Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς αντιπολίτευση η Μέρκελ


merkel-angelaΜία από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη είναι: «Τι θα συμβεί μετά τις επόμενες γερμανικές εκλογές;» Εάν o ίδιος συνασπισμός κερδίσει και πάλι στις εκλογές του επόμενου έτους, η απάντηση είναι «όχι και πολλά». Αλλά ας υποθέσουμε ότι υπήρχε μια αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης, ή ακόμη και στην ηγεσία: ποια θα πρέπει να είναι η στάση των Σοσιαλδημοκρατών;


Ως κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, επικρίνει τις πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ για την ευρωζώνη, αλλά καταλήγει να την υποστηρίζει σε ότι πολιτικές προτάσει ενώπιον της Ομοσπονδιακής Βουλής. Το έκαναν και πάλι την Παρασκευή, όταν εγκρίθηκε το πιο πρόσφατο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.  Τα μέλη του SPD είναι όλο και πιο ανήσυχα. Ξέρουν ότι όταν πρόκειται για την ευρωζώνη η κυβέρνηση - συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και φιλελεύθερων - έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της. Χωρίς τη βοήθειά του SPD, η κ. Μέρκελ δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτή την αλήθεια προς όφελός τους.
Ο λόγος που το SPD δεν έχει βρει έναν πειστικό τρόπο για να πει  Όχι είναι ένας συνδυασμός πνευματικής ανεντιμότητας και έλλειψης πολιτικού θάρρους. Η ηγεσία του κόμματος πρόβαλε ένα ασθενές επιχείρημα τακτικής γιατί θα πρέπει οι βουλευτές να υποστηρίξουν την κυβέρνηση. Η Ομάδα των Πρασίνων, το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε ήδη δεσμευτεί να ψηφίσει Ναι. Το Όχι από το SPD θα οδηγούσε σε χάσμα μεταξύ των δύο μερών, και αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολο να σχηματιστεί συνασπισμός στις εθνικές εκλογές.
Το SPD επίσης δεν θέλει να είναι υπεύθυνοι για την ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη. Το κόμμα βλέπει τον εαυτό του ως βαθιά φιλοευρωπαϊκό και είναι παρανοϊκό να παρουσιάζεται από τους άλλους ως ανεύθυνο σε τέτοια θέματα. Ως εκ τούτου, το δίλημμα. Έχει προσπαθήσει να το λύσει με κριτική προς την κα Μέρκελ στην Ομοσπονδιακή Βουλή για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της να αναγνωρίσει τα προβλήματα αρκετά νωρίς - ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τις πολιτικές της.
Το εξοργιστικό είναι η απόλυτη αδυναμία του SPD να εξηγήσει με σαφή τρόπο γιατί η καγκελάριος είναι λάθος. Ο λόγος για αυτή την αδυναμία είναι ότι το κόμμα έχει πιστέψει όλες αυτές τις ψευδείς ιστορίες γύρω από την κρίση. Έχει πιστέψει ότι η δημοσιονομική ασωτία είναι η αιτία της κρίσης, και την ανάγκη για λιτότητα για την επίλυσή της. Έχει πιστέψει ότι η Ελλάδα είναι ακόμα ρευστή. Ειδικότερα, έχει πιστέψει ότι οι ξένοι κερδοσκόποι έχουν επιφέρει την κατάσταση αυτή. Έτσι το κόμμα κατέληξε να υποστηρίζει το δημοσιονομικό σύμφωνο της ευρωζώνης, το οποίο παραμένει λύση προς αναζήτηση προβλήματος!
Ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη, το SPD πήρε το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μια άλλη μεγάλη εκτροπή. Η έλλειψη ενός τέτοιου φόρου δεν προκάλεσε την κρίση, ούτε η παρουσία του θα το λύσει.
Σε κάθε σημείο, το SPD υιοθέτησε μια ασταθή στάση σχετικά γιατί ήταν σωστό να υποστηρίξει την κ. Μέρκελ σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Με τον τρόπο αυτό, κατέληξε να υποστηρίζει όλη τη στρατηγική της. Και κάθε φορά οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν 'μολυνθεί' από την ανάγκη να αισθάνονται υπεύθυνοι, καταλήγουν με λάθος πολιτικές. Το SPD υποστήριξε την οικονομική απορρύθμιση στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το SPD υποστήριξε τη δημοσιονομική λιτότητα. Υποστήριξε ένα συνταγματικό φρένο χρέους. Αν προσθέσετε όλα τα παραπάνω, το SPD υποστηρίζει οικονομικές πολιτικές που έχουν καταλήγουν σε αύξηση των ανισορροπιών που έχουν οδηγήσει σε ρίγμα την ευρωζώνη.
Είναι δύσκολο να δούμε πού διαφέρουν τα κόμματα. Την Παρασκευή, ο Frank-Walter Steinmeier, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, κατηγόρησε την κ. Μέρκελ ότι καθυστερεί το αναπόφευκτο κούρεμα στους επίσημους πιστωτές που τελικά θα επέρθει.
Έχει δίκιο, φυσικά. Αλλά αν αυτό πιστεύει ο ίδιος η σωστή και ηθική απόφαση θα ήταν να καταψηφίσει ένα πρόγραμμα που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Δεν το κάνει επειδή φοβάται ότι κάνει λάθος, και επειδή οι ψηφοφόροι του μπορούν να στηρίξουν την κα Μέρκελ, διότι αυτό έχει τελικά συμβεί μέχρι στιγμής.
Οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι κάποια μορφή μεταφοράς από τη Γερμανία προς την περιφέρεια θα είναι τελικά απαραίτητη. Ωστόσο, για κάποιο λόγο, πιστεύουν επίσης ότι η κ. Μέρκελ είναι η πολιτικός που θα παραδώσει τη λιγότερο δαπανηρή λύση. Γιατί; Υπό κανονικές συνθήκες, θα περίμενε κανείς η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε ήδη να έχει χάσει τη φήμη της ως καλή διαχειριστής κρίσεων. Η συμβολή της σε αυτή την κρίση ήταν να καθυστερήσει την επίλυση της, αλλά και να κρατήσει ψηλά την πολιτική της στήριξη. Το CDU έχει μεγάλο και συνεχές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του SPD. Και η ίδια απολαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο προσωπικό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του στο SPD, Peer Steinbrück.
Αυτό το αίνιγμα είναι εύκολο να εξηγηθεί. Η μόνη πραγματική αντιπολίτευση στις πολιτικές της προέρχεται από την μετα-κομμουνιστική αριστερά. Με τον κ. Steinbrück, πρώην υπουργός Οικονομικών της κ. Μέρκελ, το SPD έχει επιλέξει τον λιγότερο πιθανό άνθρωπο να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Ήταν, άλλωστε, ο αρχιτέκτονας της καταπολέμησης της κρίσης της Γερμανίας μέχρι τα τέλη του 2009. Ο κ. Steinbrück και ο κ. Steinmeier δεν αγωνίζονται για να απαλλαγούμε από την κ. Μέρκελ. Απλά επιθυμούν να ενταχθούν κάτω από την κ. Μέρκελ ως μικρός εταίρος του συνασπισμού της. Η πολιτική και πνευματική κατάρρευση του SPD απαντά επίσης την αρχική μας ερώτηση. Τι θα συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές; Η απάντηση είναι: τίποτα.
http://www.banksnews.gr

Tags: , ,

0 Responses to “Χωρίς αντιπολίτευση η Μέρκελ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks