Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ Πάρτι 500 εκ. με δάνεια σε ημετέρους

Συγκλονιστικά στοιχεία αποκαλύπτει πόρισμα της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), για το μεγάλο πάρτι που έγινε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα προηγούμενα χρόνια, με δάνεια που δόθηκαν σε «ημέτερους» με χαριστικούς όρους και επισφαλείς συμβάσεις, αλλά και σε άλλες τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αντεισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης, έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό «σαφάρι», για να εντοπιστούν και να δεσμευτούν τα χρήματα.
Ο πρόεδρος της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αντεισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης, έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό «σαφάρι», για να εντοπιστούν και να δεσμευτούν τα χρήματα.
Η «μαύρη τρύπα» υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία ο πρόεδρος της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης, έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό... «σαφάρι», όχι μόνο για να εντοπιστούν χρηματικά ποσά, που εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν και διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος με τρόπο ώστε να καμουφλαριστεί η εγκληματική τους προέλευση, αλλά και για να δεσμευτούν τα χρήματα, καθώς - όπως αναφέρεται - «το εγκληματικό προϊόν απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους δεν υπάρχουν σήμερα παρά ασήμαντα υπόλοιπα».
Η αρχή έγινε με την αποκάλυψη δύο συμβάσεων ομολογιακών δανείων, τις οποίες το ΤΤ σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International Ανώνυμος Εταιρεία, Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών», συμφερόντων των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αρχή, εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία - σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα - «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται ότι χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ, ενώ το σχετικό πόρισμα της Αρχής αποτελεί «πιλότο» για τη συνέχεια της έρευνας και τον εντοπισμό και των υπολοίπων χαριστικών δανείων, που δόθηκαν σε «φίλους και ημέτερους» από τις διοικήσεις και άλλων τραπεζών και φέρονται να ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ!
Σύμφωνα με το πόρισμα, το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων και συγκεκριμένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ, αντί να χρη
Σύμφωνα με το πόρισμα, το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων και συγκεκριμένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ, αντί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για τον σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε (ως κεφάλαιο κίνησης), το εισέπραξαν οι Γριβέας και Βάτσικα ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών (!), οι οποίες μάλιστα ήταν ζημιογόνες. Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη. Στις φωτογραφίες οι πρώην πρόεδροι του ΤΤ, Αγγελος Φιλιππίδης και Κλέων Παπαδόπουλος.
Ποινικές διώξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Αρχής για την υπόθεση της δανειοδότησης των επιχειρηματιών Γριβέα - Βάτσικα έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, καθώς - όπως αναφέρεται - «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)».
Η έρευνα της Αρχής έφερε στο φως πολύτιμα στοιχεία για τον τρόπο χορήγησης των δανείων και τους όρους υπό τους οποίους δόθηκαν, καθώς σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πόρισμα «τα δύο παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους, που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, παρότι χορηγούντο σε μία νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξαρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της δανείστριας τράπεζας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για τη συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων και συγκεκριμένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ, αντί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για το σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε (ως κεφάλαιο κίνησης), αναλήφθηκε ουσιαστικά από τους μετόχους Κυριάκο Γριβέα και Αναστασία Βάτσικα, αφού αυτοί το εισέπραξαν ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών (!), οι οποίες μάλιστα ήταν ζημιογόνες, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «είχαν αρνητική καθαρή θέση (- 99.000 ευρώ).
Ενώ ενδεικτικό για το πόσο χαριστικά ήταν τα δάνεια είναι ένα σημείο του πορίσματος, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η αγοραπωλησία αυτή έτυχε της προέγκρισης της τράπεζας, τα στελέχη της οποίας δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια διασφάλισης της απαίτησής της».
Και συνεχίζει παρακάτω η Αρχή: «... Οι υπεύθυνοι της τράπεζας σαφώς και γνώριζαν ότι με τις παραπάνω εξαγορές και μεταβιβάσεις μετοχών μειωνόταν σημαντικά η διασφάλιση της τράπεζας, αφού η οικονομική κατάσταση της εγγυήτριας εταιρείας θα εξαρτάτο πλέον από τους δύο μετόχους της».
Οι ευθύνες για τη διοίκηση του ΤΤ αναλύονται και σε άλλο σημείο, όπου κατά πληροφορίες αναφέρεται: «Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων και παραλείψεων των υπευθύνων της τράπεζας από τη μία και των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα από την άλλη, ήταν να καταστεί ανεπίδεκτη εισπράξεως η απαίτηση της τράπεζας, με ζημιά της περιουσίας της, η οποία υπολογίζεται στο 100% της απαίτησης, δηλαδή 17 εκατομμύρια ευρώ».
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διαδρομή των 17 εκατομμυρίων ευρώ αναφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της Αρχής, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρηματίες Γριβέας - Βάτσικα φέρονται ότι τοποθέτησαν αρχικά σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας το ποσόν του ομολογιακού δανείου, μετατρέποντας τις αντίστοιχες τραπεζικές επιταγές σε ποσό κατάθεσης.
Εκρυψαν τα ίχνη
Στη συνέχεια φέρονται ότι «τμήμα του εγκληματικού προϊόντος ανέλαβαν σε μετρητά και άλλα τμήματα μετέφεραν, είτε με εμβάσματα, είτε με έκδοση νέων επιταγών, σε διαφορετικές τράπεζες (ALPHA, EUROBANK, ΛΑΪΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ). Το συνολικό ποσό δανείου (17.000.000) το ''έσπασαν'' με 57 τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω τραπεζών, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών συμφερόντων των ιδίων».
Με αυτό τον τρόπο φέρονται ότι κατάφεραν να αποκρύψουν τα ίχνη των χρημάτων, καθώς αναφέρεται σχετικά:
«H πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, παρότι απεικονίζεται μέχρι κάποιο σημείο στους επισυναπτόμενους πίνακες κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, δεν επιτρέπει, στο στάδιο αυτό τουλάχιστον, την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών των ιδίων στην Κύπρο».
ΙΔΡΥΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο Γριβέας εκτός από πελάτης ήταν και...συνέταιρος της τράπεζας
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, ενδεικτικό του πολύπλοκου και πολυδαίδαλου τρόπου - δρόμου μεταφοράς - διακίνησης του εγκληματικού προϊόντος, αλλά και του εξαιρετικά μεθοδευμένου τρόπου αλλαγής δικαιούχων των εταιρειών είναι μια σειρά ενεργειών, με τις οποίες μεθοδεύτηκε και αποφασίστηκε η αγορά του 100% των μετοχών των εταιρειών Γριβέα - Βάτσικα με έδρα την Κύπρο.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Με την από 15/12/2009 απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας C&C αποφασίστηκε η αγορά του 100% των μετοχών των εταιρειών με έδρα την Κύπρο.
Οι εταιρείες αυτές κατέχουν από κοινού το 100% των μετοχών της εταιρείας»...
Ωστόσο εκείνο που έχει αυξημένη σημασία, σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής είναι «... η καθαρή και αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι, με την προαναφερθείσα πολύπλοκη διαδικασία μετατροπής, μεταφοράς και διακίνησης του εγκληματικού προϊόντος μέσω του τραπεζικού συστήματος και με σκοπό πάντοτε την απόκρυψη της αληθούς (εγκληματικής) προέλευσής του, το προϊόν αυτό απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς (σε ελληνικές τράπεζες) των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους, δεν υπάρχουν σήμερα παρά ασήμαντα υπόλοιπα».
Οπως προκύπτει από άλλα στοιχεία της έρευνας, που διενήργησε η Αρχή, εκτός από τα δάνεια των 17 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2009, η τράπεζα από κοινού με την εταιρεία C&C των Γριβέα - Βάτσικα ίδρυσαν μία ακόμη εταιρεία, την Postbank Green Institute, στην οποία το ΤΤ συμμετείχε με ποσοστό 50%.
Το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε σε 500.000 ευρώ, από το οποίο η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω... δανεισμού από την τράπεζα!
«Γιάννης κερνάει...»
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τις χρηματοδοτήσεις της από την τράπεζα η προαναφερθείσα εταιρεία PBGI εκταμίευσε προς μικρής επιφάνειας εταιρείες συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, έναντι υπηρεσιών ή δήθεν υπηρεσιών διαφημιστικής προβολής, χορηγιών, οργάνωσης εκδηλώσεων κ.λπ., τις οποίες παρείχαν ή δήθεν παρείχαν προς την PBGI.
Οι εταιρείες αυτές καρπώθηκαν το ποσό της δεύτερης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.
Τέλος και ενώ η PBGI είχε αρνητική θέση, η τράπεζα στις 30/11/2011 με μια καταφανώς ζημιογόνα ενέργεια εξαγόρασε επιπλέον το ποσοστό της C&C στην εταιρεία αυτή αντί 500.000 ευρώ».
Μαίρη Μπενέα

Tags: , , , ,

0 Responses to “ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ Πάρτι 500 εκ. με δάνεια σε ημετέρους”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks