Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ένα περίεργο ημερολόγιο από το Twitter


Μάλλον ήρθε η ώρα να αποκτήσει και το ελληνικό Twitter το δικό του σκάνδαλο: από το προηγούμενο σαββατοκύριακο, έχει ξεκινήσει στο δημοφιλές mikroblog μια συζήτηση (όποιος ενδιαφέρεται, θα τη βρει αν κάνει μια αναζήτηση βάσει του hashtag «#vivliotwitter» με πέτρα του σκανδάλου το βιβλίο «Τα καλύτερα του twitter». Το βιβλίο είναι στην πραγματικότητα ένα ημερολόγιο, από τα πολλά που κυκλοφορούν κάθε χρόνο τέτοια περίοδο και αντί εικονογράφησης, περιλαμβάνει
ευφυολογήματα ελλήνων χρηστών του Twitter. Το πρόβλημα είναι ότι κάτω από κάθε tweet δεν αναφέρεται ο συγγραφέας του, ενώ (κρίνοντας από αυτά που διαβάζει κανείς στο Ίντερνετ) οι συγγραφείς ούτε ερωτήθηκαν, ούτε ενημερώθηκαν από την επιμελήτρια του βιβλίου ή από τον εκδοτικό οίκο.
Παρόμοια θέματα έχουν προκύψει και παλιότερα στο εξωτερικό: σύμφωνα με ένα κείμενο του μπλογκ τεχνολογίας Techdirt το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως μεταξύ των ελλήνων χρηστών που προς το παρόν έχουν αντιδράσει ιδιαίτερα ενοχλημένα απέναντι στο «Τα καλύτερα του twitter», ένας εκδοτικός οίκος που αποφασίζει να κινηθεί αγνοώντας τους χρήστες το υλικό των οποίων χρησιμοποιεί ενδέχεται να τύχει τόσο μεγάλης αρνητικής αντίδρασης που ίσως οδηγηθεί ακόμα και στην απόσυρση του βιβλίου. Αντίθετα, μια έκδοση που θα γίνει με την άδεια των χρηστών θα εισπράξει όχι μόνο την υποστήριξή τους αλλά και θα επωφεληθεί από τη δωρεάν διαφήμιση που θα του κάνουν οι ίδιοι αυτοί χρήστες.
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, δεν είναι σίγουρο πώς θα κινηθούν (ή αν θα κινηθούν) οι έλληνες χρήστες καθώς το μόνο που έχουμε δει είναι τα εξοργισμένα μηνύματα στο microblog. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι συντελεστές του βιβλίου πιθανότατα κινήθηκαν από άγνοια του μέσου: αν ρίξει κανείς μια ματιά στο product page του βιβλίου θα δει ότι ο τίτλος αποδίδεται όπως γράψαμε παραπάνω, δηλαδή «Τα καλύτερα του twitter» (το Twitter είθισται να γράφεται με κεφαλαίο το αρχικό «Τ») ενώ λίγο πιο κάτω διαβάζουμε «Μερικά twits από τα περιεχόμενα του Βιβλίου - Ημερολογίου». Κανένας που χρησιμοποιεί το microblog δεν γράφει «twits»!
http://theartfoundation.metamatic.gr

Tags:

0 Responses to “Ένα περίεργο ημερολόγιο από το Twitter”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks