρίστινα, ενώ η Δύση να μην αλλάξει τις σχέσεις της με τη Σερβία και να επιλύσει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά τη γνώμη του Αμερικανού ειδικού, τα Βαλκάνια είναι λιγότερο σημαντικά για τις ΗΠΑ.

Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε αν είναι δυνατή η επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια, ο Μάγιερ είπε ότι αυτό ενδιαφέρει  την πΓΔΜ και ιδιαίτερα τη Βοσνία, η οποία  παραβάλλεται ως ‘πείραμα’ που από την αρχή δεν ‘έκατσε’ καλά και επιβιώνει μόνο με τη συνεχή πίεση της Δύσης.
--

Tags: , , ,

0 Responses to “Αμερικανός ειδικός: «Ο Χάρτης των Βαλκανίων δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί»…”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks