Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η δόση θα φέρει χρήματα και στα κόμματα


Της Μαριάνθης Κωνσταντάτου
«Ανάσα» περίπου 15 εκατ. ευρώ στα υπερχρεωμένα κόμματα, που εδώ και μήνες έχουν απλήρωτους εργαζομένους, ενοίκια, προμηθευτές και δόσεις σε δάνεια, δίνει η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ.

Γιατί μπορεί τα χρήματα αυτά να μην σημάνουν αυτόματα και....
τόνωση της ρευστότητας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως παραδέχτηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος, το ίδιο όμως δεν θα ισχύσει για τα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση για να «ξεπαγώσουν» η τρίτη και η τέταρτη δόση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα για το 2012, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είχαν δοθεί αφού όπως χαρακτηριστικά έλεγαν από το Υπουργείο Εσωτερικών «τα λεφτά δεν υπήρχαν». Απώτατο χρονικό όριο για την καταβολή των χρημάτων προς τα κόμματα αποτελεί η 31η Δεκεμβρίου, καθώς αν δεν έχουν δοθεί μέχρι τότε, χάνονται.

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν τα κόμματα ανέρχεται σε 15.440.000 ευρώ, το ζήτημα όμως που ανακύπτει έχει να κάνει με το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά.

Ο τρόπος με τον οποίο θα μοιραστούν, αν δηλαδή θα δοθούν με βάση τα εκλογικά ποσοστά του 2009 ή με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Ιουνίου του 2012, δημιουργεί ισχυρές «αντίρροπες» δυνάμεις ανάμεσα στα κόμματα.

Από την μία πλευρά βρίσκονται τα κόμματα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ αλλά και η ΝΔ, που επιθυμούν οι υπολογισμοί να γίνουν με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2009 καθώς έτσι θα εξασφαλίσουν πολλά εκατ. ευρώ επιπλέον και από την άλλη πλευρά οι πολιτικές δυνάμεις όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά που, αν δεν ληφθούν υπόψη τα ποσοστά των πρόσφατων εκλογών του 2012 μένουν στην πραγματικότητα «εκτός μοιρασιάς» και χάνουν αρκετά εκατ. ευρώ.
 
Με δεδομένη μάλιστα τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά σχεδόν όλων των κομμάτων, ειδικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα χρέη των οποίων προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, το θέμα αποτελεί αναμφισβήτητα «καυτή πατάτα».

«Το θέμα μας ξεπερνάει» απαντάνε από το Υπουργείο Εσωτερικών, «δείχνοντας» ουσιαστικά προς την κατεύθυνση του Μαξίμου. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές φαίνεται ότι η απόφαση για «ξεπάγωμα» της δόσης και διανομή της με βάση τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών του 2009 έχει ήδη κλειδώσει.

Αναλυτικά, ο ν. 3023/2002, που αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για την κατανομή της ετησίας κρατικής χρηματοδότησης, προβλέπει ότι το ύψος της ορίζεται ως ποσοστό επί των εσόδων του κρατικού προυπολογισμού (1,02 τοις χιλίοις για το 2012), ενώ παράλληλα προβλέπει και τον τρόπο που το ποσό αυτό κατανέμεται στα κόμματα. Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθήθηκε μέχρι το 2010 , ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχούσε σε κάθε κόμμα καταβαλόταν από το Υπουργείο Εσωτερικών στην αρχή κάθε έτους, τον Ιανουάριο και υπολογιζόταν με βάση τα ποσοστά των πιο πρόσφατων εκλογών.

Ωστόσο, μετά το 2010, και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης από τον κ. Γιάννη Ραγκούση, τα χρήματα άρχισαν να καταβάλλονται στα κόμματα σε τέσσερις ισόποσες δόσεις ανα τρίμηνο, με βάση όμως τον υπολογισμό που γίνεται τον Ιανουάριο κάθε έτους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το 2012 οι δύο πρώτες δόσεις (πρώτο και δεύτερο τρίμηνο), που ήδη τα κόμματα έχουν εισπράξει, δόθηκαν με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009, εφόσον ακόμα δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του Ιουνίου. Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι αν οι δύο τελευταίες δόσεις του τρέχοντος έτους θα δοθούν με βάση τα ίδια ποσοστά (εκείνα δηλαδή του 2009), όπως έγινε με τις δύο πρώτες δόσεις, ή με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2012.

Στην περίπτωση που τηρηθεί το γράμμα του νόμου, λύση η οποία όπως φαίνεται προς το παρόν προκρίνεται και τα χρήματα δηλαδή δοθούν με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2009, ο «μεγάλος κερδισμένος» θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θα ωφεληθεί με το εξωπραγματικό ποσό των 4.258.629 ευρώ που δικαιούται ως... πρώτο κόμμα που ήταν το 2009! Κερδισμένοι σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι όμως τόσο το ΚΚΕ (θα κερδίσει 558.691 ευρώ), όσο και η ΝΔ (θα κερδίσει 619.530) καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι (θα κερδίσουν 171.555 ευρώ) αλλά και ο ΛΑΟΣ (θα κερδίσει 902.385), παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι εκτός Βουλής.

Μεγάλος χαμένος αντίθετα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 4,6% στις εκλογές του 2009 «εκτινάχτηκε» στο 26,89% (χάνει 2.763.550 ευρώ), αλλά και ο Φώτης Κουβέλης (χάνει 1.164.776 ευρώ). Χαμένα θα είναι όμως και τα υπόλοιπα κόμματα που για πρώτη φορά μπήκαν στη Βουλή το 2012, δηλαδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (χάνουν 1.330.059) και η Χρυσή Αυγή (χάνει 1.252.404), τα οποία στην περίπτωση που τα χρήματα μοιραστούν με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2009, δεν θα εισπράξουν ούτε 1 ευρώ.

Από:  real.gr
Διαβάζοντας αυτό το άρθρο- σας παραθέτω  μια ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη και την πρόταση του, για πολιτική εκστρατεία που θα ειχε σκοπο ενα δημοψήφισμα  με θεμα την κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων...

Χωρίς οικονομική αυτονομία δεν έχουμε και πολιτική αυτονομία...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Από την ομιλία του στην Ρόδο)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


Μια έκφραση της Παρακμής είναι ο Πολιτικός Αναλφαβητισμός.

Είναι ορατός, κυρίαρχος στους αντιπροσώπους, στους αντιπροσωπευόμενους, στα λεγόμενα κινήματα, στο διαδίκτυο, στις συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις. Η δική μου Πολιτική διαδρομή μετά το 1974 είναι η σύγκρουση με τον Πολιτικό Αναλφαβηματισμό.

Αυτήν την σύγκρουση, το μέτωπο ανοίγει, συνεχίζει το βιβλίο μου «Ελληνική Πολιτική Παιδεία». Από αυτό πρέπει να αρχίσουμε.

Η άλλη έκφραση της παρακμής είναι η συνάθροιση στο Κοινοβούλιο των υπολειμμάτων, των προϊόντων μίας ελεγχόμενης, πιλοταρισμένης, μπλοκαρισμένης δημοκρατίας. Θα υπήρχε στο Κοινοβούλιο η Χρυσή Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ, η επίσης φιλοκεμαλική ΔΗΜΑΡ, η Pepsi και η Cola (οι τελευταίες θα ήταν εκτός νόμου) αν είχαμε Δημοκρατία, αν ήμασταν φυσιολογική και όχι ελεγχόμενη χώρα; Κάθε έντιμος, καλλιεργημένος και προοδευτικός πολίτης θα σας έλεγε όχι.

Παρ’ όλη την αγωνιώδη προσπάθεια των εξωθεσμικών και εξωελλαδικών μηχανισμών που οδήγησαν την χώρα στην παρακμή, να την κρατήσουν ελεγχόμενη, διαμέσου της συντήρησης και ανακύκλωσης του παλιού, τα προϊόντα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. Προσπαθούν να βρουν, να τα βάλουν διάφορα περιτυλίγματα όχι με πολιτικούς τρόπους αλλά παπατζίδικους, του κοτετσιού θα έλεγα. Να τα παρουσιάσουν νέα. Παραδείγματα πολλά.

Άλλο όμως Πολιτική ζωή και άλλο Κοτέτσια.

Το πρώτο βήμα για την αυθεντική Πολιτική Αναγέννηση, την Πολιτική Αλλαγή και Πολιτική Αναγέννηση της χώρας είναι η κατάργηση της Δημόσιας χρηματοδότησης των Κομμάτων, των Κομμάτων μη Κομμάτων. Είναι το άνοιγμα μιας πολιτικής, μορφωτικής, ηθικής συζήτησης, μιας πολιτικής εκστρατείας στο διαδίκτυο, στην κοινωνία, στις Πόλεις, στις Περιφέρειες, στα Πανεπιστήμια, τα εργοστάσια, τους χώρους δουλειάς, στις πλατείες που θα καταλήξει σε ένα Δημοψήφισμα για την κατάργηση της Δημόσιας χρηματοδότησης και την επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν. Χωρίς την Πολιτική Κάθαρση, την Πολιτική Αναγέννηση, την Πολιτική Επαναθεμελίωση της χώρας δεν υπάρχει μέλλον.

Τόσο το «Ελληνική Πολιτική Παιδεία» όσο και το «Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΚΚΚΑΣΟΡ, ο Εκφυλισμός ενός Ιστορικού Εγχειρήματος» είναι μια ακτινογραφία των παθολογιών των κομμάτων μη κομμάτων αλλά και η χάραξη των δρόμων της μορφωτικής, ηθικής, πολιτικής αναγέννησης και επαναθεμελίωσης. Η ανάκτηση της σχέσης των Ελλήνων με την Αληθινή Πολιτική.

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν για την Δημόσια χρηματοδότηση είναι το εξής. Τι κάνουν τα κόμματα μη κόμματα, αυτά τα χρήματα; Πού καταλήγουν αυτά τα χρήματα; Έχουν να επιδείξουν μια σοβαρή, μορφωτική, πολιτική πρωτοβουλία και παραγωγή; Η πραγματικότητα λέει καμία. Στο ζήτημα μάλιστα της παραγωγής έχω πολύ αρνητικές εμπειρίες που χαρακτηρίζουν περιθωριακές – στο βιβλίο μου χρησιμοποιώ και άλλους Επιστημονικούς όρους – πραγματικότητες.

Παρατήρησα ότι στην φετινή παρακμιακή παράσταση της λεγόμενης Έκθεσης Θεσσαλονίκης είχαμε την ταινία «ο Γιωργάκης2». Η κλοπή ιδεών, προτάσεων, λέξεων που χαρακτηρίζουν πλέον την πολιτική, ιστορική μου ταυτότητα. Αντί λοιπόν να ομολογήσουν ότι είναι αγράμματοι, αντί να παράγουν, κλέβουν. Το έκανε ο υιός χρόνια πριν στην έκθεση κατά ένα πολύ θρασύ, μαφιόζικο, καουμπόικο τρόπο. Στις Η.Π.Α. βέβαια θα τον έστελναν αμέσως σπίτι του. Στις μπανανίες προστατεύουν, προωθούν τους Γιωργάκηδες. Τους αποσύρουν όταν κάνουν την ζημιά.

Προκύπτει επίσης και μια άλλη διάσταση. Πως μπορείς να χύνεις δάκρυα του γνωστού ζώου της Ζούγκλας της Αφρικής και των ποταμιών της, να κραυγάζεις άναρθρα, να επιδεικνύεις τα πόδια και τελευταία τα μπράτσα σου για τις περικοπές των συντάξεων, για «τον δυστυχή λαό» και την ίδια στιγμή να εισπράττεις δημόσια χρήματα για την ατομική, ιδιωτική, συλλογική συντήρηση και ευημερία της πλέον ανίκανης μη παραγωγικής, πολιτικής κάστας της Ευρώπης.

Τις κύριες υπεύθυνες για την παρακμή αριστεροδεξιές νομενκλατούρες.
Οι νέοι του Διαδικτύου, των Σχολείων, οι Πολίτες που θέλουν να επιστρέψουν στην ιστορία και την Πόλη ως Πολίτες, μπορούν να αρχίσουν αυτήν την Πολιτική Εκστρατεία και Πολιτική Συζήτηση προβάλλοντας τον εξής ορίζοντα. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ. ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

Αυτός είναι ένας από τους δρόμους. Στο βιβλίο μου προτείνω τους άλλους για την επιστροφή της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ και της ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ στην χώρα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να αρχίσει να σκέφτεται. Αν σκεφτόσασταν ελεύθερα δεν θα φθάναμε εδώ. Θα ήμασταν αλλού.

Εκεί που σας πρότεινα επί δεκαετίες, όχι μόνο στην ομιλία μου του 1996.



Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Tags: , , ,

0 Responses to “Η δόση θα φέρει χρήματα και στα κόμματα”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks