Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012
Συνέντευξη του Δρ. Αθανάσιου Δρούγου στην Press Time
Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 by Unknown
Συνέντευξη του Δρα Αθανασίου Ε. Δρούγου διεθνολόγου-Στρατιωτικού αναλυτή/Ειδικού στα θέματα ΝΑΤΟ-Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΔΡΟΥΓΟ ΤΟ 2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ;
Εκτιμώ ότι είναι από τα πλέον οριακά χρόνια για το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας ασφάλειας. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, και μιλώ πέραν της σφοδρής οικονομικής κρίσης. Αναμένεται να έχουμε πολεμικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις στην Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ-ΚΟΛΠΟΣ των ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, ειδικά με το Ιράν και το καθεστώς της οικογένειας ΑΣΑΝΤ στην Δαμασκό. Εκτιμώ ότι το καθεστώς της Συρίας θα πέσει. Είναι από τα πλέον δολοφονικά στον πλανήτη. Αν και έχει επιβιώσει ήδη σχεδόν δέκα μήνες , η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Η κατάσταση στον ΚΟΛΠΟ δείχνει την συσσώρευση των διαφορετικών τάσεων επί χρόνια, ήτοι των Δυτικόφιλων Αράβων και από την άλλη πλευρά του Ιρανικού θεοκρατικού καθεστώτος. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε ανάφλεξη. Ευρύτερα βλέπω εντάσεις και αντιπαραθέσεις στην Κορεατική χερσόνησο, μέσα στο Πακιστάν, αστάθεια στο Αφγανιστάν, εσωτερικές συγκρούσεις στο Ιράκ, πιο επιλεκτικές αλλά συνεχείς πειρατικές επιθέσεις ανοικτά της Σομαλίας και στην Δυτική Αφρική, μία σταδιακή μετατόπιση του τρομοκρατικού δικτύου της ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ από την ευρύτερη Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ προς Αφρική. Τέλος θεωρώ ότι η Νιγηρία έχει εισέλθει σε φαύλο κύκλο βίας και η συνοχή της θα δοκιμαστεί, ενώ μέσα στις απειλές για περαιτέρω συγκρούσεις ανησυχώ για τους κυβερνοπολέμους στο διαδίκτυο(ειδικά προερχόμενους από την Κίνα), αλλά και τις ήδη διαπραττόμενες βιαιότητες σε βάρος χριστιανών από φανατικούς Μουσουλμάνους. Και οι επιχειρήσεις εναντίον τέταρτης και πέμπτης γενιάς υβριδικών εχθρών είναι πολύ δύσκολες. Δεν υπάρχουν πλέον γραμμικά πεδία μάχης. Εδώ στην Ελλάδα δεν τα έχουμε μελετήσει αυτά.
ΠΟΙΑ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ;
Σχετικά με την Συρία. Το καθεστώς θα ανατραπεί. Δεν μπορώ να προκαθορίσω τον χρόνο ακριβώς. Το ΝΑΤΟ δεν θα υιοθετήσει για πολλούς και διαφόρους λόγους μοντέλα ΚΟΣΟΒΟΥ ή ΛΙΒΥΗΣ. Όχι λόγω της αντίδρασης της Μόσχας ή του Πεκίνου. Δεν πρόκειται οι του Πούτιν ή του μακρινού Πεκίνου να θυσιαστούν για την οικογένεια ΑΣΑΝΤ. Βέβαια η Μόσχα έχει χάσει τα τελευταία χρόνια πολλά στηρίγματα και τα λιμάνια της Συρίας είναι το τελευταίο. Η Ρωσία δεν μπορεί να συντηρήσει για πολύ στόλο στην Μεσόγειο. Υπάρχει μείζον πρόβλημα ανεφοδιασμού. Η Συριακή αντιπολίτευση και ο Απελευθερωτικός Στρατός της Συρίας θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν από μέσα την κατάσταση, ενώ η σκιά του εμφυλίου πολέμου όλο και γίνεται μεγαλύτερη. Σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του μικροσκοπικού αλλά πολύ δυνατού Εμιράτου του ΚΑΤΑΡ. Σε Τουρκικό και Ιορδανικό έδαφος, αλλά και στο ΚΑΤΑΡ εκπαιδεύονται αντικαθεστωτικοί, ενώ μικρό κλιμάκιο του ΝΑΤΟ βρίσκεται κοντά στα σύνορα ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΣΥΡΙΑΣ και σχεδιάζει…Ανεξάρτητα των εσωτερικών εξελίξεων, το ΝΑΤΟ έχει έτοιμα 5 ειδικά σχέδια για της Συρία. Αλλά εμμένω ότι δεν μπορεί το μοντέλο κατά του Καντάφι να εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση. Ασφαλώς οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα συνεχίσουν κατά του καθεστώτος με πληθώρα πληροφορικών και ψυχολογικών επιχειρήσεων. Με τον ΑΣΑΝΤ εκτός η Συρία θα ακολουθήσει φιλοδυτική πολιτική. Πάντως καταλήγω λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί Αραβική λύση με υποστήριξη της Δύσης. Κάτι που υποστηρίζουν έντονα τα κράτη του Κόλπου και η Ιορδανία.
ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ;
Προσωπικά είδα θετικά την Αραβική άνοιξη και τους ξεσηκωμούς. Για λόγους πολιτικούς-οικονομικούς-κοινωνικούς αλλά και ευρύτερα. Από το φθινόπωρο του 2009-όταν συμμετείχα σε δύο κυλιστές διασκέψεις-άκουσα Αμερικανούς ειδικούς να κάνουν λόγο για μεταφορά των πολύχρωμων επαναστάσεων στην Ανατολική Ευρώπη (ΣΕΡΒΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ-ΒΑΛΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ) στον Αραβικό κόσμο. Ασφαλώς και υπάρχουν τεράστιες διαφορές, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το χάος στους νέους ανθρώπους, η δημογραφική έξαρση και τα άθλια και διεφθαρμένα καθεστώτα απέδειξαν ότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Δεν αποκλείω τέτοιες κινήσεις και σε ορισμένα Αφρικανικά κράτη. Είδαμε τι έχει γίνει σε κράτη της Δυτικής Αφρικής…Σκεφθείτε δεν υπάρχουν πλέον οι ΜΠΕΝΑΛΙ-ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ-ΚΑΝΤΑΦΙ-ΣΑΛΕΧ και προσεχώς ο ΑΣΑΝΤ. Πολλοί μεταξύ των οποίων και οι Ισραηλινοί ανησυχούν γιατί ενισχύονται Μουσουλμανικές οργανώσεις και μέτωπα. Και αυτές έχουν αλλάξει, απλά δεν είναι ενήμεροι από ειδικές αναλύσεις και πληροφορίες όλοι αυτοί που φοβούνται. ¨Ήδη στη Τυνησία έχουμε μετριοπαθή κυβέρνηση, στην Αίγυπτο θα βελτιωθούν τα πράγματα, η Λιβύη με ανησυχεί λίγο, αλλά θα βρει τον δρόμο της. Στην Υεμένη υπάρχει το πρόβλημα με την ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ στο νότο της. Υπάρχει δρόμος ακόμα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΙΡΑΝ, ΠΟΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΙΣΡΑΗΛ;
Η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του πλανήτη σήμερα-πέραν ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου-είναι το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το καθεστώς των Αγιατολλάχ-Αχμαντινενζάντ δεν μπορείς να το εμπιστευτείς . Ζούνε σε άλλο πλανήτη. Για αυτούς κάπου σταμάτησε ο χρόνος. Επί 20 χρόνια μελετώ το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Είναι ασφαλώς στρατιωτικών προδιαγραφών. Έχει δικιά του προκλητική και επεκτατική ατζέντα από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Χεράτ του Αφγανιστάν. Είναι καθεστώς που απειλεί Αραβικά κράτη και δυναμιτίζει το όλο κλίμα σε Κεντρική Ασία-βόρειο Ινδικό ωκεανό κλπ. Οι Ισραηλινοί το θεωρούν ως υπαρξιακή απειλή. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το βλέπουν ως λίαν υπολογίσιμη απειλή. Από το 2003 οι δυτικοί σχεδιάζουν προληπτικό πυραυλικό ή αεροπορικό πλήγμα. Περίπου ένα χρόνο πριν άρχισαν και οι Ισραηλινοί. Έχουμε φθάσει πλέον στο τέλος του δρόμου. Είτε οι ΗΠΑ, είτε το ΙΣΡΑΗΛ θα πλήξουν το ΙΡΑΝ προσεχώς. Οι πρώτοι λόγω 42 περιφερειακών βάσεων που έχουν σε 11 κράτη ως και ισχυρής αεροναυτικής παρουσίας μπορούν να πλήξουν πολλές στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Οι δεύτεροι δεν έχουν πολλές επιλογές και πρέπει να πετάξουν πάνω από Αραβικά κράτη. Μπορούν βέβαια πέραν της αεροπορικής δύναμης να ενεργήσουν με μακράς εμβέλειας πυραύλους από χέρσες βάσεις ή υποβρύχια. Οι Ιρανοί παρά τις κυρώσεις, τους κυβερνο-ιους, τις δολοφονίες πυρηνικών τους επιστημόνων από ξένους πράκτορες δεν υποχωρούν. Επιδιώκουν να καταστούν πυρηνική δύναμη. Έχω δει σχετικά σενάρια και war games με στόχο το Ιράν. Πιο πολύ βλέπω τις ΗΠΑ να ενεργούν, αλλά δεν αποκλείω ο Νετανιέχου να ενεργήσει υπό καθεστώς αφόρητων πιέσεων πιο γρήγορα. Παρά την στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ των 58 άρθρων υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Είναι και εκλογική χρόνια στις ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ πιο πολύ θα ασχοληθεί με την αντιπυραυλική άμυνα.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;
Η Τεχεράνη βασικά μπορεί να αντιδράσει ασύμμετρα. Δεν μπορεί να εισέλθει σε συμβατική αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς ούτε έχει άμεσα σύνορα με το Ισραήλ. Συνεπώς-επειδή με ανησυχεί η επόμενη ημέρα-δεν αποκλείω επιθέσεις καμικάζι από την Επαναστατική Φρουρά κατά δυτικών στόχων, επιθέσεις με μικρά πλοία και πυραύλους επιφανείας-επιφανείας κατά πλοίων στον Κόλπο, επιθέσεις της Χεζμπολλάχ από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ, πιθανότατα επιθέσεις σε δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ,κλπ. Μπαίνουμε σε μία φάση απρόβλεπτη…Δυστυχώς η Αραβική άνοιξη δεν πέρασε τον Κόλπο προς Ιράν και θα έχουμε πόλεμο. Αν και οι τελευταίοι γύροι οικονομικών και άλλων κυρώσεων είναι πιο σφικτοί, εν τούτοις δεν αλλάζει η στάση της Τεχεράνης. Επίσης δεν μπορώ να αποκλείσω να ξεκινήσει κάτι από κάποιο τυχαίο επεισόδιο. Και φυσικά να κλιμακωθεί. Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν έχει στείλει ανθρώπους της σε όλες τις πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό και οι οποίοι είναι έτοιμοι να ενεργήσουν . Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να είναι πανέτοιμοι από κάθε πλευρά. Προς το παρόν προβλέπω περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες κατά του καθεστώτος του Ιράν από το Ισραήλ και τους Δυτικούς.
EXOYME ENA ΤΟΞΟ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Β.ΑΦΡΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ;
Δεν νομίζω ότι έχουμε δει τα χειρότερα σε ολόκληρο αυτό το τόξο έντασης. Έχουμε σε πολλές χώρες μεταβατικές καταστάσεις, προβλήματα και εντάσεις στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, χαοτικές καταστάσεις σε ΥΕΜΕΝΗ-ΣΟΜΑΛΙΑ-ΣΟΥΔΑΝ-ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ, την αντιπαράθεση ιΡΑΝ-ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ, το Ιράκ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, τις εξελίξεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν, την εσωτερική κρίση στο Πακιστάν, την διατήρηση υπολογίσιμης ισχύος από τους Ταλιμπάν , το ασταθές πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακισταν, αλλά και πέραν των ΗΠΑ, έχουν αναβαθμίσει την παρουσία τους στην ευρύτερη ζώνη η ΙΝΔΙΑ, Η ΚΙΝΑ, και η ΤΟΥΡΚΙΑ.
ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ, ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΕΛΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ;
Η Μόσχα δεν μπορεί να προβάλει υπολογίσιμη στρατιωτική ισχύ. Δεν έχει βάσεις. Και η επιχείρηση στη ΝΟΤΙΑ ΟΣΣΕΤΙΑ και ΑΜΠΧΑΖΙΑ το 2008 έδειξε πρωτοφανή κενά στις Ένοπλες Δυνάμεις της. Προσπαθεί βέβαια, αλλά στο νότιο ημισφαίριο δεν έχει προσβασιμότητα. Με το ΝΑΤΟ υπάρχουν σχέσεις αμοιβαίας καχυποψίας και αισθάνεται περικυκλωμένη από τον ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ μέχρι τον ΚΟΛΠΟ.
Οι Κινέζοι διεισδύουν σε πολλές περιοχές της ΑΦΡΙΚΗΣ της ΝΑ.ΑΣΙΑΣ και του κόλπου. Είναι ενεργειακά διψασμένοι αλλά και τρωτοί. Δίδουν μεγάλη έμφαση στο ναυτικό τους, στον κυβερνοχώρο και στην αντιδορυφορική τεχνολογία. Δεν μπορούν μέχρι το 2025 να απειλήσουν τις ΗΠΑ, αλλά τις μελετούν στους πολέμους, τις αντιγράφουν και στην ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
Τέλος η Ινδία έχει ενισχύσει την παρουσία της στον ΚΟΛΠΟ-ΙΝΔΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ, ενώ συνεργάζεται στρατιωτικά στη νέα τετραμερή με ΗΠΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ. Καθημερινά το ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ αναβαθμίζεται. Προσέχω την ναυτική του παρουσία, ενώ έχει αρχίσει και συζήτηση με το ΝΑΤΟ για αντιπυραυλική συνεργασία.
ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ;
Η Τουρκία εμφανίζεται αναβαθμισμένη στην περιοχή, ενώ έχει ανοιχθεί πολύ προς ΑΦΡΙΚΗ-Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ. Πολλοί την προβάλουν σαν μοντέλο για τα μεταπτωτικά καθεστώτα του Αραβικού κόσμου. Προεδρεύει του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ συμμετέχει ενεργά στο G-20. Επίσης Τούρκος είναι ο Γενικός διευθυντής στην Χάγη του οργανισμού για τον Χημικό Αφοπλισμό. Ασφαλώς έχει προβλήματα με Κούρδους-Συρία-εσωτερικά της και τις εξελίξεις με τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ την υποστηρίζουν πολύ σε διάφορα προγράμματα. Συμμετέχει σε πολλές διεθνείς αποστολές. Είμαι αρκετά ανήσυχος σχετικά με την κινητικότητα της. Θα έχει σημαντικό ρόλο στην μετά ΑΣΑΝΤ Συρία, ενώ ήδη έχει σημαντικές σχέσεις με ΚΑΙΡΟ-ΤΥΝΙΔΑ-ΤΡΙΠΟΛΗ και τα Αραβικά Εμιράτα. Δεν βλέπω να ξεπαγώνουν εύκολα οι σχέσεις με το ΙΣΡΑΗΛ, αλλά κάποιοι Ισραηλινό Υπουργοί έχουν αδυναμία προς την ΑΓΚΥΡΑ…Επίσης αν η Τεχεράνη γίνει πυρηνική δύναμη τότε περιμένω η ΑΓΚΥΡΑ, το ΡΙΑΝΤ και το ΚΑΙΡΟ να λοξοκοιτάνε προς τις πυρηνικές επιλογές…
Η όλη παρουσία της Τουρκίας δεδομένης της πάρα πολύ αδύναμης θέσης της χώρας μας, πρέπει να μας ανησυχεί. Κόβουμε θέσεις αξιωματικών και διπλωματών στο εξωτερικό και η Άγκυρα τις αυξάνει. Μειώνουμε προσωπικό σε ειρηνευτικές αποστολές, ενώ η Αγκυρα τις ενισχύει. Δεν στέλνουμε αξιωματικούς σε υπολογίσιμα στρατιωτικά σχολεία του εξωτερικού, ενώ η Άγκυρα στέλνει παντού . Δεν προχωράνε τα έστω οριακά εξοπλιστικά προγράμματα. Δεν μπορεί να μιλάνε για ΑΟΖ κάποιοι στην χώρα μας και να μην μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 που είναι άκρως απαραίτητα για την επιτήρηση της ΑΟΖ.. Τους ακούω ορισμένους και λέω τι λένε. Αν θέλεις ΑΟΖ πρέπει να έχεις τα μέσα να την υποστηρίξεις. Έφερα ένα παράδειγμα. Ο αεροπορικός μας στόλος χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Η Τουρκία πηγαίνει σε F-35. Εμείς για δεκαετία και πλέον δεν βλέπω να γίνεται τίποτα.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΙΡΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ;
Πρώτα από όλα τα Στενά είναι για την διεθνή ναυσιπλοΐα. Άρα οποιαδήποτε κίνηση της Τεχεράνης δεν είναι νόμιμη. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι μπορούν μέσα σε 24 ώρες να τα ανοίξουν. Ήδη εκεί βρίσκονται υπολογίσιμες ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον ΚΟΛΠΟ, στην θάλασσα του ΟΜΑΝ, οι δυνάμεις κρούσης 150-151 και 152, πλοία άλλων κρατών, μία ειδική δύναμη ναρκαλιείας κλπ. Ας μην λησμονούμε ότι πολλές φορές οι Ιρανοί απειλούν και τελικά δεν κάνουν τίποτε . Οι ΗΠΑ κινούνται πέραν του αρχηγείου του ΜΠΑΧΡΕΙΝ, αφού έχουν ναυτικές προσβάσεις σε ΟΜΑΝ-ΠΑΚΙΣΤΑν-ΥΕΜΕΝΗ-ΚΑΤΑΡ-ΗΑΕ-ΣΟΚΟΤΡΑ/ΝΤΙΕΓΚΟ ΓΚΑΡΣΙΑ κλπ. Εξ άλλου και από ένα κλείσιμο των στενών , το ίδιο το ΙΡΑΝ και η ΚΙΝΑ θα πληγούν. Αν το κάνουν είναι πιστεύω ενέργεια αυτοκτονίας. Οι ΗΠΑ επί 12 χρόνια εξετάζουν τέτοια σενάρια. Το ίδιο και το ΝΑΤΟ, ενώ ο διοικητής της CENTCOM στρατηγός ΜΑΤΤΙΣ πρόσφατα σε ΦΛΟΡΙΝΤΑ και ΚΑΤΑΡ δήλωσε την άμεση ετοιμότητα. Αν οι Ιρανοί κάνουν κάτι τότε είμαι βέβαιος ότι θα υποστούνε τις συνέπειες.
ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ. ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ;
Αναφορικά με τα Βαλκάνια. Σίγουρα δεν έχουνε την προβολή που κάποτε είχαν. Δεν πάει να πει ότι έχει ηρεμήσει απόλυτα η κατάσταση. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα, όπως το ακόμα νεφελώδες τοπίο του Κοσόβου, η προβληματική κατάσταση σε ορισμένα θέματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. αλλά και η διακίνηση ναρκωτικών κλπ , από Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ προς ΕΥΡΩΠΗ. Υπάρχουν αρκετές ασύμμετρες απειλές στην περιοχή. Η Σερβία ακόμα δεν έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Επίσης τα ΣΚΟΠΙΑ παραμένουν σε κατάσταση προβληματική, και οι μαφίες δρούνε ανεξέλεγκτα. Έχω την αίσθηση ότι με βάση τη νέα στρατηγική ΟΜΠΑΜΑ που δείχνει πιο πολύ προς ΙΝΔΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ-ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ και Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ, οι Αμερικανοί αφήνουν την ήπειρο μας στους Γερμανούς και αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ και βαθύτατα ανησυχώ.
EΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ/ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ/ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ. ΠΩΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ;
Σχετικά με τις ασύμμετρες απειλές. Σε αυτές εντάσσω την διασπορά των όπλων και υλικών μαζικής καταστροφής(χημικά-ραδιολογικά-πυρηνικά-βιολογικά), την διεθνή τρομοκρατία, την λαθρομετανάστευση, την διακίνηση των ναρκωτικών, τις κλιματολογικές επιπτώσεις στην ασφάλεια, τους κυβερνοπολέμους και κυβερνοεπιθέσεις, την λαθρομετανάστευση κα. Προσωπικά μαζί με μια ομάδα διεθνών αναλυτών κάνω λόγο για 4ης και 5ης γενιάς πολέμους. με μη-γραμμικούς και συμβατικούς εχθρούς. Επί χρόνια έχω προσπαθήσει να εμφυσήσω μέσα από εκατοντάδες διαλέξεις μου στις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις να βλέπουν το πέρα από το παραπέρα. Πρόσφατα σε ομιλία μου σε Νατοϊκό Επιτελείο έκανα εκτενείς αναφορές σε υβριδικούς και ασύμμετρους πολέμους. Πάνε οι πόλεμοι που γνωρίζαμε. Το εγχειρίδιο των Αμερικανών Πεζοναυτών του 1942 για μικροπολέμους, καθώς και το εγχειρίδιο 3-24 του στρατού των ΗΠΑ(που τώρα ανανεώνεται…) είναι απαραίτητα για να κατανοήσεις τι έρχεται…Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ. Αυτό οι πολιτικοί δεν το καταλαβαίνουν… Θα έχουμε σοβαρότατες ελλείψεις και προβλήματα…
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ;
Δεν βλέπω φως επί του παρόντος. Δεν έχουμε σοβαρούς και υπευθύνους πολιτικούς με όραμα και ευρύτητα πνεύματος. Αναζητείται Ελευθέριος Βενιζέλος για το σήμερα και το αύριο. Όλες οι συνταγές-αν υπήρξαν και τέτοιες-απέτυχαν.. Είμαι κάθετα εναντίον του μνημονίου , γιατί αποτελεί σύγχρονη αιχμαλωσία και ομηρία της πατρίδος μας. Οι προσπάθειες που γίνονται είναι ενέργειες οπισθοφυλακής και όχι μαχητών εμπροσθοφυλακής. Χρειάζεται μία άλλη πολιτική με έμφαση σε αναπτυξιακή δυναμική και όχι αυτό που τώρα συμβαίνει. Στο θέμα των υδρογονανθράκων απαιτείται χρόνος. Δεν απαντάμε με αυτούς τώρα. Και στα εθνικά ζητήματα ανησυχώ, ειδικά στην περίπτωση της Θράκης. Από την άλλη πλευρά επειδή διάβαζα και θαύμαζα τον πατέρα της νίκης κατά του φασισμού και ναζισμού ΟΥΙΝΣΤΩΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ θα έλεγα ότι μέσα από αυτή την απίστευτη κρίση που βιώνουμε όλοι μας, θα μπορούσαμε να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία για ανάταση και ανάκαμψη.
πηγη:analysts of change
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Responses to “Συνέντευξη του Δρ. Αθανάσιου Δρούγου στην Press Time”
Δημοσίευση σχολίου