Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Όταν η οικολογία γίνεται cob


17.jpg
 Η λέξη κομπ προέρχεται από την αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος. Είναι ένα αρχαίο οικοδομικό υλικό που αποτελείται από άμμο, χώμα, άψητο πηλό, άχυρο και νερό. Τα υλικά αυτά αναμειγνύονται με τα χέρια και τα πόδια με σκοπό να σχηματίσουν μια λάσπη, που όταν στεγνώνει, γίνεται σχεδόν συμπαγής όσο το σκυρόδεμα. Το κομπ χρησιμοποιείται για την κατασκευή τραπεζιών, παγκακιών, τοίχων, ακόμα και σπιτιών.

Το κομπ χρησιμοποιήθηκε επί χιλιετίες ακόμη και στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες των βρετανικών ακτών στο ύψος των Αλεούτιων νήσων. Αυτή η αρχαία τεχνική δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση του περιβάλλοντος και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα.

Αλήθεια όμως πώς φτιάχνεται το κομπ;
16.JPG

Η παραδοσιακή τεχνική δημιουργίας του κομπ είναι πολύ απλή.
Τα υλικά που χρειάζονται είναι:
  • Πηλός λάσπη
  • Άχυρο
  • Άμμος
  • Νερό

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η το κομπ αναμειγνύεται με έναν συνδυασμένο τρόπο ανάδευσης και συμπίεσης. Ο καλύτερος τρόπος, για να επιτευχθεί αυτός ο συνδυασμός, είναι με τα πόδια και τα χέρια.

1.JPGΑρχικά  θα πρέπει να οριστεί η θέσης παρασκευής του κομπ. Όσο πιο κοντά είναι στη μελλοντική κατασκευή, τόσο λιγότερη θα είναι η απαιτούμενη ενέργεια, για να μεταφερθεί το κομπ στον προορισμό του.

Αφού λοιπόν ορίσετε τη θέση παρασκευής,ρίχνετε λίγο χώμα σε έναν πλαστικό μουσαμά. Οι ενδεχόμενοι σβώλοι3.jpg από το χώμα θα πρέπει να καταστραφούν. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι με τα παπούτσια ή και με ένα ξύλο.
2.jpg

Στη συνέχεια προσθέτετε με τη βοήθεια ενός φτυαριού, την άμμο πάνω στο χώμα. Η άμμος θαλάσσης είναι πολύ στρογγυλευμένη και δεν θα λειτουργήσει θετικά στην κατασκευή του κομπ. Τα δύο αυτά υλικά θα πρέπει να αναμειχτούν πολύ καλά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με το τράβηγμα των απέναντι άκρων του μουσαμά προς το μέρος σας.

Αμέσως μετά προσθέτετε τον πηλό. Εάν το μίγμα χώμα με άμμο είναι πολύ αμμώδες, τότε μπορείτε να προσθέσετε είτε υγρό πηλό είτε ξηρή σκόνη αργίλου σε στεγνή άμμο. Να φοράτε πάντα μάσκα, όταν προσθέτετε και ανακατεύετε ξηρά άργιλο στο μίγμα σας. Η άμμος και ο πηλός αποτελούν τα κύρια συστατικά του μίγματος, με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα του μίγματος σε άμμο μπορεί να είναι χαμηλή ( ...50 %) ή και υψηλή ( ...85%).
4.jpg

Στη συνέχεια αναδεύετε και συμπιέζετε το μίγμα. Η ανάδευση και η συμπίεση θα πρέπει να γίνει πολύ καλά, έτσι ώστε να μετατραπούν τα συστατικά του μίγματος σε κομπ. Για να ανακατεύσετε και να συμπιέσετε εύκολα, ανασηκώστε προς το μέρος σας τις απέναντι άκρες του πλαστικού μουσαμά, ωθώντας το μίγμα προς τον εαυτό σας.

6.jpgΣτη συνέχεια, προσθέτετε νερό, σε συνδυασμό με ανάδευση και συμπίεση.Προσθέτετε νερό, αναδεύοντας και συμπιέζοντας, μέχρι το μίγμα να μετατραπεί σα μια ζύμη μπισκότων. Είναι πιο εύκολο να αισθανθείτε και να χειριστείτε το μίγμα με γυμνά πόδια. Θα παρατηρήσετε πως η πλαστικότητα του μίγματος θα αλλάξει γρήγορα. Σε ενδεχόμενη ύπαρξη σβώλων χρησιμοποιήστε κόσκινο. θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι σβώλοι που δεν θα περάσουν από το κόσκινο εύκολα, αποτελούν κομμάτια υψηλής περιεκτικότητας σε άργιλο. Τα κομμάτια αυτά ή θα πρέπει να θρυμματιστούν ή να αποθηκευτούν και στη συνέχεια να αναμειχθούν στο τελικό προϊόν.

7.jpgΑμέσως μετά προσθέτετε το άχυρο. Σε μείγμα 4 φτυαριών μίγματος θα πρέπει ναπροσθέσετε 2 χεριές άχυρο περίπου. Όταν προσθέτετε άχυρο στο μίγμα, τότε θα στεγνώσει αρκετά. Εάν το μίγμα είναι πάρα πολύ ξηρό (δεν το θέλουμε, γιατί το 8.jpgτελικό μίγμα θα είναι εύθρυπτο), τότε μπορείτε είτε να προσθέσετε λιγότερο άχυρο ή νερό. Εάν το μίγμα είναι πάρα πολύ υγρό (δεν το θέλουμε, γιατί το τελικό μίγμα δεν θα έχει συνοχή) τότε μπορείτε να προσθέσετε λίγο στεγνή άμμο, χώμα ή και άχυρο.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι η ωρίμανση των υλικών του μίγματος δεν είναι απαραίτητη. Μπορείτε το τελικό μίγμα (κομπ) να το χρησιμοποιήσετε άμεσα για την κατασκευή. Μην αφήνετε το μίγμα για πάρα πολύ καιρό σε αχρησία, γιατί το άχυρο θα αρχίσει να σαπίζει και να μυρίζει άσχημα, αλλά επίσης και τα υλικά θα χάσουν τη συνοχή τους.

Σύρετε το μίγμα με τον πλαστικό μουσαμά στο σημείο, όπου θέλετε να χτίσετε.

Τώρα είστε έτοιμοι να κάνετε ένα φούρνο, τοίχο, ένα υπόστεγο ή ακόμη και ένα σπίτι!


* Πηγές: http://www.cob.gr, http://www.ehow.com, http://weblife.org

Tags: ,

0 Responses to “Όταν η οικολογία γίνεται cob”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks