Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Από τα νοσοκομεία στα Ασκληπιεία του Απόστολου Κόλκα

Photo: Bridgemarker Tim/Flickr
Με αφορμή το νέο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Άαλμποργκ στη Δανία, του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2013 καλό θα ήταν να αναλογιστούμε την κατάσταση των ελληνικών νοσοκομείων και να  παραδειγματιστούμε από τους Δανούς.
Το νέο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Άαλμποργκ λοιπόν, εκτείνεται σε μία έκταση 330,000 τ.μ με τους εσωτερικούς χώρους περίπου 134,500 τ.μ και ακόμη 17.000 τ.μ για την κάλυψη των αναγκών της Ιατρικής Σχολής Πρόκειται για μια πρωτοποριακή "πράσινη" σχεδίαση
που  επιδιώκει να βάλει σε νέο δρόμο το σύστημα υγείας της Δανίας. Το νέο νοσοκομείο εκτός από  εργονομικό, υπόσχεται να υλοποιήσει το όραμα της Δανίας για το σύστημα υγείας του μέλλοντος, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί την φύση  προς όφελος της υγείας των ασθενών.
Βλέπουμε λοιπόν πως η Δανία όχι μόνο κατανόησε τη σημασία της "ολιστικής φροντίδας υγείας", που προσφερόταν στα αρχαία Ασκληπιεία αλλά προσπαθεί να την εντάξει στην καθημερινότητα της ιατρικής πράξης  με την δημιουργία ενός σύγχρονου Ασκληπιείου.
Τι γίνεται στην πατρίδα μας;
Στην  Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος για την υγεία περιορίζεται στα φακελάκια των γιατρών, τα "γενόσημα", τον ΕΟΠΥΥ κλπ. Ούτε λόγος για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ με βάση τις νέες τάσεις  που αρχίζουν να  επικρατούν παγκοσμίως. Θα πει κανείς ότι βρισκόμαστε σε κρίση και δεν είναι καιρός να ξοδεύουμε για μελέτες και νέα σχέδια ωστόσο,  τα ΑΕΠ της Δανίας και της Ελλάδας  των περασμένων ετών δεν έχουν  και τόσο μεγάλη διαφορά.
Η Ελλάδα θα πρέπει να κατανοήσει πως το μέλλον της Υγείας είναι το πέρασμα από τα Νοσοκομεία στα Ασκληπιεία. Τα ασκληπιεία ήταν χώροι λατρείας  και θεραπευτικά κέντρα στην αρχαία Ελλάδα. Κεντρικό τους γνώρισμα ήταν η κομψή αρχιτεκτονική, το πυκνοφυτεμένο δάσος τριγύρω και φυσικά τρεχούμενο νερό από πηγή. Σε αυτό το χώρο έρχονταν οι ασθενείς για να θεραπευτούν.
Το πέρασμα από τα γκρίζα τσιμεντένια μουντά κτίρια σε σύγχρονες τεχνολογικά δομές που θα σέβονται και θα εκμεταλλεύονται το περιβάλλον προς όφελος των ασθενών δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ίσως μάλιστα να είναι πολύ ευκολότερο από ότι ήταν στην Δανία. Ο λόγος είναι το ευνοϊκότερο κλίμα της χώρας μας, το φυσικό της περιβάλλον, το πλήθος των ιαματικών μας πηγών, το πλήθος των βοτάνων μας, πολλά από τα οποία δεν ευδοκιμούν πουθενά αλλού, η μεσογειακή διατροφή  που επιβάλλεται  να επαναφέρουμε στο τραπέζι μας. Αυτά είναι τα ισχυρά όπλα της Ελλάδας που μπορούν με την κατάλληλη αξιοποίηση να μας καταστήσουν χώρα  πρωτοπόρα στην νέα αυτή αντίληψη της Ιατρικής επιστήμης. Ας κάνουμε λοιπόν αυτό το ριζοσπαστικό βήμα για την αναβάθμιση της ποιότητας και την αλλαγή της  νοοτροπίας που επικρατεί στην Υγεία
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την χώρα, αφού εκτός από ένα πιο ποιοτικό  και  φιλικό  προς το περιβάλλον και τον ασθενή "συγκρότημα ιατρικής φροντίδας- ασκληπιείο", θα έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα  για τον ιατρικό τουρισμό, που θα μπορέσει να αναπτυχθεί σε ένα τελείως νέο περιβάλλον και να καταστεί ανταγωνιστικός και πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο, ωφελώντας και την οικονομία μας.
Είναι χρέος μας λοιπόν σε αυτές τις δύσκολες  μα  και τόσο ευνοϊκές συνθήκες να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο. Να ενώσουμε  το παρελθόν με το μέλλον, την αρχαία παράδοση με την  τεχνολογική πρόοδο για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την Ιατρική  που σέβεται την Υγεία και βάζει  τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
*Ο Απόστολος Κόλκας είναι 5οετής φοιτητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Tags: , , ,

0 Responses to “Από τα νοσοκομεία στα Ασκληπιεία του Απόστολου Κόλκα”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks