Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Συνιστώσες προς κάθε κατεύθυνση Οι σκληροί, η «συνιστώσα της δραχμής», οι όψιμοι ευρωπαϊστές και η στροφή της ηγεσίας

Newsroom Κ, Αθήνα
Του Παναγη Γαλιατσατου
Παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο κόμμα, κανείς δεν θα μπορούσε με σοβαρότητα να υποστηρίξει ότι άνθρωποι σαν τον Γ. Δραγασάκη ή τον Δ. Παπαδημούλη τρομάζουν με τις απόψεις τους τους Eλληνες. Αλλωστε, τις τελευταίες μέρες, τα ηγετικά στελέχη του κόμματος επιχειρούν μια στροφή, αφού δεν έχουν πάψει να επαναλαμβάνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει σταθερά την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η διολίσθηση από την καταγγελία του Μνημονίου στο «όχι μονομερείς ενέργειες» του κ. Δραγασάκη και το «διεκδικούμε αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» του κ. Παπαδημούλη, καταλήγει στο «θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», που είπε ο κ. Τσίπρας στο CNN. Το κατά πόσον αυτή η θέση αποτελεί κοινό τόπο στο ΣΥΡΙΖΑ είναι βεβαίως μια άλλη ιστορία. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συνασπισμός που λειτουργεί ακόμα με βάση την αρχή της ομοφωνίας, και οι επί μέρους συνιστώσες διατηρούν στο ακέραιο τις απόψεις τους, επιτείνοντας έτσι και τις μεταξύ τους αντιφάσεις. Υπάρχει για παράδειγμα, η «συνιστώσα της δραχμής» κι εκείνη «του ευρώ». Διαφωνίες και ενστάσεις στο ευρώ όμως υπάρχουν και εντός του ΣΥΝ.

Ο κ. Π. Λαφαζάνης π.χ. δεν την κρύβει. Εχει υποστηρίξει δημόσια ότι «η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ και η διάλυση της Ευρωζώνης, συνιστούν τη μόνη απάντηση ανάπτυξης και παραγωγικής προοπτικής για την Ελλάδα και την ευρωπεριφέρεια». Μετεκλογικά πάντως δεν παρέκκλινε από την επίσημη γραμμή στα πάνελ, υποστηρίζοντας ότι τα όσα έχει πει για το ευρώ αποτελούν προσωπική του άποψη. Τέτοιες προσαρμογές δεν είναι ασυνήθεις στον ΣΥΝ. Και ο θεωρούμενος ως «σκληρός» του οικονομικού επιτελείου κ. Γ. Μηλιός, εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά παράθυρα αναφανδόν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Στο παρελθόν ωστόσο έχει εκφράσει την άποψη ότι «το νόμισμα δεν αποτελεί ταμπού για την Αριστερά».

Πάντως, η άποψη του κ. Λαφαζάνη για το θέμα δεν είναι προσωπική, αλλά αντιπροσωπευτική για τη μειοψηφική τάση του ΣΥΝ, το λεγόμενο «Αριστερό Ρεύμα». Ενδεικτική γι' αυτό είναι η θέση που κατέθεσε προ του συνεδρίου του 2010 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πλέον κ. Δ. Στρατούλης: «Εάν, όμως, μια κυβέρνηση χώρας μικρής, όπως η Ελλάδα, βρεθεί μόνη της να προωθεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα και αντιμέτωπη με όλο τον υπερεθνικό μηχανισμό της ΟΝΕ και της Ε.Ε., τότε εκ των πραγμάτων θα βρεθεί σε στρατηγικό δίλημμα, για το εάν πρέπει να μείνει ή να φύγει από την ΟΝΕ ή ακόμα και από την Ε.Ε.». Αν πάντως οι κ. Λαφαζάνης, Στρατούλης και Μηλιός δεσμεύονται από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΝ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις συνιστώσες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) η οποία υποστηρίζει ανοικτά ότι ο καπιταλισμός δεν παίρνει διορθώσεις, και ότι ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί με επαναστατική δράση. Η εν λόγω άποψη εκπροσωπείται πλέον και στο κοινοβούλιο από τη βουλευτή στην Α΄ Θεσσαλονίκης, την κ. Ιωάννα Γαϊτάνη. Γενικότερα ο ευρωπαϊσμός δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις συνιστώσες. Σχολιάζοντας τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου η Μάνια Μπαρσέφσκι, της ομάδας «Ρόζα» (που έχει πάρει το όνομα της από τη Ρόζα Λούξεμπουργκ) δήλωσε ότι «μπροστά στο δίλημμα ευρώ ή κοινωνικά δικαιώματα (και αντιστοίχως παραμονή ή έξοδος από την Ε.Ε.), δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τη δεύτερη επιλογή».

Από άποψη συσχετισμών ισχύος, πάντως, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) του γνωστού Ρούντι Ρινάλντι, εξέλεξε στις τελευταίες εκλογές τρεις βουλευτές. Η ΚΟΕ που ευαγγελίζεται τον «επαναστατικό μαρξισμό» κατέβηκε στις εκλογές με στόχο μια «Ευρώπη χωρίς Ευρωπαϊκή Ενωση» την οποία θεωρεί «βασικό μηχανισμό επιβολής του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα». Αν σε όλους αυτούς προσθέσει κανείς τη Νάντια Βαλαβάνη, η οποία προέρχεται από το Μέτωπο Ανατροπής, του Αλέκου Αλαβάνου, και της οποίας η θέση είναι «καμιά θυσία για το ευρώ» αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει με 7 - για να το πούμε κομψά - «ευρωσκεπτικιστές» σε μια κοινοβουλευτική ομάδα των 52...

Tags:

0 Responses to “ΣΥΡΙΖΑ: Συνιστώσες προς κάθε κατεύθυνση Οι σκληροί, η «συνιστώσα της δραχμής», οι όψιμοι ευρωπαϊστές και η στροφή της ηγεσίας”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks