Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Είναι τόσο δύσκολο ;


 «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»  της Κυριακής 21 -08-2011 υπάρχει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τον τίτλο : Οι «πειρατές της Ανακύκλωσης» ! Αναφέρεται σ’ εκείνους , που γυρίζουν τα βράδια και αδειάζοντας τους μπλε κάδους επιλέγουν υλικά τα οποία τα πωλούν για να επιβιώσουν .  Υποτίθεται ότι οι ενασχολούμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρακολουθούν την ειδησεογραφία , προβληματίζονται , ενημερώνονται , αναζητούν λύσεις και καταλήγουν στη συμφερότερη .
Από το 1986 με τους μαθητές μου , εφαρμόζοντας συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών , είχα την εντύπωση πως πολύ εύκολα θα γινόταν Κοινωνική Συνείδηση και πράξη η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»  χρήσιμων υλικών . Δυστυχώς διαψεύστηκα !!!  ΄Εχουμε φτάσει στο κατώτατο σημείο ξεφτίλας σ’ όλη την Ευρώπη , και κινδυνεύουμε , μαζί με όλα μας τα χάλια , να πληρώνουμε και πρόστιμα γιατί δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε τα στερεά απόβλητα .
Επανειλημμένα με άρθρα μου στον τοπικό Τύπο και αλλού , και με παρεμβάσεις , με εκδόσεις Ημερολογίων , με θέατρα , με θεματικές καρναβαλικές συμμετοχές στην Πάτρα και σε τοπικές διοργανώσεις , με παρεμβάσεις σε συνεδριάσεις του Δήμου , επιδιώξαμε να πείσουμε την τοπική Αυτοδιοίκηση  για την αναγκαιότητα και την πολλαπλή ωφελιμότητα απ’ την «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»  . Μου είχε αρέσει μία τοποθέτηση ενός μαθητή μου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου : « Καλά εμείς , ως Σχολείο από το 1993 κάνουμε «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» , εσείς ένας Δήμος ολόκληρος δεν μπορείτε να κάνετε ;»
΄Ολοι γνωρίζουν ότι το 80% του συνόλου των στερεών αποβλήτων ( των απορριμμάτων) , είναι άμεσα αξιοποιήσιμα . Ας δούμε για άλλη μια φορά τα απορρίμματά μας : Το  7,3% είναι πλαστικά  , το 35,6% είναι χαρτί   , το 8,7% είναι μέταλλα , το 8,4% είναι γυαλί , το 40% είναι άλλες ουσίες , απ’ τις οποίες με δική μου παρατήρηση λέω ότι το 20% είναι οργανικές ουσίες .(Πηγή :ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – Ι. Φραντζής  Δεκέμβριος 1991 ) . Είναι όλα τα υλικά αξιοποιήσιμα και αξιοποιητέα , όταν μάλιστα αντιμετωπίζουμε και το φάσμα της χρεωκοπίας ! Τι άλλο περιμένουμε για να συνέλθουμε και να λογικευτούμε ;
Πολλά κείμενα είχαν δει στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας με τον τίτλο : « Τα σκουπίδια είναι χρυσάφι  ! » Ας δούμε το κοστολόγιο : Το χαρτί = 3 λεπτά το κιλό  . Το πλαστικό 3 λεπτά το κιλό . Το αλουμίνιο 1 Ευρώ το κιλό . Το γυαλί 3 λεπτά το κιλό . Τα άλλα μέταλλα ευτυχώς γυρίζουν και τα παίρνουν οι αθίγγανοι . Στο Σχολείο μας για τους 7 τόνους χαρτί που παραδίδαμε εισπράτταμε 180 Ευρώ και τα αξιοποιούσαμε προμηθευόμενοι βιβλία και εξοπλιστικό υλικό . « Εμείς με τα σκουπίδια επενδύουμε στον Πολιτισμό» , λέγαμε !
Πριν από κάποια χρόνια είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι… «δεματοποιητές» ! ΄Ετσι τους είπαν . Είχα αρθρογραφήσει σχετικά και τους είχα αποκαλέσει : Χώρους ΄Εκθεσης Συσκευασμένου Τομέα Απορριμμάτων . Πού θα τους τοποθετούσαν και για πόσο ; Προχθές άκουσα από κάποιο Δήμαρχο ότι θα τα στέλνουμε στη Γερμανία για αξιοποίηση !!! Είμαστε ασυναγώνιστοι σε αρνητικές επιδόσεις .
΄Ηδη όλοι έπρεπε να μιλάμε για  «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» . Αντί να αναφερόμαστε σ’ αυτή τη λύση και στη «ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» , ακούμε χίλιες δύο ασυναρτησίες . Στο σπίτι μου δεν παράγω σκουπίδια . Μόνο τα χαρτιά υγείας πετώ , κι αυτά ώσπου να προμηθευτώ καυστήρα με καλό φίλτρο . Το χαρτί το παραδίδω στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» . Τα πλαστικά τα παραδίδω στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» . Τα αλουμινόκουτα και τα άλλα μεταλλικά τα παραδίδω στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» . Τις οργανικές ουσίες τις τοποθετώ στον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΥΛΙΝΔΡΟ» και τις κομποστοποιώ – λιπασματοποιώ  .  Νερό πληρώνω , ανάλογα με την κατανάλωση κυβικών . Ηλεκτρικό ρεύμα πληρώνω , ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνω . Φόρο κατοικίας πληρώνω, ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού .
Αφού δεν παράγω σκουπίδια , γιατί να πληρώνω το ίδιο ποσό με εκείνους που παράγουν τεράστιες ποσότητες ; Είναι άδικο ! Και δε συμβάλλω στη ρύπανση του περιβάλλοντος , και ωφελώ την Οικονομία της Χώρας και την Κοινωνία , ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΟΥΜΑΙ ;;;
Ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με την ποσότητα των σκουπιδιών  που παράγει !
Είναι πια καιρός να κινητοποιηθούμε όλοι μας  ( Σχολεία – Τοπική Αυτοδιοίκηση – Μέσα Ενημέρωσης ) , προς την υλοποίηση του Προγράμματος της  «ΜΗΔΕΝΙΚΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» , της  «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» και «ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» . Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα . Τα σκουπίδια είναι χρυσάφι . Τα σκουπίδια είναι αξιοποιήσιμα  . Τα σκουπίδια είναι αξιοποιητέα .
Θανάσης Παριώτης
http://blogs.sch.gr/diogenis
Δάσκαλος – Ναύπλιο

Tags: , , , ,

0 Responses to “Είναι τόσο δύσκολο ;”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks