Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κυβερνο-επιθέσεις: μείζονα εθνική απειλή για τις ΗΠΑ

 Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της μεταψυχροπολεμικής εποχής είναι η διαρκής εξάρτηση της κοινωνίας από την πληροφορία. Η ευρεία χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας συνιστά απαραίτητο εργαλείο για το δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Τεράστιοι όγκοι πληροφοριών κινούνται αδιάκοπα στο διαδίκτυο με τελικό προορισμό το σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος τις αποθηκεύει, τις εκμεταλλεύεται ή τις δρομολογεί προς εκατομμύρια άλλους προορισμούς.
Ο κυβερνοχώρος (cyberspace) αποτελείται από το σύνολο των παγκόσμιων δικτύων υπολογιστών (συμπεριλαμβανομένου του Internet) και των περιφερειακών μηχανημάτων (όπως οι servers, οι routers, τα modems, οι εκτυπωτές, οι ενσύρματες και οι ασύρματες γραμμές, κτλ), τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, προκειμένου να πραγματοποιείται η επεξεργασία, η αποθήκευση και η ροή των πληροφοριών (δεδομένων). Η αξία του κυβερνοχώρου στη σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται ως ανεκτίμητη και για το λόγο αυτό αναφέρεται ως ο «πέμπτος κοινός χώρος», μετά το έδαφος, τη θάλασσα, τον αέρα και το διάστημα.
Ο κυβερνοπόλεμος (cyberwarfare), δηλαδή η ενέργεια που λαμβάνει χώρα στον κυβερνοχώρο και στοχεύει κατά της ισχύος μιας χώρας ή εταιρίας ή προσώπου, συνιστά μία μείζονα ασύμμετρη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την ευημερία των κρατών. Σήμερα, λόγω της αυξητικής τάσης εκδήλωσης κυβερνο-επιθέσεων, έχει δημιουργηθεί μια άναρχη κατάσταση, η οποία προβληματίζει ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Φεβρουάριο του 2010, ο τότε διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (National Intelligence), Dennis Blair, απευθυνόμενος προς τη γερουσία ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν ο κυβερνοχώρος θα παραμείνει διαθέσιμος και αξιόπιστος σε περίοδο κρίσης».
Πριν πέντε ημέρες, ο νυν διευθυντής της National Intelligence, James Clapper, κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην αμερικανική γερουσία της Εκτίμησης των Παγκόσμιων Απειλών για το 2013, προειδοποίησε ότι «μεγάλης κλίμακας κυβερνο-επιθέσεις, που θα μπορούσαν να καθηλώσουν την αμερικανική οικονομία και να αποσυντονίσουν τις κρατικές υπηρεσίες, αποτελούν τη νούμερο ένα απειλή για τις ΗΠΑ». Ο Clapper, θέλοντας να περιγράψει τη σημαντική επιδείνωση της παγκόσμιας κατάστασης ασφάλειας, μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στα περίπου 50 χρόνια της καριέρας μου στις υπηρεσίες πληροφοριών, δεν θυμάμαι κάποια άλλη χρονική περίοδο κατά την οποία είχαμε αντιμετωπίσει πιο ευρύ φάσμα απειλών, κρίσεων και προκλήσεων σε όλο τον κόσμο, απ’ ότι σήμερα… Η εκτίμηση για τις παγκόσμιες απειλές του 2013 καταδεικνύει το πόσο δραματικά έχει αλλάξει η παγκόσμια κατάσταση ασφάλειας… Σήμερα, ο ορισμός του πολέμου περιλαμβάνει πλέον και μια πιο ήπια εκδοχή. Στον κατάλογο των όπλων που χρησιμοποιούνται εναντίον μας, μπορούμε να προσθέσουμε τον κυβερνοχώρο και την οικονομία.»
Αναφορικά με την τρομοκρατία, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ τόνισε ότι «η απειλή των πυρήνων της Αλ Κάιντα και η επιχειρησιακή δυνατότητά της για μια μαζική συντονισμένη επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μειωθεί, ωστόσο, το παγκόσμιο κίνημα της τζιχάντ συνιστά μια πιο ποικιλόμορφη, αποκεντρωμένη και διαρκή απειλή». Επίσης, πρόσθεσε ότι «τα όπλα μαζικής καταστροφής και η διάδοσή τους συνιστούν και αυτά μείζονες απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέροντας ως παραδείγματα τη βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει διαρκώς νέα και πιο εξελιγμένα κυβερνο-όπλα στους κυβερνο-επιτιθέμενους. Η παγκόσμια κοινότητα και κυρίως οι χώρες με ανεπτυγμένη ψηφιακή τεχνολογία πραγματοποιούν τα πρώτα τους βήματα, προκειμένου να καθορίσουν τους κανόνες συμπεριφοράς εντός του κυβερνοχώρου σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Καθόλου απίθανο λοιπόν, στο επόμενο χρονικό διάστημα, να επιδιώξουν να ελέγξουν τον κυβερνοχώρο, προκειμένου να περιορίσουν την εκδήλωση των κυβερνο-απειλών. Επομένως, και στο internet, που συνιστά μέρος του κυβερνοχώρου, δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί μια σειρά αυστηρών κανόνων συμπεριφοράς των χρηστών και ελέγχου της διακίνησης των δεδομένων, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα νέο διαδικτυακό περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
 
Βασίλης Γιαννακόπουλος

Tags: , ,

0 Responses to “Κυβερνο-επιθέσεις: μείζονα εθνική απειλή για τις ΗΠΑ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks