Αλεξέι Ντολίνσκι
Η διεθνής εικόνα της Ρωσίας, ως ήπιας δύναμης, δεν φαίνεται να βελτιώνεται όσο περνάει μόνον μέσα από τα κανάλια της σύγχρονης επικοινωνίας. 
Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται να περάσει και μέσα από τη διαμόρφωση της πολιτικής.Η σοβιετική προπαγάνδα, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ήταν ένα ισχυρό μέσο στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντιπαράθεσης. Όταν ο διπολικός κόσμος τελείωσε, η Ρωσία έκλεισε σχεδόν όλα τα κανάλια επικοινωνίας με την κοινή γνώμη στο εξωτερικό, καθώς η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κι έπρεπε να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα θέματα ημερήσιας διάταξης.
Η κατάσταση άλλαξε, όταν πριν από λίγα χρόνια, η νέα ρωσική ηγεσία θεώρησε ότι η Δύση έχει παρεξηγήσει τις ενέργειές της. Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε την αναβίωση του πρακτορείου ειδήσεων, RIA Novosti και καθιέρωσε το νέο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι, Russia Today. Ο σχεδιασμός της επικοινωνίας με το εξωτερικό συνέχισε να βελτιώνεται, μετά την καθιέρωση των ετήσιων συναντήσεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων της λέσχης Valdai και του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και με την ανακήρυξη της ρωσικής πόλης Σότσι, ως πόλη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014. 
Το 2007 συστήνεται το ίδρυμα «Ρωσικός Κόσμος» με στόχο την διάδοση της ρωσικής γλώσσας στο εξωτερικό, το οποίο αργότερα συνενώθηκε με το ίδρυμα δημόσιας διπλωματίας που φέρει το όνομα του Ρώσου πρύτανη του 19ου αιώνα, Αλεξάντερ Γκορτζάκοβ. Επίσης, σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου προγράμματος επικοινωνίας αποτελεί και η Russia Beyond the Headlines.Όλα αυτά τα μέσα, λοιπόν, σημειώνουν ιδιαίτερη επιτυχία στον τομέα τους, καθιερώνοντας στενές επαφές με την κοινή γνώμη στο εξωτερικό.