Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Το βούλευμα για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power και η κατάθεση Ψυχάρη

Γράφει ο ειδικός συνεργάτης
Περισσότερα ερωτηματικά δημιουργεί το σκεπτικό του βουλεύματος (υπ” αριθ. 2470/2013) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών βάσει του οποίου αφέθηκαν ελεύθεροι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους του σκανδάλου Energa-Hellas Power.
Το e-reportaz φέρνει στη δημοσιότητα το πολυσέλιδο δικαστικό έγγραφο το οποίο υπογράφουν οι δικαστές Γεράσιμος Βρυώνης, Μαρίνα Ευαγγέλου και Αναστασία Παρούση, οι οποίοι σε αντίθεση με την πρόταση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, Κωνσταντίνου Σπηλιόπουλου, διέταξαν την αποφυλάκιση των Αχιλλέα Φλώρου, Βασίλη Μηλιώνη, Χαράλαμπου Σμυρλιάδη και Νικολάου Δεκόλη.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε αίσθηση στο νομικό κόσμο της χώρας, ενώ σάλος για το ρόλο της ενημέρωσης και τον τρόπο με τον οποίο διαπλέκονται εκδότες με πολιτικά πρόσωπα και ενίοτε κατηγορούμενους προκλήθηκε κατόπιν των email που δημοσιεύθηκαν και αφορούσαν τις συνομιλίες του Αχιλλέα Φλώρου με τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη. Αντικείμενο των επαφών ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ και η μεσολάβηση την οποία έκανε ο επικεφαλής του ΔΟΛ προκειμένου η πλευρά Φλώρου (λίγο πριν την σύλληψη) συναντηθεί με τον υφυπουργό Ενέργειας, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου. Μάλιστα ο κ. Ψυχάρης ανερυθρίαστα αναφέρει σε ένα από τα email ότι επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ενδεχομένως και να έριξε ορισμένες «σφαλιάρες» στον κ. Παπαγεωργίου.
Σήμερα το e-reportaz αποκαλύπτει και την κατάθεση που έδωσε ο εκδότης στον ανακριτή, κ. Γεωργουλέα.
Οι offshore και το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη
Στο πολυσέλιδο δικαστικό έγγραφο καταγράφεται με πλήρη τρόπο η διαδρομή των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και η προσπάθεια εξαφάνισης των ποσών που υπεξαιρέθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο, τον ΛΑΓΗΕ και τους Δήμους. Ως «εγκέφαλος» και ενορχηστρωτής του colpo grosso εμφανίζεται ο Άρης Φλώρος. Είναι ενδεικτικό ότι εκείνος και ο πατέρας του, Αχιλλέας, εμφανίζονται ως οι δικαιούχοι λογαριασμών και ιδιοκτήτες των εξωχώριων εταιριών.
Πρόσωπα του περιβάλλοντος του Άρη Φλώρου λένε ότι «ήταν σίγουρος ότι δεν θα πιαστεί ποτέ» και ότι «είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του». Από την άλλη πλευρά ο συγκατηγορούμενός του, Βασίλης Μηλιώνης, εμφανίζεται να τα «φορτώνει» όλα στον Φλώρο, υποστηρίζοντας ότι του εμφάνισε ένα Ρωσο-Αραβικό fund με την επωνυμία WOELDWIDE ENERGY LIMITED το οποίο εξαγόρασε την εταιρία του. Τελικώς αποδείχθηκε ότι το fund ήταν «φάντασμα» και ότι πίσω από κρυβόταν ο Φλώρος. Ο Μηλιώνης λέει ότι εξαπατήθηκε από τον -μέχρι εκείνη τη στογμή- ανταγωνιστή του στην αγορά. Ο εισαγγελέας στην πρότασή του όμως έχει άλλη άποψη: Συμπεραίνει ότι ήταν και εκείνος στο κόλπο επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι τα 20 εκατ. ευρώ «δεν εμβάσθηκαν σε ελληνικά πιστωτικά Ιδρύματα, ούτε επενδύθηκε στην Ελλάδα, αλλά διακινήθηκε σε τραπεζικά Ιδρύματα της Κύπρου και του Λιβάνου μέσω εικονικών συμβάσεων δανείου…».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν -επίσης- και οι πασίδηλες αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι Αχ. Φλώρος και Βασ. Μηλιώνης αναφερόμενοι στο διαβόητο ταξίδι στην Αγ. Πετρούπολη το οποίο πραγματοποίησαν προκειμένου να συναντήσουν τον υποτιθέμενο επενδυτή. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο Φλώρος κατέθεσε ότι συναντήθηκαν με κάποιον «Ιγκόρ», ο Βασίλης Μηλιώνης υποστήριξε ότι συνάντησαν κάποιον «Ντιμίτρι Γκεοργκίεφ». Οι δικαστικές Αρχές, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι δεν συνάντησαν κάποιον επενδυτή αλλά το ταξίδι έγινε προκειμένου να… θολώσουν τα νερά και κυρίως τις Αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην ανάκριση -εκτός από τα στοιχεία που συνέλεξε ο ειδικός ανακριτής- διδραμάτισαν και δυο δικηγόροι οι οποίοι συνεργάζονταν προσωπικά με την οικογένεια Φλώρου αλλά και την Εnerga.
Το αιτιολογικό των αποφυλακίσεων
To Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης για την τέλεση ή μη των πράξεων που αποδίδονται στους κατηγορούμενους. Αναφέρει με σαφήνει ότι «προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων για τις ως άνω πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται…».
Οπότε το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι σαφές: Για ποιο λόγο κρίθηκε ότι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι; Τι το συνταρακτικό μεσολάβησε από την ημέρα της προφυλάκισης μέχρι και την ημέρα που κρίθηκε η εξακολούθηση ή μη της κράτησης;
Για τον Αχιλλέα Φλώρο το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου αναφέρει ότι «αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας» καθώς νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα στον Ευαγγελισμό. Όπως αναφέρεται πάσχει από ασταθή στηθάγχη, χρόνια κολπική μαρμαρυγή, αρτηριακή υπέρταση, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καταρράκτη, κτλ. Επισης αναφέρει ότι είναι 73 ετών και ότι λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει δεν κρίνεται ύποπτος φυγής.
Για τον Βασίλη Μηλιώνη οι δικαστές αναφέρουν ότι από την αρχή της διαδικασίας «ήταν συνεπής στις απόψεις του», ότι «αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στις εξωχώριες εταιρίες» και έδωσε και πρόσθετα στοιχεία καθώς και ότι προσήλθε αυθορμήτως ενώπιον του Ανακριτή και ήλθε στην Ελλάδα από το εξωτερικό όταν έμαθε ότι διενεργείται σε βάρος του η ανάκριση.
Τα ίδια αναφέρονται και για τον Χαράλαμπο Σμυρλιάδη ενώ για τον Δεκόλη φέρεται να ελήφθη υπόψην και η ηλικία του (72 ετών).
Νομικοί κύκλοι, όμως, υπενθυμίζουν ότι η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης ελλοχεύει ιδιαίτερους κινδύνους, ιδίως από τη στιγμή που αρκετά εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται «ελεύθερα» σε χώρες όπως ο Λίβανος.
Διαβάστε το βούλευμα
vouleuma  Βούλευμα-1-
Η κατάθεση Ψυχάρη
Η ενημερωτική εκπομπή «Ρεπορτάζ» στο κανάλι Gr με τον Πέτρο Κουσουλό, η ιστοσελίδα koutipandoras.gr του Κώστα Βαξεβάνη καθώς και η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αποκάλυψαν το δυσώδες παρασκήνιο της υπόθεσης και τις κρυφές συνομιλίες μεταξύ του Αχιλλέα Φλώρου και του εκδότη, Σταύρου Ψυχάρη, με σκοπό την τοποθέτηση του κ. Ζήση ως επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ. Οι συνομιλίες ξεκινούν από τον Μάρτιο του 2012 και ολοκληρώνονται λίγο πριν την προφυλάκιση του κ. Φλώρου, τον Νοέμβριο του 2012.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προσωρινής κράτησης του επιχειρηματία υπήρξαν και δυο ανυπόγραφα δημοσιεύματα στο «Βήμα» τα οποία αγιοποιούσαν τους κατηγορούμενους. Το δεύτερο δημοσιεύθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου και φέρει τίτλο «Νέα Τροπή στην υπόθεση Energa-Hellas Power». Τα εν λόγω δημοσιεύματα χαρακτηρίστικαν «ύποπτα» ακόμη και από νομικούς παραστάτες των ίδιων των κατηγορουμένων είναι δε γραμμένα με τρόπο απροκάλυπτα υποστηρικτικό προς το πρόσωπό τους. Στοχοποιούν δε τον ανακριτή κ. Γεωργουλέα καθώς και τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, κ. Νικολούδη.
Στις 21 Μαϊου 2013 ο κ. Σταύρος Ψυχάρης κλήθηκε από τον ειδικό ανακριτή να καταθέσει για το περιεχόμενο των email. Εκεί είπε ότι γνώρισε τον κ. Φλώρο σε κοινωνική εκδήλωση, αρχές της άνοιξης του 2012 και ότι λίγο καιρό αργότερα συναντήθηκαν στην εφημερίδα του. «Εκεί μου ζήτησε όπως πολλοί άλλοι ζητούν, να βοηθήσω να γίνει ένας διορισμός, δεν θυμάμαι ποιος ήθελε να διοριστεί και σε ποια θέση. Του είπα αορίστως ότι θα βοηθήσω όπως λέμε συνήθως… Επισημαίνω ότι τα αναγραφόμενα στα ευρισκόμενα εις χείρας σας ηλεκτρονικά μηνύματα που φέρονται να έχουν ανταλλαγή εμού και του κ. Αχιλλέα Φλώρου, έχουν γραφεί κατά συνθήκη ώστε να απαλλαγώ από την πόεσή του…».
Διαβάστε ολόκληρη την απολογία
psixaris psixaris1
Οι εξηγήσεις Ψυχάρη βέβαια δεν πείθουν. Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί έχουν ένα ρητό. Λένε «follow the money».
- See more at: http://www.e-reportaz.gr /

Tags: , ,

0 Responses to “Το βούλευμα για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power και η κατάθεση Ψυχάρη”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks