Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η ελληνική κυβέρνηση στη σκιά του σκανδάλου της Siemens


Από την Ιόλη Πιερίδη

Τι απέμεινε τελικά από το σκάνδαλο της Siemens;
8 χαμηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ που καλούνται να δικαιολογήσουν την ακίνητη περιουσία τους και ο Μαντέλης; Κάπου εδώ τελειώνει το περίφημο σκάνδαλο όσο αφορά τουλάχιστο το προσκήνιο. Γιατί στο παρασκήνιο με φόντο το σκάνδαλο της  Siemens  βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διαρκές πολιτικό παιγνίδι στο οποίο εμπλέκονται η Ελλάδα, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωνε πρόσφατα ότι... η ελληνική πολιτική ελίτ είναι υπεύθυνη για τα δεινά της Ελλάδας, αφήνοντας υπονοούμενα για τον πολιτικό κόσμο της χώρας θα προκαλούσε αναταράξεις στην Αθήνα. Μόνο που ο Σόιμπλε ο οποίος έχει δει τον χάρο με τα μάτια του δεν έχει κανένα λόγο να χαρισθεί στην πολιτική τάξη της Ελλάδας.
-Tα τελευταία χρόνια από την Αθήνα έρχονταν να με συναντήσουν πολιτικοί αμφίβολης ακεραιότητας...
εξηγούσε πρόσφατα στους συνομιλητές του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού» τόσο ο Σόιμπλε, όσο και η Μέρκελ έχουν στην διάθεσή τους στοιχεία για τις δωροδοκίες Ελλήνων πολιτικών από την πηγή τους: Τις καταθέσεις, επίσημες και ανεπίσημες, του Μιχ. Χριστοφοράκου στην γερμανική Δικαιοσύνη, ο οποίος υπέγραψε ρήτρα εχεμύθειας με τους Γερμανούς. Θυμίζουμε ότι οι Χριστοφοράκος,  Γιουνγκ και Καραβέλας εγκατέλειψαν σαν κύριοι την χώρα μας στο διάστημα που η ελληνική δικαιοσύνη είχε αναθέσει σε έναν και μόνο ανακριτή τον Nίκο Ζαγοριανό της διελεύκανση της υπόθεσης.  Αργότερα ο προϊστάμενος επιθεώρησης των δικαστηρίων Ιωάννης Παπανικολάου άσκησε ποινική δίωξη κατά του κου Ζαγοριανού για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας κατά τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Καστανίδης ζήτησε την προσωρινή αργία του κου Ζαγοριανού, κάτι που απερρίφθη από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Μ΄ αυτόν τον ελληνικό τρόπο που οδήγησε τελικά στην συγκάλυψη -κάτι που επαναλαμβάνεται και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ- η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετώπισε το σκάνδαλο της Siemens αφήνοντας για μια ακόμη φορά στο απυρόβλητο τους Έλληνες πολιτικούς.
Όσο αφορά έναν από τους  πρωταγωνιστές της, τον  Μιχάλη Χριστοφοράκο, όλες σχεδόν οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας (και του Παπαδήμου συμπεριλαμβανομένου) έκαναν ότι μπορούσαν για να παραμείνει ο πρώην ισχυρός της  Siemens μακριά από την Ελλάδα. Κι αυτό παρότι ο ίδιος είχε δηλώσει σε Έλληνες δημοσιογράφους ότι του λείπει η Ελλάδα. Η ιδέα και μόνο της επιστροφής Χριστοφοράκου προκαλεί ιλίγγους στην εγχώρια πολιτική ζωή. Ο ίδιος μάλιστα το τελευταίο διάστημα εντείνει τις νομικές προσπάθειές του για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
-Είναι θέμα πολιτικής απόφασης και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη...,λένε  όσοι γνωρίζουν την υπόθεση.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι απλά η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει μια συμφωνία με τον Χριστοφοράκο, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κάτι που έκανε και το γερμανικό κράτος με τα μεγαλοστελέχη της ίδιας εταιρείας.
Η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή ασύλου στον Μιχ. Χροστοφοράκο έναντι της ομολογίας των δωροδοκιών σε πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο.
Γιατί οι κ.κ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν προχωράνε σε μια τέτοια συμφωνία με τον Χριστοφοράκο; Γιατί τον απειλούν με φυλάκιση ώστε να τον κρατάνε μακριά από την Ελλάδα, αντί να τον καλέσουν να καταθέσει με αντάλλαγμα την ελευθερία του;
Γιατί και η κυβέρνηση Σαμαρά επιλέγει να είναι όμηρη των Γερμανών που γνωρίζουν τα πάντα όλα και των Αμερικανών από τους οποίους –για λόγους ανταγωνισμού των πολυεθνικών-αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της  Siemens;
Ποιοι δικοί μας πολιτικοί φοβούνται τον Μιχάλη Χριστοφοράκο;
Από μόνο του το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν προτείνουν στον Χριστοφοράκο την παροχή ασύλου με αντάλλαγμα να σπάσει την σιωπή του, δείχνει το πόσο βαθύς είναι ο βούρκος των πολιτικών  δωροδοκιών στη χώρα μας.
Όταν όμως ο Σόιμπλε ρωτάει τον Στουρνάρα
-Γιάννη, γιατί δεν καλείται στην Ελλάδα τον Χριστοφοράκο να σας αποκαλύψει πους λάδωσε με αντάλλαγμα την παροχή ασύλου;
τι μπορεί αν απαντήσει ο ‘Ελληνας υπ. Οικονομικών; Όταν την ίδια ερώτηση απευθύνει η Μέρκελ στον Σαμαρά τι θα μπορούσε να απαντήσει ο πρωθυπουργός και οι Βενιζέλος –Κουβέλης που αντί να ερευνήσουν το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ παίζουν το κρυφτό με το στικάκι;
Αστείο και τραγικό παράλληλα το πολιτικό θέαμα της χρεοκοπημένης χώρας. Με τι κύρος και με ποια πυγμή να διαπραγματευθεί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος με τους Γερμανούς και τους Αμερικάνους, όταν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν στους συνομιλητές τους γιατί δεν κάνουν το αυτονόητο με τον Χριστοφοράκο;
ΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΕΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ
To antinews.gr απέδωσε με λίγες λέξεις και με ενδιαφέροντα φωτογραφικά ντοκουμέντα το Σκάνδαλο της Siemens για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Απολαύστε το>

Κόκκαλης - Γεωργίου - Σκαρπέλης
Επειδή συμφωνούμε απόλυτα με τον …Άκη ότι δεν πρέπει να μείνει μόνος εκεί όπου κατευθύνεται αλλά και για να μην μας δουλεύουν ψιλό γαζί κόμματα και εξεταστικές επιτροπές δημοσιεύουμε σήμερα σειρά ανέκδοτων φωτογραφιών από την πρώτη μεγάλη συμφωνία των Siemens-Intracom με τον ΟΤΕ. Τη σύμβαση 7430 του 1994 που κυριολεκτικά έδεσε τον ΟΤΕ στο άρμα των Siemens-Intracom, με την προμήθεια ενός εκατομμυρίου παροχών.

Υπογράφτηκε από την τότε διοίκηση του ΟΤΕ, υπό τον κ.Πέτρο Λάμπρου. Η υπόθεση αυτή έφτασε στη Δικαιοσύνη, αλλά μπήκε στο αρχείο με βούλευμα. Η σύμβαση εκείνη άνοιξε το δρόμο για σειρά άλλων προγραμματικών συμβάσεων-μαμούθ το 1996 και 1997. Συμβάσεις που υλοποιούνται μέχρι πρόσφατα.
Χίκμαν (Ζήμενς) - Καράβελας - Ντόμπεγκ - Γεωργίου
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, στην αίθουσα της υπογραφής παρευρίσκονταν οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Siemens, άλλοτε πρωτοκλασάτα στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου και Χρήστος Καραβέλας. Ο Ηλίας Γεωργίου και ο Χρήστος  Καραβέλας παρέδωσαν την σκυτάλη στο Πρόδρομο Μαυρίδη διευθυντή τηλεπικοινωνιών της SIEMENS AE στο λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ . Στις φωτογραφίες , είναι επίσης και ο κατηγορούμενος, πρώην παράγων του ΟΤΕ, κ. Σκαρπέλης, ο χαρακτηρισθείς ως «ταμίας του ΠΑΣΟΚ», κ.Λάμπρου, ο κ. Παπαδημάτος  διευθυντής προμηθειών και ο τότε πρόεδρος του ΟΤΕ κύριος Μπαμπανάσης.

Δεν κλήθηκαν ποτέ στην εξεταστική επιτροπή
Μπαμπανάσης - Παπαδημάτος - Λάμπρου
Να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο του 1996, αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, ο Η. Γεωργίου, σε «Εκθεση για την κατάσταση στην Ελλάδα» που έστειλε στη Γερμανία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: 
«Στις 22-9-1996 διεξήχθησαν στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές. Νίκησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέλαβε 163 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου. Με τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς ως σταθερή την πολιτική κατάσταση στη χώρα και ευνοϊκό το κλίμα για την δική μας επιχειρηματική δραστηριότητα. 
Γεωργίου πανευτυχής
Πρέπει λοιπόν, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να κλειστούν οι σχετικές συμφωνίες». Λίγο μετά υπογραφόταν άλλη μια λεόντειος σύμβαση με Siemens-Intracom για να ακολουθήσουν και άλλες στη συνέχεια.




ΜΙΧ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ>ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Όσο αφορά τον ίδιο τον Μιχ. Χριστοφοράκο τον Οκτώβριο του 2010 θα μιλούσε από το Μόναχο στο "Πρώτο Θέμα" (Χρήστο Μπόκα) στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό της χώρας και υπογραμμίζοντας ότι του λείπει ο Θρύλος!:
-Κοιτάξτε ανά πάσα στιγμή μπορώ να έχω πρόσβαση στους δημοσιογράφους και να τα ξεράσω όλα (και όλους). Αυτό ήταν το μήνυμα του Χριστοφοράκο το οποίο ελήφθη από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας οι οποίες κάνουν ότι μπορούν να τον κρατήσουν μακριά από την Αθήνα ενώ ο ίδιος δηλώνει:

 «Προσπαθώ να ξαναφτιάξω τη ζωή μου. Πέρασα έναν δύσκολο χρόνο εδώ στη Γερμανία. Μου λείπει η Ελλάδα. Μου λείπουν οι φίλοι μου, οι Κυριακές στο “Καραϊσκάκη” με τον Ολυμπιακό, το Αιγαίο...Δεν μιλάω για την ουσία του θέματος γιατί είμαι κατηγορούμενος και έχω το δικαίωμα της σιωπής», είπε στους βουλευτές που βρέθηκαν στο Μόναχο για να τον εξετάσουν. Το ίδιο είπε και σε εμάς όταν τον συναντήσαμε σε ένα μπιστρό στα προάστια του Μονάχου, στη γειτονιά όπου ζει. «Εχω εντολή από τον δικηγόρο μου να μη μιλήσω γιατί είμαι κατηγορούμενος. Να ξέρετε όμως ότι, παρά τα όσα λέγονται, οι βουλευτές σε κάποιες ερωτήσεις πήραν πολύ σημαντικές απαντήσεις. Κυρίως για το θέμα των δωροδοκιών και των σχέσεων με πολιτικούς..."
Και ο νοών νοείτο σ΄αυτή εδώ τη χρεοκοπημένη οικονομικά και ηθικά χώρα των Βαλκανίων...

-Πώς ζείτε εδώ στη Γερμανία, μακριά από τους φίλους και τον κύκλο σας;
Εχω πολλούς και καλούς φίλους όχι μόνο στο Μόναχο αλλά σε όλη τη Γερμανία τόσο λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας στη χώρα όσο και της ιδιότητάς μου ως πρόεδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Δεν είμαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων ούτε στη χώρα ούτε στην πόλη.

-Δεν ζείτε σε ξενοδοχείο πλέον...
Ετσι είναι. Εχω φτιάξει το σπίτι μου εδώ. Και θα σας παρακαλούσα να μη δημοσιοποιήσετε τη διεύθυνσή μου.

-Πώς είναι η ζωή σας στη Γερμανία. Ποια η καθημερινότητά σας;
Κυκλοφορώ, συναναστρέφομαι με τους φίλους μου και όποτε μπορώ παρακολουθώ μια καλή παράσταση στην Οπερα του Μονάχου. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Ο πρώτος χρόνος στο Μόναχο ήταν αρκετά σκληρός.

-Αλλωστε στην αρχή βρεθήκατε και στις γερμανικές φυλακές.
 Εκείνη η περίοδος ήταν η δυσκολότερη της ζωής μου, καθώς, πέραν της στέρησης της ελευθερίας μου, μου απαγορευόταν να μιλήσω με την οικογένειά μου.

-Τώρα, που τα πράγματα είναι καλύτερα για εσάς, δεν σας λείπει η Ελλάδα;
 Μου λείπει αρκετά και θα ήθελα να επιστρέψω, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι οι φίλοι μου, οι Κυριακές στο «Καραϊσκάκη» με τον Ολυμπιακό και το Αιγαίο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ"

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ> «Θέλω να γυρίσω στη χώρα μου, φυσικά και θέλω να επιστρέψω».
Tην ίδια περίοδο ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μίλησε στην Γιάννα Παπαδάκου που τον συνάντησε για 2 σχεδόν ώρες σε καφέ του Μονάχου.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο Μόναχο με τον...Μιχάλη Χριστοφοράκο. Εμφανώς ταλαιπωρημένος από τη σχεδόν δίχρονη περιπέτεια, αδυνατισμένος, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ηellas, μετά την κατάθεσή του στους οκτώ έλληνες βουλευτές που επιχείρησαν να τον ανακρίνουν στην Εισαγγελία Μονάχου, συνάντησε «Το Βήμα της Κυριακής». Δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο να απομονώσουμε έστω για λίγο έναν από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης που με τη φυγή του τον Μάιο του 2009 προκάλεσε πολιτικό σεισμό και κάποιοι εκτιμούν ότι σηματοδότησε και την πρώτη ήττα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009.

O Μ. Χριστοφοράκος κοιτάζει έκπληκτος όταν του τίθεται η ερώτηση: «Κάποιοι σας έχουν καταχωρίσει περισσότερο ως Γερμανό και λιγότερο ως Ελληνα.Θέλετε τελικά να επιστρέψετε;» . Και απαντά ενοχλημένος: «Θέλω να γυρίσω στη χώρα μου, φυσικά και θέλω να επιστρέψω». Αρνείται κατηγορηματικά να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ουσία της υπόθεσης, αφού λέει ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τους δικηγόρους του σε Γερμανία και Ελλάδα. Και την επομένη της κατάθεσής του, όταν συνομιλεί με «Το Βήμα», επιμένει: «Είπα την αλήθεια στους έλληνες βουλευτές».

Σε ένα τυπικό γερμανικό καφέ, κοντά στην πλατεία της Οπερας του Μονάχου, όπου συνομιλούμε, η επόμενη ερώτηση έρχεται αυθόρμητα: «Μα πότε θα μιλήσετε επιτέλους;». «Μα δεν μου το επιτρέπουν οι δικηγόροι μου» απαντά και τονίζει ότι «θα το κάνωόταν εκείνοι μου δώσουν το πράσινο φως και φυσικά όταν το αποφασίσω και εγώ ο ίδιος», κρατώντας πάντως ως επτασφράγιστο μυστικό το ποιος είναι ο έλληνας συνήγορός του. Το πρόσωπό του «σκιάζει» όταν καλείται να θυμηθεί τη σχεδόν τετράμηνη παραμονή του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Στάτελχαντ. Επικοινώνησε μόνο δύο φορές με τα παιδιά του εκείνο το διάστημα.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος θεωρεί ότι το ταξίδι των ελλήνων βουλευτών στο Μόναχο «δεν ήταν χωρίς αποτέλεσμα» , όπως λέει. Η άποψή του είναι ότι ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος διότι είχε την ευκαιρία να ακούσει την αλήθεια. «Εσείς δεν το πιστεύετε;» ρωτάει. «Παρακολουθείτε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα;» αντιρωτώ. «Περισσότερο απ΄ ό,τι προτού φύγω για τη Γερμανία» απαντά και φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την επιστροφή του στη χώρα μας.

Η πρώτη συνάντηση με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο έγινε στην είσοδο της Εισαγγελίας Μονάχου εννέα ώρες μετά την κατάθεσή του. Κατέβηκε από την κύρια είσοδο, παρ΄ ότι γνώριζε ότι τον περίμενε εκεί έλληνας δημοσιογράφος που πραγματικά είχε περάσει ένα δύσκολο παγωμένο πρωινό, μεσημέρι και απόγευμα στα σκαλιά στης Εισαγγελίας. Πρώτος βγήκε ο δικηγόρος του κ. Βολφ Σίλερ, ο οποίος κοίταξε σχεδόν εχθρικά όταν ξεκίνησαν οι ερωτήσεις προς τον πελάτη του. «Καμία δήλωση» είπε αυστηρά και άκουσε σχεδόν με φρίκη να εξελίσσεται ένας τυπικός διάλογος μεταξύ του δημοσιογράφου και του πολυσυζητημένου άλλοτε ισχυρού μάνατζερ της γερμανικής εταιρείας.

«Κατέβηκα διότι έμαθα ότι περιμένατε πολλή ώρα στο κρύο» είπε ευγενικά, ξεκαθαρίζοντας όμως αμέσως ότι «δεν πρόκειται να πω οτιδήποτε για την ουσία της κατάθεσής μου». Τη σκυτάλη των δηλώσεων ανέλαβε αμέ σως ο δικηγόρος του, ο οποίος είπε ότι «η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει και στους δικηγόρους των εμπλεκομένων σε τέτοιες υποθέσεις να μιλήσουν για την ουσία των μαρτυρικών καταθέσεων».

«Μάθαμε ότι ο πελάτης σας αρνείται πως έδωσε χορηγίες σε κόμματα. Τότε πώς εξηγείται και η ομολογία του κ. Τσουκάτουαλλά και η δήλωση Μαντέλη περί χορηγιών;» τον ρώτησα. «Είστε μάλλον πολύ έμπειρη δημοσιογράφος για να ρωτάτε και να πιστεύετε ότι θα απαντήσω εδώ για την ουσία της υπόθεσης» απάντησε έντονα ο κ. Βολφ, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του «είναι πρόθυμος να εμφανιστεί όταν του ζητηθεί ξανά από την Εξεταστική Επιτροπή». Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος επενέβη μάλλον πυροσβεστικά σε εκείνο το σημείο και φάνηκε να ανακουφίζεται όταν άλλος έλληνας δημοσιογράφος που επίσης παραβρισκόταν στη σκηνή τον ρώτησε για την πορεία του... Ολυμπιακού, για την οποία πάντως ήταν πλήρως ενήμερος! Οι πρώτες επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου με έλληνες βουλευτές αλλά και δημοσιογράφους τον έκαναν ασφαλώς σοφότερο. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την ελληνική κοινή γνώμη.

Τι (δεν) είπε στους έλληνες βουλευτές της Εξεταστικής
Χωρίς κατάθεση από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο κινδύνευσαν να φύγουν από το Μόναχο οι οκτώ βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens. Και αυτό διότι το πρώτο θέμα που έθεσε η εισαγγελέας Μπόιμλερ-Χέσελ στον 7ο όροφο της Εισαγγελίας και προτού αρχίσει η κατάθεσή του ήταν η ιδιότητα με την οποία επρόκειτο να καταθέσει: «Θα πρέπει να γνωρίζετε» φέρεται να είπε η γερμανίδα εισαγγελέας «ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν είναι κατηγορούμενος για τη γερμανική Δικαιοσύνη και του επιτρέπεται να καταθέσει μόνο ως μάρτυρας».

Παρών ήταν και ο εφέτης κ. Γ.Χριστοδούλου, ο οποίος γνωστοποίησε βέβαια τη δυνατότητα του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Ηellas να επικαλεστεί τη νομοθεσία Καστανίδη και να έχει ελαφρυντικά, αλλά ομολόγησε ότι «τα πράγματα δεν είναι απλάαφού εκκρεμούν σε βάρος του εντάλματα και έχει διώξεις για βαριά αδικήματα». Τότε ο δικηγόρος του Χριστοφοράκου Βολφ Σίλερ δήλωσε ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν συμφωνώ να καταθέσει ο πελάτης μου». Τότε παρενέβη ο ίδιος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος δήλωσε ότι θα απαντήσει σε όσες ερωτήσεις τού επιτρέπεται. Η πλέον χαρακτηριστική απάντησή του ήταν στην ερώτηση αν έδωσε χορηγίες σε ανώτερους αξιωματούχους του Ελληνικού Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ή παροχές, δώρα και χορηγίες σε έλληνες πολιτικούς. Απάντησε ότι «ουδέποτε έδωσα τέτοιες χορηγίες ή δώρα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας». Απανωτές ερωτήσεις υποβλήθηκαν για το αν είχε στενές προσωπικές σχέσεις με πολιτικούς και ιδιαίτερα με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ερώτηση έγινε και για το πολυσυζητημένο ταξίδι του με τον κ. Μ. Λιάπη στη Γερμανία. Απάντησε ότι «είχα τις κοινωνικές σχέσεις που υπαγόρευαν οι θέσεις μου. Γνώριζα και πολιτικούς από την εποχή που ήμασταν συμμαθητέςαλλά και αυτούς που ήταν γονείς συμμαθητών των παιδιών μου».

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για το επίμαχο ημερολόγιό του. Είπε ότι «δεν κρατούσα ημερολόγιο,αλλά αυτό γινόταν από τις δύο ιδιαιτέρες μου,που σημείωναν πράγματα από τη δουλειά.Δεν είχα επίσης κανένα αρχείο». Η κατάθεση Χριστοφοράκου περιείχε πολλά «δεν» και άλλα τόσα «όχι». Κάποιες ερωτήσεις, πάντως, δεν απαντήθηκαν καθόλου, ούτε θετικά ούτε αρνητικά.
ΒΗΜΑ

Από το kourdistoportocali, μέσω "Το Γρέκι"

Tags: , ,

0 Responses to “Η ελληνική κυβέρνηση στη σκιά του σκανδάλου της Siemens”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks