Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ιστορικών διαστάσεων τα κύματα προσφυγής στο άρθρο 99

Ιστορικών διαστάσεων τα κύματα προσφυγής στο άρθρο 99
Τις περισσότερες αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 θα έχει στην ιστορία, όπως όλα δείχνουν, το 2012, με πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, από όλους τους κλάδους, να έχουν ήδη ενταχθεί, ή να βρίσκονται μισό βήμα πριν το άρθρο την τριετία 2009-2011.
Η απροθυμία των τραπεζών να ανανεώσουν τον δανεισμό των επιχειρήσεων, η έλλειψη ρευστότητας και η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, οδηγούν τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση της προστασίας από τους πιστωτές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Το α΄ εξάμηνο του 2012 οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 διαμορφώθηκαν κατά 19,5% υψηλότερα έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρωτοδικείου Αθηνών.
Αρκετές εταιρείες των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί ή είχαν δρομολογηθεί πριν την αλλαγή του νόμου περί συνδιαλλαγής, τον Σεπτέμβριο του 2011, επανήλθαν με νέες αιτήσεις. Επισημαίνεται ότι, για το σύνολο του 2011 ο αντίστοιχος αριθμός των αιτήσεων ήταν στις 101, όταν το 2010 οι αιτήσεις για το άρθρο 99 που είχαν κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν συνολικά 124 και το 2009, ακόμη χαμηλότερα, στις 95 αιτήσεις.
Συνολικά το εφετινό πρώτο εξάμηνο υποβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 86 αιτήσεις, όταν ολόκληρο το 2011 είχαν υποβληθεί 101, έναν χρόνο νωρίτερα 124 και το 2009, οι αιτήσεις υπαγωγής ήταν 95. Εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ήδη ενταχθεί στο άρθρο 99 είναι, μεταξύ άλλων, o Bωβός, η Νeoset και η Sato από τον χώρο του επίπλου, η PC Systems από τον κλάδο της πληροφορικής, η Imperio από τον χώρο των μεταφορών και του logistics, η Μάρακ Ηλεκτρονική από τις λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών, οι εταιρείες Γαβαλάς, Γλου, Ridenco και Καρούζος από τον χώρο της ένδυσης και υπόδησης, το σουπερμάρκετ Ατλάντικ, η εταιρεία αθλητικών ειδών Puma Hellas, η αλυσίδα παιχνιδιών Κου-Κου, η υποδηματοποιία Elite, η αλυσίδα ειδών ένδυσης Funny, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής γυναικείων υποδημάτων Rollini, η αλυσίδα καταστημάτων εμπορίας CD Metropolis, τα ρούχα Ysatis, η βιομηχανία εσωρούχων Apple Boxer, τα παιδικά ρούχα Tricoteen, οι διαφημιστικές και εκδοτικές επιχειρήσεις Leo Burnett και Unexpected Advertising, το τηλεοπτικό κανάλι Alter, η «Μotor Press» κ.ά.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία ο κλάδος του εμπορίου είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο πτωχευμένων εταιρειών. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, το 2012 η πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο μπορεί να φτάσει έως και 55%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση του τζίρου, καταγράφεται στο χονδρικό εμπόριο, με πτώση της τάξης του 75%, (συγκριτικά με το 44,2% του λιανικού εμπορίου), για την περίοδο 2009 - 2012.

Tags: ,

0 Responses to “Ιστορικών διαστάσεων τα κύματα προσφυγής στο άρθρο 99”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks