Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Μονοπώλιο τέλος στο βρεφικό γάλα


Σπάει το μονοπώλιο των φαρμακείων στην πώληση του πανάκριβου βρεφικού γάλακτος μέχρι 6 μηνών, καθώς από τη νέα χρονιά τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας θα διατίθενται σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα σουπερμάρκετ.
Το υπουργείο ελπίζει η λιανική τιμή στο ράφι να μειωθεί κατά 20%Το υπουργείο ελπίζει η λιανική τιμή στο ράφι να μειωθεί κατά 20%Παρά την απελευθέρωση πάντως, που έχει στόχο να επιφέρει μείωση των τιμών λιανικής πώλησης, το βρεφικό γάλα θα συνεχίσει να πωλείται στην Ελλάδα σχεδόν σε διπλάσια τιμή από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού οι παρεμβάσεις του υπουργείου περιορίζονται μόνο σε ένα μικρό κρίκο της αλυσίδας διαμόρφωσης της τιμής (φαρμακεία) και δεν «χτυπούν» τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή τις πολυεθνικές που θα συνεχίσουν να πωλούν στις ίδιες υπερβολικές χονδρικές τιμές τα προϊόντα τους.
Την απόφαση, που αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσαν χθες από κοινού οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ και τις προμηθεύτριες εταιρείες ώστε η λιανική τιμή στα ράφια να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%. Αυτό σημαίνει ότι από τα 20-23 ευρώ που αγοράζει κανείς σήμερα το γάλα στα φαρμακεία, η τιμή του στα σουπερμάρκετ θα πέσει αναλογικά στα 16-19 ευρώ.
Με τα δεδομένα αυτά πάντως το εισαγόμενο γάλα θα συνεχίσει να διατίθεται σε πολλαπλάσια τιμή σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Ενδεικτικά, παρασκευάσματα βρεφικού γάλακτος σε σκόνη 1ης βρεφικής ηλικίας σε συσκευασία 900 γρ. πωλείται στα φαρμακεία πάνω από 25 ευρώ, όταν στην Ισπανία πωλείται προς 16,95 ευρώ. Γάλα άλλης μάρκας σε συσκευασία 800 γραμμαρίων πωλείται προς 19,2 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο προϊόν στην Αγγλία πωλείται στα 11 ευρώ και στην Ισπανία 12,5 ευρώ. Από τιμοκαταλόγους προκύπτει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερες ακόμα και από τις τιμές λιανικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε απελευθερώσει εδώ και καιρό τα περιθώρια κέρδους για τη συγκεκριμένη κατηγορία παρασκευασμάτων, ενώ είχε εξαγγείλει την πώλησή τους και από τα σουπερμάρκετ, ωστόσο μέχρι και χθες δεν είχε συμφωνήσει για την ελεύθερη πώληση το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, παρά τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Εντονα αντέδρασαν οι φαρμακοποιοί στην απόφαση, κάνοντας λόγο για δωράκι στους ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ, ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου υποστήριξε ότι το κέρδος του φαρμακοποιού για κάθε συσκευασία των 20 ευρώ είναι 1 με 2 ευρώ. «Οι δύο υπουργοί με την ανακοίνωσή τους αυτή αγνόησαν και περιφρόνησαν σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και του ΕΟΦ, που ακόμη και πρόσφατα (6.7.2011), όταν ρωτήθηκε, διετύπωσε εγγράφως και χωρίς επιφυλάξεις την άποψή του ότι η απόφαση περί διάθεσης των παρασκευασμάτων για βρέφη από τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνει ως έχει», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. *
πηγη:Enet.gr

Tags:

0 Responses to “Μονοπώλιο τέλος στο βρεφικό γάλα”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks