Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες

Επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Σύμφωνα με πληροφορίες ποσό που θα ξεκινά από τα 180 ή τα 200 ευρώ και ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι μπορεί να φτάνει έως τα 360 ευρώ, θα δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι διακόπτουν την δραστηριότητά τους λόγω κρίσης.


Στην ουρά για το επίδομα βρίσκονται ήδη χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο το 2013, ενώ χρήση του μέτρου αναμένεται να κάνουν περίπου 15.000 άνεργοι.
Ο αριθμός των δικαιούχων είναι περιορισμένος, γιατί τα διαθέσιμα του ΟΑΕΕ δεν επαρκούν ώστε να χρηματοδοτηθεί πλήρως και σε μεγάλη κλίμακα η καταβολή επιδομάτων ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" με τα κριτήρια που θεσπίζονται, το επίδομα δεν θα είναι το ίδιο για όλους, αλλά θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα έτη πληρωμής εισφορών. Το επίδομα για τους ανέργους επαγγελματίες θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, καθώς οι εισφορές που πληρώνουν οι μισθωτοί για ανεργία είναι υψηλότερες από τα 10 ευρώ που καταβάλλουν στο ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Ε.Τ. το ποσό θα ξεκινά τα 200 ευρώ, ενώ θα κλιμακώνεται έως τα 360 ευρώ, ανάλογα με τα έτη πληρωμής εισφορών.
Επίσης, η διάρκεια του επιδόματος εξετάζεται να ξεκινά από τους τρεις μήνες και ανάλογα με τα κριτήρια που πληρούν οι δικαιούχοι να φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο.
Το νέο μέτρο τίθεται επί τάπητος σε σημερινή σύσκεψη στο υπ. Εργασίας υπό τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση με τις διοικήσεις των Ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα που μπήκαν στον "κουμπαρά" του ΟΑΕΕ από την μηνιαία εισφορά ανεργίας των 10 ευρώ που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2011 και μετά φτάνουν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά τα κριτήρια:
* Ελάχιστο χρόνο πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ. Εξετάζεται να είναι πάνω από 5 χρόνια και άνω.
* Κλιμακωτή αύξηση του βοηθήματος έως τα 360 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
* Ελάχιστη διάρκεια καταβολής του επιδόματος τους 3 μήνες και μέγιστη τους 12 μήνες.
Ενίσχυση 1,3 εκατ. ευρώ
Εν τω μεταξύ την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στους ανέργους και μη επιδοτούμενους ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ενέκρινε ο υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το επίδομα δίνεται σε ασφαλισμένους, των οποίων η επιδότηση, λόγω τακτικής ανεργίας ή επίσχεσης, τερματίστηκε μέσα στο 7μηνο, πριν την 1η Δεκεμβρίου του 2012 και εφόσον από την λήξη της επιδότησής του και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, δεν έχουν εργαστεί σε άλλο εργοδότη με οποιαδήποτε σχέση εργασίας για 2 μήνες.

Tags: , , ,

0 Responses to “Επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks