Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα το BILIM-2


To ίχνος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους (21 Μαρτίου 00.15)
Σύμφωνα με αναγγελία των τουρκικών αρχών (NAVTEX 181/13), το ωκεανογραφικό σκάφος BILIM-2 πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε περιοχή νοτίως της Μεγίστης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γρηγόρη Δελαβέκουρα,εδόθησαν οδηγίες στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί "στις δέουσες ενέργειες".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Δελαβέκουρας δήλωσε: «Από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «ΒΙLIM 2», το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες».
Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα, αυτή την
φορά με έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Tην στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το σκάφος κινείται στην ευρύτερη περιοχή της Μεγίστης. Το τουρκικό ερευνητικό σταμάτησε να εκπέμπει δεδομένα ΑΙS χθές το βράδυ, ενώ εκινείτο ανατολικά της Ρόδου (ταχύτητα 8.3 knots) με κατεύθυνση προς Μεγίστη. Η Ελληνική πλευρά έστειλε σαφές μήνυμα με την χθεσινή ενεργοποίηση των αεροπορικών δυνάμεων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και την κινητοποίηση του Εθνικού Συστήματος Αεράμυνας. "Πακέτο" αεροσκαφών της ΠΑ πραγματοποίησε άσκηση προσβολής εχθρικής ναυτικής δύναμης επιφανείας στο Κεντρικό Αιγαίο. 

Εν Κρυτώ

Tags:

0 Responses to “Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα το BILIM-2”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks