Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτου μέσω ΔΕΗ


Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη την είσπραξη του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή τη συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου αυτού.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των οργανώσεων, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι –ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης– μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, η ΔΕΗ οφείλει:
  • Να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος
  • Να δέχεται την πληρωμή λογαριασμών που αντιστοιχούν στην κατανάλωση του ρεύματος
  • Να μην ενσωματώνει και υπολογίζει στους λογαριασμούς το ειδικό τέλος ακινήτων
Ανωτέρο στέλεχος της ΔΕΗ σχολιάζει το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης στο newsit.gr  και αναφέρει πως «είναι προσωπική απόφαση του καταναλωτή εάν θα πληρώσει ή όχι και το τέλος ακινήτων μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Όποιος δε θέλει να το πληρώσει πηγαίνει σε ένα υποκατάστημα μας και καταβάλει μόνο το αντίτιμο του λογαριασμού της ΔΕΗ δίχως να πληρώσει το λεγόμενο χαράτσι». 
Στο ερώτημα εάν στον επόμενο λογαριασμό θα περιλαμβάνεται το χαράτσι ή όχι, καθώς η δικαστική απόφαση απαγορεύει στη ΔΕΗ ακόμα και να αναγράφει το ποσό για το τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς που εκδίδει, το στέλεχος της ΔΕΗ υπογραμμίζει πως «αυτό είναι θέμα της πολιτείας να το αποφασίσει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία. Και η νομοθεσία έως τώρα μας επιβάλλει να αναγράφουμε το τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς μας. Εάν αλλάξει η νομοθεσία εμείς θα τη σεβαστούμε απολύτως».
Τέλος, όσον αφορά τη διακοπή ρεύματος λόγω μη εξόφλησης του ¨χαρατσιού», το στέλεχος δήλωσε πως«εμείς ουδέποτε έχουμε κόψει το ρεύμα σε καταναλωτή που οφείλει μόνο το τέλος ακινήτων. Για να κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα θα πρέπει να υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές που έχουν να κάνουν με το αντίτιμο του ρεύματος και όχι με το λεγόμενο χαράτσι».

Tags: ,

0 Responses to “Παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτου μέσω ΔΕΗ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks