Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Φιάσκο με τον φράκτη στον Έβρο


Την απόφαση της Κομισιόν να μη χρηματοδοτήσει την προωθούμενη κατασκευή φράχτη στον Έβρο επαναβεβαίωσε η αρμόδια Επίτροπος Σ. Μάλστρομ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.
Στη γραπτή της απάντηση σημειώνει συγκεκριμένα: «Στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το προταθέν ετήσιο πρόγραμμα του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, η Επιτροπή ενημέρωσε την Ελλάδα ότι δεν θα υποστήριζε την κατασκευή του φράχτη με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη της, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή».
Παράλληλα, η Επίτροπος εκφράζει την ετοιμότητα της ΕΕ να συγχρηματοδοτήσει άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν με στόχο την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνοριακής διαχείρισης στο σύνολο των μήκους 200 χλμ. χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2011 για το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΣ), η Ελλάδα είχε ζητήσει συγχρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατ. EUR για την κατασκευή φράχτη μήκους 10,5 χλμ. στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου.
Σε δηλώσεις ο κ. Παπανικολάου επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα: «Η επί ένα χρόνο προβεβλημένη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο αποδεικνύεται μετά την μακρά διαβούλευση που προηγήθηκε ότι δεν χρηματοδοτείται ούτε με ένα ευρώ από την Ε.Ε. Για μια ακόμα φορά προκύπτει ότι στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε χωρίς πρόγραμμα, χωρίς καμία στρατηγική και με περίσσια προχειρότητα την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Πλέον δύο ερωτήματα ανακύπτουν». Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ απευθύνεί δύο ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Παπουτσή: «Πρώτον, σκοπεύει ο Υπουργός να συνεχίσει να επιμένει στην κατασκευή του έργου καλύπτοντας από τον κρατικό προϋπολογισμό τα σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ που ευελπιστούσε να λάβει από την Ε.Ε.; Δεύτερον, έχει εναλλακτικό σχέδιο για την απορρόφηση και την αποτελεσματική διαχείριση των 40,9 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011 και των 44,7 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012 από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε.;».
πηγη:antinews

Tags:

0 Responses to “Φιάσκο με τον φράκτη στον Έβρο”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks