Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011


Σε μερικό ναυάγιο δείχνει ότι οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Το πρώτο ρήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες χθες οι ηγέτες συμφώνησαν με σε ένα προσχέδιο, το οποίο δημοσίευσε το Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα μπει σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2012 και θα έχει ισχύ 500 δισ. ευρώ, ποσό που σίγουρα δεν πείθει τις αγορές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ευρώπη βαδίζει προς μια νέα συνθήκη με πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί συμφωνία στο επίπεδο των 27 μελών – κρατών της.

Συγκεκριμένα η νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιλαμβάνει τις 17 χώρες της ευρωζώνης και άλλες έξι εκτός αυτής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Οι δύο χώρες που μένουν εκτός της συμφωνίας είναι η Αγγλία και η Ουγγαρία ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από έγκριση των κοινοβουλίων.
Δάνεια 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ

Ο Ρομπάι δήλωσε ότι ακόμη οι χώρες θα παράσχουν μέχρι το ποσό των 200 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το παραπάνω επιβεβαίωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Η Γαλλίδα αξιωματούχος κατά την έξοδό της από το χώρο της συνόδου, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, και ότι η ενέργεια αυτή θα επιβεβαιωθεί στις επόμενες 10 ημέρες.

Ακόμη, ο Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη θα καταθέτουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν. Παραδέχτηκε ακόμη ότι «η διακυβερνητική συνθήκη έχει εμπόδια, ωστόσο μια πλήρης συνθήκη δεν ήταν εφικτή».

Ακόμη, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε πως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την χορήγηση τραπεζικής άδειας στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2012.

Επίσης, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το θέμα των ευρωομολόγων, με τον Ρομπάι να τονίζει πως «ελπίζουμε να συζητήσουμε το ζήτημα αυτό σε πιο ήρεμες ημέρες».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο , τόνισε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε μια συνολική συμφωνία για τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι δήλωσαν Κάμερον – Μερκοζί

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου την Παρασκευή τα ξημερώματα κ. Νικολά Σαρκοζίυπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 23 χωρών για την ενίσχυση του ευρώ.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μιας διακυβερνητικής συμφωνίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στις συνομιλίες συμμετέχουν πλέον οι 17 χώρες της ευρωζώνης χωρίς αυτό να σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε το Λονδίνο για την αλλαγή της Συνθήκης.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία τόνισε πως οι επικεφαλής των 17 χωρών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για μια «δημοσιονομική ένωση».

«Θα πετύχουμε τη νέα δημοσιονομική ένωση. Έχουμε ένα ευρωπαϊκό νόμισμα, μέσα σε μια σταθερή ένωση», δήλωσε κατά την έξοδό της από τη συνάντηση. «Θα έχουμε ισχυρότερους κανόνες για τα ελλείμματα των προϋπολογισμών, για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης», υπογράμμισε.

Η Μέρκελ δήλωσε ακόμη πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 17, είναι ανοιχτή και σε άλλες χώρες. «Κάποιες ακόμη το εξετάζουν», δήλωσε.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση.».
πηγη:newsbomb.gr

Tags:

0 Responses to “ ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks