Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Αφήνει η Ρωσία τον Άσαντ;


Μόνο τυχαία δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα τελευταία δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης χρήσης χημικών από μεριάς Άσαντ. Όχι ότι δεν υπάρχουν τέτοια, ωστόσο ουδέποτε τέθηκε ζήτημα χρησιμοποίησής τους από τον Σύρο Πρόεδρο. Κάποια στιγμή που πήγε να τα «ρίξει» ως διαπραγματευτικό χαρτί στο τραπέζι, πρώτη η Μόσχα τον επανέφερε στην τάξη. Η Δύση ψάχνει άλλοθι
 για την κοινή της γνώμη ώστε να επιτεθεί στο εσωτερικό της Συρίας γιατί ο Άσαντ καθυστερεί δραματικά τα σχέδια τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το REUTERS πριν 6 μήνες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πίεσε το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει να στηρίζει το Συριακό καθεστώς του Άσαντ. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ πρότειναν το νέο καθεστώς να βρίσκεται υπό την επιρροή της Μόσχας. Όπως δημοσίευσαν οι NEW YORK TIMES τότε, ένα πρώτο βήμα είχε γίνει στην συνάντηση των G8 όπου ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δεν έφερε αντιρρήσεις στην αλλαγή καθεστώτος στην Υεμένη.
 

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ρωσία σαφώς και έχει τεράστια συμφέροντα στην Συρία, η στάση της ωστόσο αποτελεί και μια "κόκκινη γραμμή"/μήνυμα προς τη Δύση ώστε η "αραβική άνοιξη" να μην περάσει στον Καύκασο.

Ας μην μας φανεί περίεργο το επόμενο χρονικό διάστημα στην περίπτωση που ακούσουμε ότι τελικά η Συρία θα έχει από εδώ και πέρα μια ομαλή μετάβαση σε νέο καθεστώς διότι ο Άσαντ και οι όποιοι δικοί του θα ζητήσουν -και θα γίνει αποδεκτό- πολιτικό άσυλο από χώρα της Νοτίου Αμερικής!

Τα ανταλλάγματα εκατέρωθεν σαφώς και δεν θα τα μάθουμε, αλλά δεν θα είναι και δύσκολο να τα μαντέψουμε!

(Προσωπικές σκέψεις / Λουκάς Συμπεράς/ GEOPOLITICS & DAILY NEWS)

Tags: ,

0 Responses to “Αφήνει η Ρωσία τον Άσαντ;”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks