Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το μάθημα του Πικαλέβο


Ιούνιος 2009, στη μικρή ρωσική πόλη Πικαλέβο. Περίπου πεντακόσιοι εξοργισμένοι εργαζόμενοι είχαν μπλοκάρει τον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει το Πικαλέβο. Η αστυνομία δεν διέσπειρε τη διαδήλωση που προκάλεσε μια τεράστια διακοπή της κυκλοφορίας σε μήκος 400 χιλιόμετρων! Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο τριών κύριων εργοστάσιων σε αυτή την πόλη 23.000 κατοίκων, από τους οποίους 4.000 βρέθηκαν άνεργοι. Καθυστερούμενοι μισθοί είχαν συσσωρευτεί, όπως στα χειρότερα των χαοτικών χρόνων της δεκαετίας του 1990 στη Ρωσία.

Σε μια τηλεοπτική σκηνοθεσία της όποιας είναι λάτρης, ο ισχυρός άνδρας της χώρας, τότε πρωθυπουργός, επέπληξε τους «τραμπούκους εργοδότες και απείλησε να εθνικοποιήσει όλα τα εργοστάσια», κάτω από τις επευφημίες των εργαζομένων .

Πιο ενδιαφέρον, η επιμονή του Ρώσου πρωθυπουργού να «αναγκάσει» τους «ολιγάρχες» και άλλους πολιτικούς υπεύθυνους να κάνουν ό, τι πρέπει. 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε σε ποίο βαθμό είναι το κράτος που διήκει στη Ρωσία και όχι η χρηματοπίστωση και οι διευθυντές  επιχειρήσεων, όσο μεγάλες και να είναι αυτές.

Η συνάντηση καταγράφηκε σε πέντε βίντεο (στα ρωσικά), που μπορείτε να δείτε στο αρχικό άρθρο κάνοντας κλικ στο «Πηγή» στο τέλος της ανάρτησης . Από τα πέντε βίντεο αναρτήσαμε το πιο χαρακτηριστικό, όπου ο Πούτιν αναγκάζει τους εργοδότες να υπογράψουν μια σύμβαση.

Όπως σημειώνεται από το Russie.net: Ο Πούτιν έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο της BaselCement που αποκτήθηκε το 2007 από τον όμιλο επιχειρήσεων του κ. Ντεριπάσχα  στο Πικαλέβο, στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, και θέατρο για αρκετές εβδομάδες κοινωνικών αναταραχών . 
Ο πρωθυπουργός, ντυμένος με πουκάμισο με ανοιχτό λαιμό και γκρι σακάκι, έριξε μερικές αλήθειες σε αυστηρό τόνο:

«Γιατί είναι τόσο παραμελημένο το εργοστάσιο σας; Το μετατρέψατε σε πραγματική χωματερή».

«Όλοι οι απλήρωτοι μισθοί  -που ανέρχονται σε 41,24 εκατ. ρούβλια (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ- θα πρέπει να καταβληθούν, η διορία λήγει σήμερα».

«Οι διοικούντες του εργοστασίου πήραν σε ομηρία χιλιάδες ανθρώπους λόγω των φιλοδοξιών τους, της έλλειψης επαγγελματισμού τους και ίσως απλά λόγω της απληστίας τους». «Είναι απλά απαράδεκτο. Πού είναι η κοινωνική ευθύνη των επιχειρηματιών;».

Ο κ. Πούτιν παρουσίασε στη συνέχεια μια σύμβαση για την επανεκκίνηση της παραγωγής στοΠικαλέβο (Βίντεο). 

Ερωτάει: «Υπέγραψε ο Oleg Vladimirovich (Deripaska);;;»... «Δεν βλέπω την υπογραφή σας. Ελάτε και υπογράψετε», είπε, ρίχνοντας του ένα στυλό. Ο κ. Deripaska, με κάτω το κεφάλι, ήρθε και υπέγραψε το έγγραφο πριν να επιστρέψει στη θέση του.

Και το κερασάκι στη τούρτα, απολάψετε τη σκηνή μετά την υπογραφή από τον κ. Oleg Deripaska, όπου ο Πούτιν του λέει, «παρακαλώ επιστρέψετε μου το στυλό»... 

Tags: ,

0 Responses to “Το μάθημα του Πικαλέβο”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks