Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ (Μιλώντας στην Καστοριά σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο) ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας στην Καστοριά σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο)



ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ


Φωτογραφία: ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ώρα 19.30
Πολιτιστικό Κέντρο Κορδελιού- Ευόσμου
Πόλις και Ύπαιθρος στην Ελλάδα στον νέο αιώνα
Μιλώντας για την Ανάπτυξη
Πρωτοβουλία πολιτών ΚορδελιούΗ συζήτηση για την Ανάπτυξη, την Πρόοδο στην Καστοριά είναι μια συζήτηση για την πόλη. Όχι μόνον αυτά που σας είπα για τον τουρισμό, την γούνα, την γεωργία της τυπικότητας. Η επόμενη συνομιλία μας πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα.
Έπρεπε να γίνει από την δεκαετία του 80’, του 90’. Όταν άρχισα έναν Ελληνικό, Ευρωπαϊκό ακόμη και Παγκόσμιο διάλογο για τις πόλεις με αφετηρία την νέα Πόλη Ρωμανία.
Αν γίνονταν τότε τώρα οι εκθέσεις, οι πωλήσεις γούνας θα ήταν στην Καστοριά, όχι στο Ντουμπάι. Το ερώτημα είναι γιατί η Καστοριά δεν είναι Ντουμπάι. Το συμπέρασμα ότι με άκουσαν οι Σεΐχηδες και όχι οι Εγχώριοι Μπέηδες. Γράφω στο «Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη» για αυτό. Τελικά εκσυγχρονιστές και επανιδρυτές αποδείχθηκαν οι Σεΐχηδες.
Τα αριστεροδεξιά σιαμαία της μη Αθήνας των οποίων η βλακεία και ηλιθιότητα έχει διοχετευθεί σε όλη την χώρα δεν ήθελαν πόλεις. Ήθελαν να κάνουν την Αθήνα Βαλκανική και Ασιατική στέπα, με νόμους ζούγκλας και οικονομία καζίνο.
Μέχρι και Πόντιους Εσατζήδες επιστράτευσαν, στρατολόγησαν εναντίον μου. Στην δικτατορία δεν είχε Πόντιους Εσατζήδες, είχε στην μεταπολίτευση.
Η νέα Καστοριανή Αναγέννηση ξεκινά από μια συζήτηση, μια νέα ιδέα, ένα νέο όραμα, φαντασίωση, ευγενική και αισθητική προσδοκία για την Καστοριά στον νέο Αιώνα. Ώστε μια χιλιετία μετά να έχει συνέχεια η Μακεδονική Αναγέννηση. Ήταν μια από τις Βυζαντινές Αναγεννήσεις που κυοφόρησαν την Ιταλική και Ευρωπαϊκή Αναγέννηση μια και εδώ εισέβαλαν, επεκράτησαν οι δυνάμεις της ληστείας, της ασχήμιας, της καταστροφής. Εδώ καταστράφηκαν οι πόλεις, όπως η Μοσχόπολη αργότερα.
Και στο νέο μου βιβλίο επαναφέρω το ζήτημα της Μακεδονικότητας. Η Μακεδονικότητα είναι Ελληνικότητα και η Ελληνικότητα είναι αυτοχθονία. Μεγάλοι πληθυσμοί στα Σκόπια θέλουν να ενταχθούν, να επανενταχθούν στον Ελληνικό Εθνικό Κορμό. Αυτή είναι η ιστορική τάση. Ο Άντιτς ο καλαθοσφαιριστής του Ολυμπιακού έπρεπε να προσκληθεί στην Εθνική Ελλάδος. Η λύση στο Σκοπιανό είναι η Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής. Στο βιβλίο επαναφέρω το κείμενο του 1994. Δεν νομίζω ότι γράφθηκε καλύτερο κείμενο για τα Βαλκάνια. Μπορεί να διδάσκεται στα σχολεία. Όπως και το «Αλεξάνδρου Ανάβασης» του Αρριανού μαζί με τον Μεγάλο Ισοκράτη.

Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Tags: , ,

0 Responses to “ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ (Μιλώντας στην Καστοριά σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο) ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks