Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Israel-infos: Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, η ένταση κλιμακώνεται στη Μεσόγειο


Gerard Fredj 
Η ένταση κλιμακώθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την ευκαιρία ναυτικών γυμνασίων.

Οι πολεμικοί στόλοι του Ισραήλ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Τουρκίας διεξάγουν πράγματι χωριστές αλλά ταυτόχρονες ασκήσεις στη θάλασσα στα ανοικτά της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Βρετανία ζήτησε και έλαβε άδεια από την κυβέρνηση του νησιού να διεξάγει αυτές τις ασκήσεις ανοικτά των ακτών της Κύπρος. 

Η Τουρκία αντίθετα, «αυτό-καλέστηκε» χωρίς την άδεια από τη κυπριακή κυβέρνηση την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει  -οι Τούρκοι κατέχουν παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου από μια στρατιωτικό εισβολή το 1974, κατοχή που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. 

Οι δεσμοί μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν αναπτυχθεί σημαντικά μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ και στην άκρη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε, εξάλλου, την αύξηση των περιπολιών της στην περιοχή γύρω από αυτά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. 

Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών και της Τουρκίας επιδεινώθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα γύρω από το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αυτών. 

Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη, «με αυτή τη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων, και με την ένταση που υφίσταται μεταξύ τους, όλα μπορούν να συμβούν».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα, η παρουσία του τουρκικού ναυτικού, χωρίς άδεια, «αποτελεί παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «θέτει μόνιμα υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου, μια κατάσταση που πρέπει να σταματήσει».

Ο Έλληνας διοικητής του πολεμικού ναυτικού Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, μόλις ολοκλήρωσε μια διακριτική επίσκεψη στο Ισραήλ για να συναντήσει, μεταξύ άλλων, τον Ισραηλινό ομόλογό του Αντιναύαρχο Ram Rothberg.  Ευκαιρία να δοκιμάσουν νέα υλικά, όπως το πλοίο τύπου Sa'ar 5.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη από αρχηγό του ελληνικού πολεμικού στόλου στο Ισραήλ αντανακλώντας την σύσφιξη των στρατηγικών άμυνας των δύο χωρών.
Το Ισραήλ αντικατέστησε την Τουρκία ως κύριο σύμμαχο για την εκπαίδευση και ασκήσεις του ισραηλινού στρατού.

Πηγή:ινφογνώμων

Tags:

0 Responses to “Israel-infos: Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, η ένταση κλιμακώνεται στη Μεσόγειο”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks