Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Το μεγάλο παραμύθι με το μισθολογικό κόστος – Οι επιχειρηματίες λένε πως δεν θέλουν να μειώσουν μισθούς


Η έρευνα γίνεται κάθε έξι μήνες από το Ινστιτούτο των Μικρών Επιχειρήσεων, ποτέ μέχρι σήμερα οι επιχειρηματίες που απασχολούν ως 49 άτομα προσωπικό δεν είχαν κληθεί να απαντήσουν σε παρόμοιο ερώτημα και αυτό καθώς το ερώτημα εάν πρέπει να μειωθούν οι μισθοί για να βοηθηθεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον δυτικό κόσμο έχει απαντηθεί ήδη από τη δεκαετία του '80 και η απάντηση ήταν αρνητική.










Τώρα λοιπόν και μετά την εφεύρεση της τρόικας και της κυβέρνησης ότι για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία πρέπει να μειωθούν οι μισθοί οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να απαντήσουν τι είναι αυτό που κρατάει πίσω την επιχείρησή τους...

Είναι λοιπόν οι μισθοί;
Ιδού οι απαντήσεις στην έρευνα που έγινε τον τρέχοντα μήνα:

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιχείρησή σας σήμερα είναι:
Τι θα διευκόλυνε περισσότερο την δική σας επιχείρηση σήμερα:
Ποιο είναι το σημαντικότερο αντικίνητρο για προσλήψεις προσωπικού;

Η συντριπτική πλειονότητα των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων θεωρεί ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν δεν είναι το ύψος των μισθών, αλλά το μη μισθολογικό κόστος και κυρίως τα λοιπά, ανελαστικά έξοδα που τα τελευταία χρόνια λόγω αυξήσεων στους συντελεστές ΦΠΑ, Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και τιμολογιακής πολιτικής έχουν αυξηθεί – σημειωτέον ότι το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Επιπλέον, πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι επιθυμούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έναντι της μείωσης του ύψους του κατώτατου μισθού. Ανάλογο εύρημα είχε εντοπιστεί στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Ιούλιο του 2009, πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι το ύψος του μισθού θεωρούνταν σχετικά σημαντικότερο εμπόδιο πριν 2,5 χρόνια. Ωστόσο, εξηγείται εύκολα αν ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις των δύο τελευταίων ετών:
Η συμπίεση των εισοδημάτων και η συνακόλουθη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει σε μείωση όχι μόνο των υπερωριών, αλλά και συνολικά των ωρών εργασίας – άρα και του μισθολογικού κόστους. 
Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν προσαρμοστεί στα επίπεδα που ορίζουν οι εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις, καθώς ήταν συχνό το φαινόμενο να υπερβαίνουν αυτά τα όρια.
Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων έχουν συμβάλλει στην προσαρμογή, όπως άλλωστε δείχνουν και οι εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (αύξηση μετατροπής συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κλπ)
Οι έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το προηγούμενο διάστημα έδειχναν ότι ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων κάθε εξάμηνο (πάνω από 30%) προχωρούσε σε μείωση των ωρών εργασίας ή/ και των μισθών.
Η δημόσια συζήτηση τους τελευταίους μήνες που αφορά στις επιπτώσεις μιας περαιτέρω μείωσης μισθών και ιδιαίτερα του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του 13ου – 14ου μισθού, αποκάλυψε τις μεγάλες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τέτοιες ενέργειες στη ζήτηση, την ύφεση και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. 

Είναι, επομένως, σαφές ότι οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί σε όλες τις αναγκαίες προσαρμογές του μισθολογικού κόστους για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και γι’ αυτό το λόγο δεν το θεωρούν εμπόδιο. Εν πολλοίς, η συζήτηση για το μισθολογικό κόστος είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία για τις μικρές επιχειρήσεις (99,6% των επιχειρήσεων) και κατ’ αναλογία για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Οι απόψεις και οι θέσεις των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από την πολιτική ηγεσία και τους δανειστές, με δεδομένο ότι διαδραματίζουν πολύ σημαντικό, αν όχι τον σημαντικότερο, ρόλο στην πορεία της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας. 



πηγη:newsit.gr

Tags:

0 Responses to “Το μεγάλο παραμύθι με το μισθολογικό κόστος – Οι επιχειρηματίες λένε πως δεν θέλουν να μειώσουν μισθούς”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks