Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο Σόιμπλε συ-ζητάει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ


Ο ακροδεξιός ταλιμπαν του νεοφιλελευθερισμού Σοιμπλε κάνει το θεατρικό εκβιασμό στη Κύπρο αυτή τη φορά. Στην ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΑΣΕ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΩΔΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Η γερμανική κυβέρνηση προφανώς εγκαταλείπει την αρνητική της στάση στο ζήτημα της διάσωσης της Κύπρου, συμπεραίνει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις, ωστόσο η πίεση των ευρωπαίων εταίρων, της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι τόσο ισχυρή που η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συναινέσει σε ένα πακέτο στήριξης της Κύπρου.


Αβέβαιη η έγκριση του πακέτου στο γερμανικό κοινοβούλιο

H πιθανότητα αυτή αυξάνεται με δεδομένο ότι η Λευκωσία εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, ενώ όλα δείχνουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου είναι μικρότερες από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Τα πράγματα, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Ένα πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Λευκωσία συναντά ισχυρές αντιστάσεις στα γερμανικά κόμματα, καθώς με τα χρήματα της βοήθειας η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες της χώρας. «Οι επιφυλάξεις σχετίζονται με το γεγονός ότι οι τράπεζες αυτές προσέλκυσαν με την χαμηλή φορολογία κεφάλαια στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μισή καρδιά το ξέπλυμα χρήματος, κυρίως από ρώσους καταθέτες», γράφει η εφημερίδα. Η κατάσταση αυτή καθιστά αβέβαιη την έγκριση του πακέτου βοήθειας στη γερμανική βουλή.

Ο Σόιμπλε συζήτησε το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συζήτησε, στο πλαίσιο ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων, ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την νομισματική ένωση, με το επιχείρημα ότι η Κύπρος δεν είναι συστημικά σημαντική. Υπό την έννοια αυτή δεν τίθεται θέμα διάσωσής της. Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζουν πολλοί βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.

Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί της διάσωσης της Κύπρου υπενθυμίζουν ότι είναι θεμιτή η αξίωση της Κύπρου να λάβει βοήθεια και υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, «η κρίση θα επιστρέψει με σφοδρότητα στην ευρωζώνη».Σύμφωνα μάλιστα με εσωτερικό έγγραφο της ευρωζώνης, το οποίο επικαλείται η Süddeutsche Zeitung, έχουν προχωρήσει πολύ οι προετοιμασίες για την έγκριση ενός πακέτου διάσωσης της Κύπρου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται: «Εκτιμούμε ότι η οριστική συμφωνία για ένα πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο».

Πηγή Deutsche WelleTags: , , ,

0 Responses to “Ο Σόιμπλε συ-ζητάει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks