Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ευρωπαϊκός Εμφύλιος





   Στο χείλος του γκρεμού με εμφανή τα σημάδια της αποσύνθεσης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος ,Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται αντιμέτωπη με το αναδυόμενο γάλλο-ιταλικό μέτωπο. 
   Για Ευρώπη δυο ταχυτήτων είχε μιλήσει η κυρία Μέρκελ πριν την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών , τονίζοντας πως η ενοποίηση μέσω δημοσιονομικών μέτρων είναι απαραίτητη καθώς μια άλλη οδός θα οδηγούσε σε διάσπαση της ένωσης, προσπαθώντας να προκαταβάλει τα αποτελέσματα της. Η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε  βρίσκει τελικά την Άνγκελα Μέρκελ ηττημένη μπροστά στη «συμμαχία» Ιταλίας και Ισπανίας  .  Η κυρία Μέρκελ οδηγήθηκε σε συμβιβασμό και σε υπογραφή της  στο κείμενο συμπερασμάτων της  Συνόδου που ρητά επιτρέπει την  απευθείας χρηματοδότηση των  ασθενέστερων ευρωπαϊκών οικονομιών από  τα Ταμεία και τους Μηχανισμούς Διάσωσης, όπως και τη χρήση κεφαλαίων του  ΕSM για την αγορά ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
   Παρόλα αυτά κατά πόσο η δήλωση της κυρίας Μέρκελ απέχει από την πραγματικότητα και κατά πόσο θα έπρεπε να θεωρηθεί γεγονός αρνητικό; Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε πως στηρίζεται σε πήλινα πόδια και οι δονήσεις που προκαλεί η παρατεταμένη κρίση φαίνεται πως κλυδωνίζουν τα θεμέλια της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ,αμιγώς, ένωση νομισματική και οικονομική και μάλιστα οικονομιών που διαφέρουν σε ουσιώδη σημεία. Ο πειθαρχημένος Βοράς έρχεται σε αντίθεση με τον εκρηκτικό Νότο. Η σύγκλιση των οικονομιών των κρατών μελών φαντάζει δυσκολότερη μέρα με την ημέρα και αυτό γιατί ο ελλειμματικός Νότος δεν κατάφερε ποτέ να μετατραπεί σε πλεονασματικό Βορά και η κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ως μια συνολική κρίση της ένωσης αλλά ως μια κρίση ελληνική. 
   Η έλλειψη πολιτικού υπόβαθρου στην ένωση προκαλεί αλληλένδετα και περίπλοκα προβλήματα με ελάχιστες προοπτικές αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Είναι όμως η πολιτική ενοποίηση τελικά η λύση; Θέλουμε να γίνουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
   Η κυρία Μέρκελ απειλεί με την πιθανότητα μια Ευρώπης δυο ταχυτήτων μήπως τελικά όμως αυτή η εξέλιξη να τρομάζει την ίδια τη Γερμανία περισσότερο; Στον ιταλικό τύπο γίνονται αναφορές για γεφύρωση της Ρώμης με το Παρίσι με στόχο τη στήριξη της Αθήνας και μάλιστα ταυτόχρονο άνοιγμα στη Μεγάλη Βρετανία. Η Ευρώπη και κυρίως η νότια Ευρώπη είναι καζάνι που σιγοβράζει και η απομόνωση της Γερμανίας μοιάζει να είναι επιτακτική.
   Ευρωπαϊκή Ένωση δυο ταχυτήτων κυρίες και κύριοι , του Νότου και του Βορά. Μια σύμπραξη των “piigs”(Portugal, Ireland, Italy, Greece, Spain) με σύμμαχους τη Γαλλία και τη Βρετανία κατά του σκληρού Βορά της Γερμανίας και των υποστηρικτών της είναι μια ιδέα που αρχίζει να κεντρίζει την προσοχή όλων. Η αδιαπραγμάτευτη στάση της Γερμανίας έχει οδηγήσει σε ολιγωρία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων τη στιγμή που Έλληνες ,και όχι μόνο , πολίτες ζουν τον εφιάλτη της λιτότητας. 
   Όπως έχει δηλώσει και  ο πρώην πρόεδρος της Fed, Αλέν Γκρίνσπαν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNBC, Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει εξαιτίας της μεγάλης διάστασης μεταξύ των χωρών του Νότου και του Βορά."
Θα μπορούσε λοιπόν ο Νότος να υψώσει ανάστημα στον Βορά; Αναρωτηθείτε..
Υπάρχει φυσικός και ορυκτός πλούτος στη νότια Ευρώπη,  υπάρχει και βιομηχανία και ναυτιλία...αλλά πάνω από όλα υπάρχει το φιλότιμο των Ελλήνων , η αίγλη των Ρωμαίων, η επιμονή των Ιβήρων και η μαχητικότητα των Ιρλανδών.
 
Κυρία Μέρκελ μήπως το αντικείμενο του εκβιασμού σας είναι το όπλο της νίκης μας;


Μόνικα Αλεξιάδου

Tags:

0 Responses to “Ευρωπαϊκός Εμφύλιος”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks