Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Χρεοκόπησε το Ντιτρόιτ

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε χθες η πόλη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Ντιτρόιτ, καθώς αντιμετωπίζει χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, και κατέστη ο μεγαλύτερος δήμος που έχει κηρύξει ποτέ πτώχευση
Χρεοκόπησε το Ντιτρόιτ
Η πόλη κατέθεσε την αίτηση στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και σύμφωνα με τη νομοθεσία θα ξεκινήσει μια περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, η οποία θα διαρκέσει από ένα έως τρεις μήνες.


Η αίτηση κατατέθηκε για την προστασία της πόλης από τους δανειστές και τα συνδικάτα, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ντιτρόιτ, το οποίο ανέδειξε τις τρεις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ –General Motors, Ford και Chrysler- έχει δεχτεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της κακής διαχείρισης των διοικήσεων της πόλης, τη μείωση του πληθυσμού και την απώλεια φορολογικών εσόδων.

«Αυτό αποτελεί ένα δύσκολο βήμα, αλλά είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ. «Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ντιτρόιτ είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό».

Ο Σνάιντερ δήλωσε επίσης ότι η απόφαση αυτή σημαίνει ότι μόνο οι βασικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία να μπει το Ντιτρόιτ σε μια σταθερή οικονομική τροχιά.

Το Ντιτρόιτ έχει πληθυσμό 700.000 κατοίκων, καταλαμβάνοντας την 18η θέση των μεγαλύτερων πόλεων των ΗΠΑ. Πριν από μερικές δεκαετίες αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών αφού ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τους 2 εκατομμύρια κατοίκους.


Ομπάμα: Πρέπει να βρεθεί λύση, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση
Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθεί στενά με τους ανώτερους συμβούλους του την κατάσταση στο Ντιντρόιτ, αφού η πόλη κήρυξε την Πέμπτη πτώχευση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ενώ οι ηγέτες του Μίτσιγκαν και οι πιστωτές της πόλης αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση στη σοβαρή οικονομική κατάσταση του Ντιτρόιτ, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με την πόλη, καθώς αυτή προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της, να ανακάμψει και να διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής», δήλωσε η Έιμι Μπράντετζ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΕΘΝΟΣ

Tags:

0 Responses to “Χρεοκόπησε το Ντιτρόιτ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks