Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011
Ο ενεργειακός κλάδος θεμέλιο της συνεργασίας Τουρκίας-Κίνας
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 by Unknown
Σε εποχές κάθε άλλο παρά μακρινές, η Τουρκία είχε φλερτάρει με την ιδέα να αναδειχθεί σε προστάτη και συνήγορο στα διεθνή fora της πάντοτε ανήσυχης τουρκογενούς μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία του Σιντζιάνγκ. Όμως ανάμεσα στους «αδελφούς» Ουιγούρους και την «στρατηγική εταιρική σχέση» με το Πεκίνο η Άγκυρα δεν ταλαντεύθηκε επί μακρόν. Η τουρκο-κινεζική συνεργασία καταγράφει την τελευταία διετία αλλεπάλληλα άλματα, όπως έρχεται τις μέρες αυτές να αποδείξει και η συμφωνία για το έργο της Λίμνης Τουζ.
Η κινεζική Tianchen Engineering Corp. συμφώνησε με την BOTAS, την τουρκική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου, να κατασκευάσει στην περιοχή της Λίμνης Τουζ, στην κεντρική Μικρά Ασία, νοτίως της Άγκυρας έναν τεράστιο υπόγειο αποθηκευτικό χώρο, τελικής χωρητικότητας έως και ενός δισ. κυβικών μέτρων (bcm), ο οποίος θα ανεβάσει τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα της γειτονικής χώρας στα 2,1 bcm ήτοι το 5% της συνολικής κατανάλωσής της σε φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η εγκατάσταση θα τεθεί σε λειτουργία το 2016 και θα ολοκληρωθεί πλήρως το 2019, ενώ το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 640 εκατ. δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από δάνειο το οποίο εξασφαλίσθηκε το 2006 από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη έως τώρα κινεζική επένδυση στην Τουρκία, αλλά το εν λόγω ρεκόρ αναμένεται σύντομα να ξεπερασθεί, εφόσον η Κίνα εμπλέκεται ήδη στην κατασκευή στην γειτονική χώρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, που θα λειτουργήσει ως «διαφήμιση» για την ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη κατασκευάζεται, με αξιοποίηση αποκλειστικά τουρκικών εργατικών χεριών, το μήκους 158 χιλιομέτρων τμήμα Inonu-Kosekoy της γραμμής Άγκυρας-Κωνσταντινούπολης, έργο το οποίο, σύμφωνα με την China Daily, χρηματοδοτείται με δάνεια ύψους 720 εκατ. δολαρίων από την ίδια την Κίνα. Μάλιστα το ένα τρίτο της διαδρομής Inonu-Kosekoy θα καλύπτεται από σήραγγες.
Υπενθυμίζεται ότι οι σινο-τουρκικές σχέσεις αναθερμάνθηκαν με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Abdullah Gul (την πρώτη μετά από 14 χρόνια) τον Ιούνιο 2009 στο Πεκίνο, για να ακολουθήσει τον Οκτώβριο 2010 η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Wen Jiabao στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας, και το ταξίδι του Ahmet Davutoglou τον επόμενο μήνα στην Κίνα. Οι δύο χώρες έχουν μεταξύ άλλων συμφωνήσει την διεξαγωγή του διμερούς εμπορίου τους στα νομίσματά τους και έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση του όγκου των συναλλαγών τους από τα 20 δισ. δολάρια το 2010 στα 50 δισ. μετά από μία πενταετία.
Το έργο της Λίμνης Τουζ εντάσσεται στην προσπάθεια μερικής απεξάρτησης της Τουρκίας από το ρωσικό φυσικό αέριο της Gazprom, στην προοπτική εκτροπής της τροφοδοσίας που θα προκύψει από τον εξεταζόμενο υποθαλάσσιο αγωγό «Bluestream 2» της Μαύρης Θάλασσας στο φιλόδοξο σχέδιο του MedStream ήτοι της παροχής μέσω Τραπεζούντας-Τσεϊχάν του φυσικού αερίου προς την κρίσιμη αγορά της Μέσης Ανατολής.
πηγη:ινφογνώμων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Responses to “Ο ενεργειακός κλάδος θεμέλιο της συνεργασίας Τουρκίας-Κίνας”
Δημοσίευση σχολίου