Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Το κοινωνικό κράτος τέλειωσε στην Ελλάδα – 12 δισ. μέτρα έβγαλε η «επιτυχία» του PSI

Το κοινωνικό κράτος τέλειωσε στην Ελλάδα – 12 δισ. μέτρα έβγαλε η «επιτυχία» του PSI
Τη νέα σφαγή στις δημόσιες δαπάνες κατά 12 δις. ευρώ που θα ανακοινωθεί τον Μάιο συζήτησε χθες τουπουργικό συμβούλιο στον απόηχο των χειροκροτημάτων και των θριαμβολογιών για την επιτυχία του PSI.
Το υπουργείο Οικονομικών σε έγγραφο που παρουσίασε παραδέχεται ξεκάθαρα ότι και το νέο χαράτσι των 3,2 δις, ευρώ που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση Παπαδήμου, κάθε άλλο παρά αρκεί για να καλυφθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους ξένους δανειστές.
Αντίθετα, θα πρέπει να εφαρμοστούν νέες και ακόμα σκληρότερες περικοπές δαπανών που θα φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ (δηλαδή το 5% υ ΑΕΠ) κατά την περίοδο 2013-2014. Δηλαδή κατά την επόμενη διετία στην διάρκεια της οποίας η ανάπτυξη θα είναι αμφίβολη, η ύφεση βέβαιη και ηανεργία θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Παρ’ όλα αυτά, όπως  αναφέρεται ρητά τα επιπλέον μέτρα θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής το ποίο η κυβέρνηση θα καταθέσει τον Μάιο. Ως προς το που θα βρεθούν τα 12 δις. που ζητούνται επιπλέον, η απάντηση είναι ακόμη πιοεφιαλτική.
Ως άξονες από τους οποίους θα βρεθούν τα χρήματα για τα μέτρα, που ακόμα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά το γενικότερο περίγραμμα είναι οι λεγόμενες κοινωνικές μεταβιβάσειςΔηλαδή η εφαρμογή ενός κοινωνικού και δικαίου κράτους: (προνοιακά επιδόματα, συντάξεις κλπ.).
Από αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει έως 5 δις. ευρώ. Άλλα δυο δις.  ευρώ θα πρέπει να κοπούν από τις περιφέρειες και τους δήμους καθώς και από το κουτσούρεμα του ελληνικού δημοσίου. Επιπλέουν 5 δις. ευρώ ακόμη αναζητούνται στη λεγόμενη «επισκόπηση δαπανών γενικής κυβέρνησης».
Ένα project που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινιδης, που υπόσχεται όπως λέει να περιορίσει την σπατάλη, την αναποτελεσματική διαχείριση στο δημόσιο, προφανώς κλείνοντας τομείς και διώχνοντας υπαλλήλους όπως συμβαίνει στις πολυεθνικές .
Γράφει η Γεωργία Παππά για το: moneypost.gr

Tags: ,

0 Responses to “Το κοινωνικό κράτος τέλειωσε στην Ελλάδα – 12 δισ. μέτρα έβγαλε η «επιτυχία» του PSI”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks