Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Δωράκι 4 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή είναι ίσως ένα από τα σκληρότερα της μεταπολίτευσης. Πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι μέτρα σοκ, ενώ το βάρος της φορολογίας καλούνται να σηκώσουν για ακόμη μια φορά οι συνήθεις ύποπτοι: Μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς επίσης και μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις αφήνονται στο απυρόβλητο, όπως άλλωστε γίνεται χρόνια τώρα. Τους ίδιους ανθρώπους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, με υπουργούς Οικονομικών, να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον.
Το νέο φορολογικό περιλαμβάνει όμως και μια κρυφή λεπτομέρεια. Εάν ανατρέξει κανείς προσεκτικά στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου θα διαπιστώσει ότι προβλέπονται ευνοϊκές διατάξεις για τις τράπεζες, εξαιτίας της συμμετοχής τους στο PSI.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίσουν τις ζημίες που υπέστησαν από το «κούρεμα» και την επαναγορά των ομολόγων του Δημοσίου με τον φόρο εισοδήματος μελλοντικών χρήσεων για τα επόμενα 30 έτη. Κάτι που σημαίνει ότι το όφελος για τους τραπεζίτες μπορεί να φθάσει υπό προϋποθέσεις τα 4 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει ένα πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2008 προκειμένου να μην καταρρεύσουν. Δίχως όμως να πράττουν το αυτονόητο: Να στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι έχει διαφορετική γνώμη. Αλλά είπαμε, τα πάντα όλα για τους τραπεζίτες, ακόμη και εάν ο μέσος πολίτης υποφέρει.
http://www.koutipandoras.gr

Tags: , , ,

0 Responses to “Δωράκι 4 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks