Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις φέρνει η κατάρρευση των Ταμείων


Με νέες μειώσεις στις συντάξεις  θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να καλύψει την «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία λόγω ύφεσης και ανεργίας φθάνει τα 4,5 δισ. ευρώ.
Νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις φέρνει η κατάρρευση των Ταμείων
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, επισημαίνοντας ότι το 37% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) -δηλαδή, περίπου 303.000 μέλη- αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προχωρά στη νομοθετική ρύθμιση για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων από το νέο έτος και επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται να δίνεται με προκαταβολή το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Κουτρουμάνη στη Βουλή -κατά τη διάρκεια συζήτησης του νέου κρατικού προϋπολογισμού- η ανεργία αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα και μία από τις βασικές αιτίες της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποδοχών και επομένως και των εισφορών.
Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται, όπως είπε, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 25% μέχρι σήμερα και κατά 35% μέχρι το τέλος του 2012, σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2009, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 20% και 25% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, θα γίνει άμεσα:
-Η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων, προκειμένου να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους να καταβάλλουν τις συντάξεις. Κατά τον υπουργό Εργασίας, η ενοποίηση των 5 μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων σε ένα μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους, με πιο ήπια τα χαρακτηριστικά της αναπροσαρμογής των συντάξεων. Το 2012 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ έναντι 850 εκατ. ευρώ που είναι φέτος.
-Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των κλάδων υγείας και η λειτουργία του νέου Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
-Η έναρξη της συζήτησης για τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Για το σκοπό αυτόν υπάρχει επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να εξεταστεί η εφαρμογή μοντέλων που εφαρμόζονται σε άλλα συστήματα εδώ και χρόνια.
πηγη: newsbomb.gr

Tags:

0 Responses to “Νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις φέρνει η κατάρρευση των Ταμείων”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks