Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Στον «ουρανό» της Silicon Valley τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Μια ομάδα φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη έβαλε στόχο να απαλύνει την αγωνία που περνούν οι ασθενείς με Aλτσχάιμερ και οι συγγενείς που τους φροντίζουν. Για την πρωτοπορία της «διεκδικεί» μια θέση στη... Silicon Valley, στο κέντρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, όπου μέλη της βρέθηκαν πρόσφατα και παρουσίασαν το έργο σε κορυφαίους επιχειρηματίες και επενδυτές.

Οι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα λογισμικού που εντοπίζει τους ασθενείς οι οποίοι έχουν χαθεί και πιθανό να κινδυνεύουν. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, η ομάδα- συμπαραστάτης έχει βρει και έναν τρόπο για να βελτιώσουν οι ασθενείς τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά τους.
Μέσα από εξειδικευμένα παιχνίδια στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, ο ασθενής μπορεί να παίζει, όταν βρίσκεται στο σπίτι, κάνοντας απλώς κινήσεις με το σώμα του. Οταν είναι έξω από το σπίτι, αν πέσει ή χαθεί, ο φροντιστής παίρνει στο κινητό του τηλέφωνο το στίγμα του σε χάρτη (GPS συντεταγμένες) και φωτογραφία της περιοχής για να μπορέσει να τον βρει και να τον βοηθήσει άμεσα.
Ολα αυτά γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Symbiosis Alzheimer’s Support» που τις τελευταίες μέρες εφαρμόζεται πιλοτικά σε ασθενείς Κέντρων Ημέρας στη Θεσσαλονίκη και στόχος είναι να ωφεληθούν σύντομα περισσότεροι από 1.000 ασθενείς.

Καλύτερη ζωή στους ασθενείς 
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια. Το Symbiosis ανέπτυξαν οι φοιτητές Δημήτρης Μανδηλιώτης, Κωνσταντίνος Τούμπας, Κατερίνα Κυπριώτη και Κική Καζά, υπό την καθοδήγησή του αναπληρωτή καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΑΠΘ στο διαγωνισμό της Microsoft Imagine Cup 2012.
Η ιδέα που «έπεσε» το καλοκαίρι του 2011 πήρε «σάρκα και οστά», σε συνεργασία με την καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη, υπεύθυνη των Κέντρων Alzheimer στη Θεσσαλονίκη.
Από τότε, η ομάδα προσαρμόζει κάθε ενέργειά της στις ανάγκες του ασθενή για να ενεργοποιήσει τις πνευματικές και φυσικές δεξιότητές του και να ενισχύσει την αίσθηση της αυτονομίας και αυτοπεποίθησης.
«Το Symbiosis αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα λογισμικού που υιοθετεί μια νέα προσέγγιση στη διευκόλυνση, κατανόηση και ικανοποίηση των αναγκών όλης της κοινότητας που επηρεάζεται από τη νόσο Alzheimer, δηλαδή ασθενών, φροντιστών και γιατρών», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο επικεφαλής της ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.
Οπως προσθέτει ο Δημήτρης Μανδηλιώτης, γίνεται προσπάθεια να καταγράφεται συνεχώς η πορεία της αλληλεπίδρασης μεταξύ των εμπλεκομένων, παρέχοντας (μέσω του Cloud) άμεση ενημέρωση στο φροντιστή και στο συνδεόμενο με τον ασθενή γιατρό.
Ο ίδιος επέστρεψε, μόλις πριν από μερικά 24ωρα, από το Σαν Φρανσίσκο. Στη Silicon Valley, στο «σπίτι της τεχνολογίας και της καινοτομίας», εκπροσώπησε τη χώρα μας στο διεθνές Ε-Bootcamp, διοργάνωση του Stanford University αφιερωμένη στη νεανική επιχειρηματικότητα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα στο επενδυτικό κοινό και συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις σε επιχειρήσεις - κολοσσούς.
Γιατροί με εμπειρία στην παρακολούθηση πασχόντων από Αλτσχάιμερ αναφέρουν ότι η ελληνική ομάδα κατάφερε να δίνει τη δυνατότητα στο φροντιστή και το γιατρό να οργανώνουν πιο εύκολα τις καθημερινές δραστηριότητες τον ασθενών αλλά και να υπάρχει συνεχή επαφή και ενημέρωση ανάμεσα σε ασθενή, φροντιστή και γιατρό.
Ιδιαίτερα σημαντική κατάκτηση, προσθέτουν, είναι και ο εντοπισμός των ασθενών, αφού η τάση φυγής και η περιπλάνηση είναι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο στο δεύτερο στάδιο της ασθένειας. Οι οικογένειες με πάσχοντες ζουν καθημερινά με το φόβο και την ανησυχία μήπως ο άνθρωπός τους απομακρυνθεί πολύ και δεν μπορέσει να γυρίσει πίσω, εξαιτίας της απώλειας μνήμης.
Η ομάδα και οι διακρίσεις του έργου
Το Symbiosis και η ομάδα του κερδίζουν συνεχώς διακρίσεις παγκοσμίως. Το πρόγραμμα επιδεικνύεται, και θα συνεχίσει για τους επόμενους έξι μήνες, ως demo στο European Business Center της Microsoft στις Βρυξέλλες, κάνοντας περήφανη τη χώρα μας για τα «νέα μυαλά» που διαθέτει.
Η πρώτη διάκριση ήρθε στο διαγωνισμό Imagine Cup 2012 της Microsoft στο ΣίδνεϊSydney της Αυστραλίας, όπου μπήκε στα έξι καλύτερα πρότζεκτ παγκοσμίως. Πέρσι το Νοέμβριο κατέκτησε το 2ο βραβείο και το βραβείο κοινού στο Social Innovation Tournament της European Investment Bank.
Οι φοιτητές και ο καθηγητής τους αναμένουν, εντός Μαΐου, τα αποτελέσματα από την τελική φάση του διαγωνισμού «Καινοτομία Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας, στον οποίο συμμετείχαν. Το Symbiosis παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες και στο TedMed live Athens, ενώ έχει κερδίσει δύο υποτροφίες.
Η ομάδα παραμένει αφοσιωμένη στην τελειοποίηση του έργου, καθώς, όπως λένε τα μέλη της, όσο το Aλτσχάιμερ εξελίσσεται σε παγκόσμιας κλίμακας μάστιγα, είναι αναγκαία η ανάπτυξη νέων μεθόδων διάγνωσης, θεραπείας αλλά και διαχείρισης ασθενών και φροντιστών.

agelioforos.gr

Tags: , , ,

0 Responses to “Στον «ουρανό» της Silicon Valley τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks