Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Υπάρχει άλλος δρόμος;;;

Στις τηλεοράσεις, αλλα και σε χώρους συζητήσεις  έχει στηθεί ενα σκηνικό διαλόγου εαν το μνημόνιο είναι η μοναδική λύση ή οχι. Εαν μπορούμε να φύγουμε απο το μνημόνιο χωρίς να φύγουμε απο το ευρώ, και εαν αυτο ειναι εφικτό. Εαν οι εταίροι μας μπορουν να μας διώξουν ή οχι απο την Ευρωπη κτλ.. 
Θεωρώ οτι μονόδρομος δεν υπάρχει.
Πιστεύω οτι δεν υπαρχει μονόδρομος και  η ηγεμονική στάση μας για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου θα ειναι και αυτη που θα μπορέσει να καταφέρει την επαναδιαπραγμάτευση με την εξωτερική κλεπτοκρατια. Αλλά αυτό δεν μπορει να το κανει η εσωτερική κλεπτοκρατια που κυβέρνησε την χωρα.
Υιοθετώ τις οικονομικές προτάσεις του Γιάννη Βαρουφάκη στην συνεχεία για το πως μπορούμε εσωτερικά  αλλα και ευρωπαϊκά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.


1ον: Θα πρέπει να έχουμε συνολική ευρωπαϊκή πρόταση και για τους αλλους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονται στην ιδια θεση με εμας ωστε να γινουν σύμμαχοι μας στην πίεση που ασκείται στις φιλο-γερμανικες πολιτικες.


Βασικές αρχές αυτής της συνολικής λύσης πρέπει να είναι:

(α) Να μην πληρώνει τον λογαριασμό ο γερμανός φορολογούμενος αλλά το κατά Μάαστριχτ δημόσιο χρέος να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό χρέος (από την ΕΚΤ) το οποίο θα αποπληρώνουν τα κράτη-μέλη με επιτόκια που θα εξασφαλίσει για αυτά η ΕΚΤ

(β) Να σταματήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις να ασχολούνται με τις τράπεζες οι οποίες περνούν σε ευρωπαϊκό έλεγχο (δηλαδή να τις αναλάβει ως προς την επανακεφαλαιοποίηση, έλεγχο και διοίκηση – τουλάχιστον όσες δεχθούν σημαντικά ευρωπαϊκά κεφάλαια – το EFSF)

(γ) Να συνεργαστεί η ΕΚΤ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (εκδίδοντας ομόλογα και η μία και η άλλη) στην εκπόνηση ενός Ευρωπαϊκού Νιου Ντηλ (επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την εξισορρόπιση της ενδοε-ευρωπαϊκής  ανταγωνιστικότητας)

(δ) Δέσμευση των χωρών-μελών, στον βαθμό που ισχύσουν τα πιο πάνω (και εξευρωπαϊστεί μεγάλο μέρος του χρέους, οι επενδύσεις και το τραπεζικό σύστημα), να ισοσκελίζουν μόνιμα τον προϋπολογισμό τους.



2ον: Επαναδιαπραγμάτευση εντός του ευρω και άρνηση της δόσης του δανείου σαν μοχλός πίεσης ως όπλο διαπραγμάτευσης.


Θα πρέπει να έχουμε συνολική λύση και σχέδιο για την χώρα μας στην περίπτωση που δεν δεχθούν τους όρους του μνημονίου και να παμε ηγεμονικά να μιλήσουμε στην κ.Μερκελ και σε ολη την Ευρώπη. 
Για το χρέος της χώρας δεν έχουν ευθύνη μονο οι διεφθαρμένες κυβερνησεις και το πελατειακό κράτος. Αλλα η συνολικη διαφθορά και των γερμανικών και οχι μονο επιχειρήσεων πχ. siemens που έχουν ευθύνη για την αύξηση των δαπανών της χώρας μας και την αύξηση του χρέους και μπορούμε να θεσουμε ζητήματα θεσμικα για το σύνολο των κανόνων λειτουργίας της ευρωπαϊκής ένωσης και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολο της ευρωζωνης ώστε να καταστήσουμε υπόλογους και συνυπεύθυνους τις ηγεσίες για το χρέος της χώρας μας και των υπολοίπων χωρών και για την κρίση της ευρωζωνης. Να θέσουμε και να στρέψουμε  την συζήτηση σε πρόβλημα της ευρωζωνης και της ευρωπαϊκής ένωσης. Το πρόβλημα δεν ειναι ελληνικό αλλά ειναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό.


Η λύση θα ειναι Ευρωπαϊκή για την Ελλάδα και όχι Ελληνική.
 Πρέπει να τεθεί το ζήτημα για το  θεσμικό πλαίσιο κανόνων  και  λειτουργίας της ευρωζωνης και της συνολικής πολιτικής των αποφάσεων αλλά και στους κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν είμαστε εμείς υπόλογοι για το χρέος ή την χρεωκοπία της χώρας ή την  κρίση στην ευρωπαϊκή ένωση  αλλα το σύνολο της ευρωπαϊκής ένωσης  και της πολιτικής που εφάρμοσε αυτά τα χρόνια και κυρίως οσοι ειχαν μεγαλύτερο λογο στις αποφάσεις της και σε αυτό φαίνεται το έλλειμμα της  δημοκρατικής λειτουργίας αλλα και ισονομίας μεταξύ των λαών της Ευρωπης στην λήψη των αποφάσεων και την συνολική στρατηγική της ευρωπης.
Η Ευρωπη είναι μια καθαρά ελληνικη υπόθεση.
Πρέπει να συζητήσουμε για το ζήτημα διαφθοράς και κερδοσκοπίας που επέβαλαν  στην χώρα μας τα ξένα κέντρα και να ζητήσουμε εξηγήσεις και απο τις ηγεσίες τους (πχ.αμυντικές δαπάνες).
Πρέπει να τεθουν ζητήματα και για το όφελος του ελληνικού πολιτισμού που έχουν αλλοι ευρωπαϊκοί λαοί και ηγεσίες  απο τον πολιτισμό μας που είναι διάσπαρτος σε ολη την ευρωπη  πχ.μαρμαρα του Παρθενώνα, Αφροδίτη της Μήλου κτλ.και προσφέρουν κέρδη κάθε χρόνο και βοηθούν την ανάπτυξη των κρατών και τις παροχές στους λαούς τους  αλλά και οι υποχρεωσεις των κρατων μελων της ευρωπαϊκής ένωσης πχ. γερμανικές αποζημιώσεις.
Τα μνημόνια που εχουν επιβληθεί στους λαους της ευρωπης εξαθλιώνουν  τις χώρες και τους λαούς και τους καταστούν υποτελείς ξενων συμφερόντων. Η αυτονομία και η ισονομία των λαων πρέπει να ερθει στο επίκεντρο της συζήτησης στην ευρωπαϊκή ένωση.
 Πως μπορεί να γίνουν αυτα, σας ακούω να ρωτάτε όταν η κα Μέρκελ και οι αλλοι δεν θέλει να ακούσει κουβέντα; Γιατί να μας ακούσουν; Γιατί να μας αποτείνουν καν τον λόγο;

Η μόνη  απάντηση είναι ότι θα μας πάρουν στα σοβαρά μόνον αν θέσουμε την επανδιαπραγμάτευση ως προϋπόθεση για να δεχθούμε την νέα δόση από το EFSF. Από εκεί που μας φοβερίζουν ότι δεν θα μας την δώσουν, να ανακοινώσουμε  ότι επιλέγουμε να μην την πάρουμε όσο το «πρόγραμμα» παραβαίνει τους κανόνες της λογικής και επιμένει σε νέα μέτρα που θα γκρεμίσουν ότι έχει μείνει όρθιο στην κοινωνική οικονομία της χώρας (π.χ. νέες μειώσεις κατώτατων μισθών και συντάξεων).
 Βέβαια, για να το πούμε αυτό το «ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε», χωρίς η ρήση μας να αποτελεί μπλόφα, είναι απαραίτητο πρώτα να έχουμε κάνει (εντός των ερχόμενων εβδομάδων) ό,τι απαιτείται ώστε το ελληνικό δημόσιο να μπορεί να «αντέξει» στο επόμενο διάστημα (π.χ. έως τον Δεκέμβριο) χωρίς δανεικά, μέσω της εξάλειψης του πρωτογενούς ελλείμματος, τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Ναι, είναι (α) με μια από-πάνω-προς-τα-κάτω συμπίεση μισθών και συντάξεων που αφήνει ανέπαφα τα χαμηλά εισοδήματα και (β) με την δυνατότητα προ-πληρωμής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος με μεγάλες εκπτώσεις εκ μέρους των φορολογουμένων .(γ) Μεγάλος έλεγχος των εισαγωγών, πρώτα θα εξαντλούνται τα δικά μας αποθέματα και μετά θα εισάγουμε για να μπορέσει να μην φεύγει συνάλλαγμα.

δ) Εθνικό σχεδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για ενα αλλο μοντέλο ανάπτυξης ωστε η χωρα να καταστεί αυτόνομη παραγωγικά  ωστε να μπορει να σταθει στα ποδια της το οποιο προφανώς θα πρεπει να προετοιμαστεί στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να γίνει άμεσα πχ.σε 5 μήνες.


ε) Ενα εθνικό σχεδιο επανασχεδίασης και λειτουργίας των θεσμών και του πολιτισμού.Με τον ορο πολιτισμό  δεν εννοώ  τις  τέχνες και τα γράμματα αλλά οι κανόνες,οι θεσμοί, η κουλτούρα, οι αρχές  που διέπουν ενα κράτος. Γιατί η ανομία, η έλλειψη δίκαιου φορολογικού συστήματος,η έλλειψη παιδείας, το πελατειακό κράτος, σχεσεις κομμάτων -κράτους, η έλλειψη ελέγχου διανομής  πόρων, η εφαρμογή των νόμων  και των λειτουργιών του κράτους , κτλ έφεραν την χρεωκοπία. Οι θεσμοί(ο πολιτισμός)  εφεραν κυρίως την χώρα στην χρεωκοπία και όχι μόνο το έλλειμμα ανάπτυξης.

Στόχος είναι να κρατηθεί η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα ζωντανή έως ότου η Ευρώπη, υπό την επιρροή της αλλαγής σκηνικού που επέφερε η νίκη Hollande (καθώς και η καθίζηση των Μνημονιακών κομμάτων στην Ελλάδα), αλλα και οι εξελίξεις σε ολη την Ευρώπη και  στη  Γερμάνια  αλλάξει ρώτα. Είναι σίγουρο: η σημερινή ρώτα (που συνθλίβει χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία) δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Το ζητούμενο είναι να επιβιώσουμε έως τότε, έως ότου το ευρωπαϊκό τοπίο αρχίσει να ξεκαθαρίζει, όσο γίνεται με λιγότερα θύματα. Αρα τα ζητήματα είναι: (α) το πως θα ετοιμαστεί η χώρα ώστε να «αντέξει» όσο η άρνησή μας να πάρουμε την επόμενη δόση και η ηγεμονική διαπραγμάτευση  πυροδοτήσει μια Μεγάλη Ευρωπαϊκή Διαπραγμάτευση,  (β) ποια θα είναι η δική μας, η ελληνική, τοποθέτηση στην διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης και (γ) ποια θα είναι η εσωτερική μας διεργασία στο εθνικό  σχέδιο ανάπτυξης και θεσμών ώστε να γίνουμε  κράτος και οχι ξέφραγο αμπέλι...






άρθρο απο Γιάννη Φουρνάρο


Tags:

0 Responses to “Υπάρχει άλλος δρόμος;;;”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks