Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο χειμώνας «γερνάει» τα μάτια


Ο χειμώνας γερνάει τα μάτια των γυναικών κατά 4 χρόνια και 8 μήνες, υποστηρίζει ομάδα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι κατέγραψαν πως αλλάζει η εμφάνιση των ματιών 5.000 εθελοντριών σε κάθε εποχή του χρόνου. Τα καλά νέα είναι πως η εμφάνισή τους συνήθως ανακτά τη νεανικότητά της μόλις περάσουν οι κρύες, σκοτεινές μέρες...
Όπως ανακοίνωσαν, οι μαύροι κύκλοι και οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια σκουραίνουν στη διάρκεια των πιο κρύων μηνών του έτους, ενώ αντιθέτως αμβλύνονται σημαντικά το καλοκαίρι.
Οι επιστήμονες από την εταιρεία καλλυντικών Adonia Organics αποδίδουν το εύρημά τους κατ’ αρχήν στην έλλειψη ήλιου τον χειμώνα, η οποία τονίζει τη χλωμότητα του υπόλοιπου δέρματος στο πρόσωπο και έτσι σκουραίνει «σακούλες» και κύκλους.
Την κατάσταση επιδεινώνει, υποστηρίζουν, η εντονότερη κούραση το χειμώνα λόγω των χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D (της ορμόνης του ήλιου) και κατ’ επέκταση της λιγότερης σεροτονίνης, η οποία αποτελεί την «ορμόνη της ευεξίας» για τον οργανισμό.
Όπως εξήγησε ο ειδικός σε θέματα αντιγήρανσης δρ Μαρκ Μπινέτ, ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμινών D και Κ αποτελεί μία από τις αιτίες για τους μαύρους κύκλους και τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια, επειδή συσχετίζεται με την κόπωση και με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Όταν μια γυναίκα αποκτήσει μαύρους κύκλους και “σακούλες”, δύσκολα απαλλάσσεται», είπε. «Γι’ αυτό και οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τις συνέπειες στην εμφάνισή τους από αυτά τα προβλήματα, παρά από τις ρυτίδες για τις οποίες υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης».
Οι μαύροι κύκλοι είναι από τα συνηθέστερα δερματολογικά προβλήματα και συχνά οφείλονται στην διαφυγή αίματος από τα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.
Καθώς το αίμα οξειδώνεται, αποκτά ένα σκούρο μπλε χρώμα παρόμοιο με αυτό που έχουν οι μελανιές – και επειδή το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό, σύντομα αρχίζει να γίνεται εμφανής η «μελανιά», ενώ όσο περισσότερο αίμα συσσωρεύεται τόσο πιο έντονη γίνεται η «σακούλα».
Το χειμώνα, λοιπόν, που το δέρμα είναι πιο χλωμό, τα παραπάνω προβλήματα φαίνονται πιο έντονα – και εντείνονται ακόμα περισσότερο επειδή νιώθουμε πιο κουρασμένοι και με πιο πεσμένη ψυχική διάθεση απ’ ό,τι το καλοκαίρι.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στα AMA Laboratories στη Νέα Υόρκη και έδειξε πως το 82% των εθελοντριών είχαν μαύρους κύκλους και «σακούλες» στη διάρκεια του χειμώνα, έναντι του μόλις 38% το καλοκαίρι.
Οι εθελόντριες είχαν ηλικία 27 έως 60 ετών και το εύρημα διαπιστώθηκε πως ίσχυε για όλες τις ηλικιακές ομάδες.


Πηγή : Τα Νεαonline

Tags:

0 Responses to “Ο χειμώνας «γερνάει» τα μάτια”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks