Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία - Σε εξέλιξη ευρεία διυπουργική σύσκεψη


- Aπολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα ζητούν οι δανειστές
- Νέα συνάντηση σήμερα Βενιζέλου με τροϊκανούς
- "Υπάρχουν ανοικτά κρίσιμα ζητήματα, το PSI είναι το ευκολότερο μέρος" δήλωσε ο υπ. οικονομικών
- Τηλεδιάσκεψη Eurogroup στις 14.30 - Την Τετάρτη η συνεδρίαση
- Επιστρέφει ο Νταλάρα στην Αθήνα

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, στην οδό Ζαλοκώστα. Στη σύσκεψη μετέχουν οι υπουργοί, Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, και Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι οι απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες, εκτός από τη ριζική ανατροπή στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις), αφορούν και την περικοπή των δαπανών σε ασφάλιση, υγεία και άμυνα, καθώς και τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).

Μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των δανειστών ενώ η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα γίνει στις 14.30.

Η χθεσινή συνάντηση υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας διήρκησε 11 ώρες και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών «παραμένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα θέματα. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν για τη σωτηρία της χώρας».

Η συνάντηση με την τρόικα άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής και χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν, λόγω των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το PSI είναι το ευκολότερο μέρος».

Οι διαπραγματεύσεις περιλάμβαναν κρίσιμα θέματα, όπως είναι η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς που απαιτεί η Τρόικα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κ.λπ.) δεν τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, καθώς, όπως επισήμανε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που παρέστη στη συνάντηση, «αυτά συζητούνται σε άλλο, ανώτερο, επίπεδο», εννοώντας τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την Τρόικα, μετέβησαν χθες αργά το απόγευμα --για περίπου μια ώρα-- ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου (λόγω PSI και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών).

Λίγο πριν από τις 16:00, στην οδό Ζαλοκώστα είχε μεταβεί και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι "κουμπώνουν" με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».

Οι απολύσεις των υπαλλήλων αναμένεται να επεκταθούν και στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς --όπως ανέφερε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος-- στη διαδικασία της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν οι 165.000 ένστολοι και οι 190.000 εκπαιδευτικοί. Όσον αφορά την αξίωση της Τρόικας για μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Task Force θεωρεί, αντίθετα, ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.

πηγη:newsit.gr

Tags: ,

0 Responses to “Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία - Σε εξέλιξη ευρεία διυπουργική σύσκεψη”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks