Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Συμφωνία μετά από ολονύκτιο θρίλερ για την Κύπρο στο Eurogroup

Ποια είναι η συμφωνία για την Κύπρο
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου
Εκκαθάριση σε Λαϊκή, διαχωρισμό Τράπεζας Κύπρου


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, που επικαλείται ο Φιλελεύθερος, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τράπεζα Κύπρου διασώζεται οριστικά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν θα υπάρξει κούρεμα στις άλλες τράπεζες.

Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.

«Εχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Ανστασιάδης αποχωρώντας από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με μήνυμα τους στο Twitter ο κ. Ανστασιάδης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον συνεχάρει για την κατάληξη των προσπαθείων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη Βουλή της Κύπρου.

Σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με κοινοτικούς παράγοντες, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Στο δείπνο παρακάθισαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι διαβουλέυσεις μάλιστα του κ. Ανστασιάδης με την τρόικα και τους υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών που κλήθηκαν απλώς να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για αυτό. Απλώς εκτίμησε πως με τη συμφωνία αυτή θα σωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Σε μήνυμά του μέσω Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης τόνισε πως «Κορυφώνονται οι προσπάθειες» για την επίτευξη συμφωνίας.

Νωρίτερα, παρέμενε ανοικτό εάν η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού ELA, ύψους 9 δισεκ. ευρώ, επρόκειτο να ανακατευθυνθεί στην Τράπεζα Κύπρου, όπως φερόταν να ζητεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο δανεισμός της Τράπεζας Κύπρου από την ΕΚΤ μέσω ELA θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί, όπως και η δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να καταληχθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου. Οι καταθέσεις αυτές ενδέχεται να «παγώσουν» κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ανέφεραν πηγές του Reuters.

Η τρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50%, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Eκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει «bail-in» των μη ασφαλισμένων καταθετών στην Λαϊκή -δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.
ΒΗΜΑ

Tags: , , ,

0 Responses to “Συμφωνία μετά από ολονύκτιο θρίλερ για την Κύπρο στο Eurogroup”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks