Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Όταν τα δυο μεγάλα κόμματα προετοιμάζουν εκλογές τον Ιούνιο


Όταν τα δυο μεγάλα κόμματα προετοιμάζουν εκλογές τον Ιούνιο
Πρώτα άρχισε να κυκλοφορεί σαν φήμη. Ύστερα κάποια κομματικά επιτελεία άρχισαν δειλά-δειλά να την επιβεβαιώνουν. Μετά ξεκίνησαν να επιχειρηματολογούν επ’ αυτού. Κάποιοι βρήκαν αφορμή να μιλούν για εκτόνωση. Και αργότερα εξέφρασαν την πεποίθηση πως οι πολίτες θα επανέλθουν στα «συγκαλά τους»   και θα επαναστρατήσουν στο δρόμο που τους έχουν προδιαγράψει.
Και αυτό το «αργότερα» τα ίδια επιτελεία το προσδιόρισαν για τις 17 Ιουνίου. Η ημερομηνία δηλαδή διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών, αν δεν υπάρξει την 7η Μάιου βιώσιμη κυβέρνηση. 

Βέβαια ο όρος «βιώσιμη» κυβέρνηση παραμένει κάπως απροσδιόριστος, σύμφωνα πάντα με τα μεγάλα κόμματα. Δεν πρόκειται απλά για το σχηματισμό μια πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, αλλά κυρίως για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του μνημονίου. Οι κομματικοί μηχανισμοί αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε πως αυτή  η περίπτωση φαντάζει πιθανή, αν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν καταφέρνουν να προσεγγίσουν από κοινού το πολυπόθητο για κείνα 50%. Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή με την απαξίωση που γνωρίζουν αυτά τα κόμματα, αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο. Αν συνυπολογίσει επίσης κανείς πως όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις που φιλοδοξούν να κερδίσουν την είσοδο τους στο ελληνικό κοινοβούλιο δηλώνουν αντιμνημονιακές (πλην του ΛΑΟΣ που είναι πάντα απρόβλεπτο) φαίνεται πλέον σχεδόν ανέφικτο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που να επιδιώκει να συνεχίσει το πρόγραμμα της τρόικας.      
Αυτό βέβαια που δεν απασχολεί καθόλου μάλλον  τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, είναι το τι θέλουν τελικά οι πολίτες να εκφράσουν. Γιατί αμφότερα ως κόμματα που ορίζουν τις τύχες μας εδώ και τόσα χρόνια, θα έπρεπε τουλάχιστον θεωρητικά να προβληματιστούν έστω και λίγο από την απαξίωση και την αποδοκιμασία που βιώνουν. Να αναλογιστούν ρε παιδί μου, πως κάτι δεν κάνουν καλά αντικρίζοντας το πρόσωπο τους στον καθρέφτη. Να σκεφτούν πως ο κόσμος δεν το γουστάρει αυτό το μνημόνιο, όχι γιατί ξύπνησε ένα πρωί στραβά, αλλά γιατί πλήγεται άμεσα εξαιτίας του. Γιατί το μέλλον μιας γενιάς είναι ήδη υποθηκευμένο. Γιατί οι πολιτικές τους απέτυχαν. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν τους πέρασε όμως από το μυαλό, ώστε να το εκφράσουν δημόσια. Αντ’ αυτού επιμένουν να ευαγγελίζονται τους αγώνες τους μέσω τον διαπραγματεύσεων που προχώρησαν με τον κάθε Σόιμπλε. Και επίσης κάνουν ήδη σχέδια για επαναληπτικές εκλογές στις 17 Ιουνίου μήπως και μας αλλάξουν τη γνώμη. Μήπως και εκτονωθούμε όπως σιγοψιθυρίζουν και ύστερα επανέλθουμε στην πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν.  
 Οι εκλογές όμως δεν είναι ούτε γήπεδο, ούτε τσίρκο, ούτε κάποιο άλλο μέσο εκτόνωσης. Η ψήφος είναι πολιτική πράξη. Αυτό ορίζει η δημοκρατία. Και είναι εξοργιστικά παράλογο, να ακούς να σου λένε εμμέσως πλην σαφώς, «εκτονώσου τώρα και μετά ξαναέλα σε μας .» Δε νομίζω πως οι πολίτες θα βγάλουν το άχτι τους ή θα νιώσουν μια κρυφή ηδονή αν δουν το βράδυ της 6ης Μαΐου, τα δύο μεγάλα κόμματα να μετατρέπονται σε μικρά και να καταποντίζονται. Δεν υπάρχει κάποιο άμεσο προσωπικό απωθημένο. Αυτό που επιδιώκουν οι πολίτες στρεφόμενοι αλλού είναι μια αλλαγή πολιτικής. Αυτό που δηλώνουν είναι πως δεν αντέχουν τον δρόμο προς την εξαθλίωση. Υποφέρουν. Βλέπουν τα παιδιά τους να μεταναστεύουν. Θέλουν κάτι να αλλάξει. Ξέρουν πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την οικονομική υποδούλωση. Δεν ψάχνουν για εκτόνωση. Λίγο αέρα ψάχνουν να ανασάνουν.   
Οπότε για άλλη μια φορά φτάνω στο συμπέρασμα πως τα δύο κόμματα έχουν χάσει το μέτρο. Δεν ξέρω τι εγγυήσεις έχουν καταθέσει στους δανειστές μας (σιγά μη μας το έλεγαν κιόλας) αλλά θεωρούν δεδομένο πως ότι και να γίνει θα πρέπει να κυβερνήσουν με κάθε δυνατό κόστος. Τώρα να αναλωθούμε ξανά σε τετριμμένες φράσεις όπως πως αυτό δεν είναι δημοκρατία δε νομίζω πως θα αποτελεί κάτι καινούριο. Φυσικά και δεν είναι δημοκρατία. Αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ, ούτε η τρόικα, ούτε το ΔΝΤ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τέτοιες έννοιες. Και θεωρούν πως η πορεία μας είναι προκαθορισμένη. Εξάλλου η λαϊκή ρήση μας διδάσκει πως ο καπετάνιος εγκαταλείπει το πλοίο τελευταίος. Και σίγουρα ο επαγγελματίας βουλευτής έχει σκοπό τελευταίος επίσης να εγκαταλείψει την καρέκλα.
,

Tags:

0 Responses to “Όταν τα δυο μεγάλα κόμματα προετοιμάζουν εκλογές τον Ιούνιο”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks